ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας, οι σεξουαλικές επιθέσεις και η επιστολή Τσίπρα

Γιώργος ΦιντικάκηςΤο 2013 ο Νικολάς Μαδούρο παίρνει τη θέση του Ούγκο ΤΤσάβεςκαι ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μια συγχαρητήρια επιστολή στην οποία όμως γίνεται λόγος για μια υπόθεση σεξουαλικών επιθέσεων του τότε πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα σε βάρος εργαζομένων γυναικών εφιστώντας την προσοχή του για το ενδεχόμενο να διαρρεύσει και να πληγεί η…. Αριστερά στις δύο χώρες.

Η επιστολή είδε το φως της δημοσιότητας, ενώ το 2016 αποκαλύφθηκε το μαρτύριο που βίωσαν επί μήνες πέντε γυναίκες εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα κατά την περίοδο 2012 - 2013. Ανάμεσα στα θύματα του τότε πρέσβη Φράνκλιν Γκονζάλες και κόρη στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που διετέλεσε και υπουργός.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας εγκαλεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό που από την πρώτη στιγμή πήρε σαφή θέση δίνοντας και εντολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, γύρω από το θέμα των βιασμών, της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κακοποίησης γυναικών και ανδρών, αλλά και ανηλίκων. Η ανάρτηση του σήμερα είχε προσωπικό τόνο, απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Προσωπικό τόνο είχε και αυτή που είχε στείλει στον Νικολάς Μαδούρο το 2013 και ενώ οι εργαζόμενες στην πρεσβεία ζούσαν τον δικό τους εφιάλτη, όπως έχει αποκαλυφθεί και επιβεβαιωθεί μέσα από έρευνες της δικαιοσύνης αλλά και τα πορίσματα των αρμόδιων ελληνικών αρχών

Σε εκείνη την επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται να γνωρίζει για τις σεξουαλικές επιθέσεις και να ζητά από τον Νικολάς Μαδούρο την συμβολή και παρέμβαση του, γράφοντας χαρακτηριστικά :

“Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβαση σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Ένα από τα θύματα είχε αποκαλύψει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει από τα θύματα του πρέσβη να μην καταγγείλουν τις σεξουαλικές επιθέσεις για να μη πληγεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικούσε τότε την εξουσία. Είχε καταγγείλει μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο τον Μάιο του 2019 ότι:

«Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πιέσει αρκετές φορές τις εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που δέχονταν συστηματικά σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρέσβη, να μη μιλήσουν, να μην αποκαλύψουν τίποτα στις ελληνικές Αρχές. Μας είπαν να δείξουμε «πολιτική ωριμότητα» και πως δεν πρέπει να μιλήσουμε, καθώς από τον ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσουν ώστε να λυθεί το θέμα. Αν μιλούσαμε, αυτό θα έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, μας είπαν».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τότε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, είχε κάνει λόγο για «υποκριτικές ευαισθησίες που στόχο έχουν τη μικροκομματική αντιπαράθεση», ενώ είχε κατηγορήσει τα ΜΜΕ ότι «θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τις γυναίκες που γίνονται θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας, αλλά και από την “κακοποίηση” που δέχονται από ορισμένα ΜΜΕ αμφιβόλου ποιότητας, εγκυρότητας και δημοσιογραφικής ηθικής για πολιτικές σκοπιμότητες. Σε σκηνικά που στήνονται, προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλους στόχους εμείς δεν συμμετέχουμε».

Και προσέθετε: «Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δεν δέχθηκε καμία σχετική καταγγελία ούτε κατά την περίοδο 2012-2013, ούτε αργότερα».

Στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις σεξουαλικές επιθέσεις που είχαν τότε δεχθεί οι εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα το 2013 καταγράφεται ότι ο πρώην πρέσβης της χώρας, Φρανκλίν Γκονζάλες, παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας και είχε συνδέσει άμεσα την απόλυση τους (δύο χρόνια μετά) με την καταγγελία που είχαν κάνει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον του.

Τον Μάιο του 2019 το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε μια από τα θύματα, πρώην υπάλληλο της πρεσβείας της Βενεζουέλας, αναγνωρίζοντας ότι απολύθηκε εκδικητικά επειδή κατήγγειλε στις Αρχές της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις. Επιδίκασε οικονομική αποζημίωση στο θύμα από την πρεσβεία της Βενεζουέλας.

Μάλιστα ο δικαστής στην απόφαση αναφέρει: «Οδηγήθηκαν σε απόλυση μέσα σε μικρό διάστημα δύο μηνών από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2015, και σημειωτέον, μετά την εκλογή του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, ώστε να καταδεικνύεται το προειλημμένο της απόφασης απομάκρυνσής τους, ήτοι όχι σε χρόνο που θα έβλαπτε το πολιτικό συμφέρον του τελευταίου προ των εκλογών».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια