ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Εμβολιασμοί: Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τους ηλικιωμένους

Αλεξία ΣβώλουΣτην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του προγράμματος εμβολιασμών για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Σύφωνα με τις πληροφορίες, σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν ακόμη και αύριο, κατά την ενημέρωση των έξι, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται όσοι έχουν ανάγκη από υποστήριξη με οξυγόνο στο σπίτι, όσοι νοσούν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι ογκολογικοί ασθενείς, για τους οποίους πιέζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, και πληθώρα κατηγοριών ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Αναλυτικά η λίστα για την οποία θα γίνουν ανακοινώσεις περιλαμβάνει 7 κατηγορίες :

*Μεταμοσχευμένοι

*Αιμοκαθερόμενοι (νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου)

*Καρκινοπαθείς

*Ατομα με βαριά ανοσοανεπάρκεια

*Ατομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα

*Ατομα που λαμβάνουν υποστήριξη οξυγόνου στο σπίτι

*Ατομα με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια

Η λίστα με τους εμβολιασμούς των ατόμων με χρόνια νοσήματα ήταν πολύ δύσκολο να συνταχθεί αφενός λόγω απουσίας μητρών ασθενών, καθώς και της υπολειτουργίας του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ασθενών με χρόνια νοσήματα, σειρά πρέπει να πάρουν οι κατηγορίες των ανθρώπων που λόγω επαγγέλματος έχουν μεγάλη επαφή με το κοινό, όπως οι οδηγοί στα μέσα μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην εστίαση, οι κούριερ, οι δικαστικοί και φυσικά οι άνθρωποι που απασχολούνται στους τομείς του τουρισμού, του οποιου το άνοιγμα αποτελεί -μαζί με την εστίαση -τα δύο νέα μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση.

Ποιους χτύπησε περισσότερο η πανδημία

Στο μεταξύ, η αριθμητική της πανδημίας και τα στατιστικά με τις ηλικακές ομάδες που έχουν μέχρι σήμερα χτυπηθεί περισσότερο, δικαιώνουν και την μέχρι τώρα στρατηγική των εμβολιασμών. Τα περισσότερα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα, εντοπίζονται στην ομάδα 40-49 ετών, ενώ έπεται το γκρουπ 50-59 ετών και ακολουθεί το φάσμα 20-29 ετών.

Τα κρούσματα μπορεί να είναι περισσότερα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, ωστόσο οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και κυρίως οι θάνατοι, εντοπίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, δικαιώνοντας και τη στρατηγική των εμβολιασμών που ακολουθείται από την έναρξή τους μέχρι σήμερα. Στις ΜΕΘ, πρώτη σε εισαγωγές είναι η ομάδα 60-69 ετών, δεύτερη η κατηγορία 70-80 ετών και τρίτη η 80 ετών και άνω.

Στον αντίποδα, στις ηλικίες 40-49 ετών, και 30-39 ετών, οι οποίες είναι και πολύ υψηλά σε αριθμό κρουσμάτων, τόσο οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, όσο και οι θάνατοι είναι στατιστικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στο μεταξύ, ξεκινούν από τη Δευτέρα οι εμβολιασμοί της ομάδας 60-64 ετών - της πρώτης που θα λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, του οποίου 45.000 δόσεις έχουν φτάσει στην Ελλάδα- ενώ επίσης από μεθαύριο ξεκινά η διαδικασία για τις ηλικίες 75 έως 79. Σημειωτέον ότι οι εμβολιασμοί στις παραπάνω ομάδες θα γίνονται παράλληλα με τους εμβολιασμούς των πολιτών ηλικίας 80-84 ετών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια