ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο.»


Στην ομιλία του στη Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση.


Προανήγγειλε το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ακόμα δύο μέτρα στήριξης, ενώ έκανε σχολίασε και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που είχε κάνει πριν λίγες ημέρες όταν επισκέφθηκε την ΠτΔ, να αναλάβει δηλαδή η χώρα πρωτοβουλία και να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων, ώστε να μπορεί η κάθε χώρα να παράγει τις δόσεις που χρειάζονται για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών της. «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Μάλιστα πρόσθεσε πως «μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα».


Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πλέον έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, γιατί έχει μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας και υπάρχουν 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ.


«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.


«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε, δείχνοντας και συγκεκριμένα διαγράμματα, σε στοιχεία. «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».


Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του 2ου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς
«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».


Η θετική πορεία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό
Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, «αυτή η θετική πορεία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «είναι σαν να οδηγείτε σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα, έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».


Μπορούμε να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ειδικά, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε πως θέλει να θυμίσει, ότι: «παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης να θυμίσω πως κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων». Επίσης, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».


Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020 -Κανείς δεν έμεινε απροστάτευτος
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».


«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».


Απόλυτη στήριξη σε Τσιόδρα -Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην επιτροπή των ειδικών, που εισηγείται στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός έκανε μια ειδική αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Ωστόσο, ποτέ δεν ειπώθηκε ότι τον αγνόησα, είτε αυτόν, είτε την επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πάντα λαμβάνεται υπ όψιν απο την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Όπως είπε: «κάναμε ακριβώς το ίδιο με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ρωτάω την αντιπολίτευση: Έπρεπε να αγοράσουμε μόνοι μας εμβόλια; τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε αυτήν την επιλογή; Οι μικρότερες χώρες σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα εάν διαπραγματεύονταν ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρείες; Το μοντέλο που εφαρμόζεται, παρά τις καθυστερήσεις, είναι ένα έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης. Στο μέλλον θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαστούμε», συμπλήρωσε.


Μητσοτάκης σε Τσίπρα για τα εμβόλια: Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που είχε κάνει πριν λίγες ημέρες όταν επισκέφθηκε την ΠτΔ, να αναλάβει δηλαδή η χώρα πρωτοβουλία και να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων, ώστε να μπορεί η κάθε χώρα να παράγει τις δόσεις που χρειάζονται για τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών της. «Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Την πρόταση Τσίπρα είχε σχολιάσει τις προηγούμενες ημέρες και ο Πρόεδρος των Ελλήνων Φαρμακοβιοηχάνων Θεόδωρος Τρύφωνος, ο οποίος είχε πει ότι σαν διαδικασία θα καθυστερούσε πολύ να υπάρξει παραγωγή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν ξεκινούσαμε την 1η Φεβρουαρίου θα είχαμε ελληνικό εμβόλιο τον Σεπτέμβριο του 2022.


Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη
 • Εχει ξεκινήσει η επιχείρηση Ελευθερία για τον εμβολιασμό του πληθυσμούς
 • Μία ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις σε απορίες που απασχολούν τους πολίτες
 • Να διαλυθούν μύθοι που συνειδητά όχι διακινούνται
 • Να ακουστεί το σχέδιο που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο αύριο
 • Μπορεί να διαφωνούμε σε επίπεδο προτάσεων, αλλά δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα
 • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC την τελευταία εβδομάδα όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες και έχουν πράσινες περιφέρειες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία
 • Τον Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το 2ο κύμα της πανδημίας
 • Είχε ταχύτατη αύξηση των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων
 • Σήμερα νοσηλεύουμε 1.690 συμπολίτες μας με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας μας
 • Στην πιο μακάβρια στατιστική, των συμπολιτών μας που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Είμαστε στην 21η θέση. Είμαστε η 5η καλύτερη χώρα.
 • Τα έχουμε καταφέρει σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες της ΕΕ
 • Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η τάση
 • Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας οφείλεται κυρίως στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που υπερέβαλαν εαυτούς
 • Η αποκλιμάκωση όμως οφείλεται πως κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς εκτός από λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία
 • Σε αυτό βοήθησε και η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για αυστηρό lockdown για 2 εβδομάδες
 • Αυτά τα στοιχεία δεν δικαιολογούν κανέναν εφησυχασμό
 • Τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα
 • Η επανεκκίνηση της οικονομίας με τις υποδείξεις των ειδικών
 • Ο εμβολιασμός του πληθυσμού
 • Αν κάτι έχουμε μάθει από τον κορωνοϊό είναι πως συνδέεται από την ανθρώπινη επικοινωνία και εκδηλώνεται με διαφορετική ένταση και σε διαφορετικούς τόπους
 • Τώρα ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετάλλαξης του ιού που γίνεται πιο μεταδοτικός
 • Σε ένα δρόμο με παγίδες, άλλοτε πατάς φρένο, άλλοτε πατάς γκάζι και άλλοτε στρίβεις
 • Δεν μπορείς να συνεχίζεις την ίδια πορεία
 • Εχουμε ακολουθήσει πιο θεσμοθετημένη διαδικασία αποφάσεων με την ειδική επιτροπή να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Θα λαμβάνει τις αποφάσεις της θα κάνεις εισήγηση στην κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ανακοινώνονται οι αποφάσεις.
 • Η Πολιτική Προστασία έχει τη δυνατότητα αν υπάρχει έξαρση σε τοπικό επίπεδο να λαμβάνει απόφαση για μέτρα σε τοπικά επίπεδα
 • Ακούω συχνά κριτική ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοχύρωτο το σύστημα υγείας
 • Δεν το ενισχύσαμε ενώ ξέραμε ότι θα έρθει 2ο κύμα
 • Εχει εννοηθεί πως το αφήνουμε να εξασθενίζει προς όφελος των ιδιωτών
 • Οταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση παραλάβαμε 557 κρεβάτια ΜΕΘ
 • Κάθε χρόνο κατά την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης υπήρχε αναμονή ακόμα και 30 ημερών
 • Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 1295 κλίνες ΜΕΘ. Τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν ακόμα 150. Εχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
 • Εχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περεταίρω χαλάρωση των μέτρων
 • Εχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος. Εχει μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας
 • Το κράτος αποζημιώνει όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας
 • Σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε επιβάρυνση στο ισοζύγιο της απασχόλησης
 • Πάντοτε συμβουλεύομαι τον Σωτήρη Τσιόδρα
 • Η χώρα μας μέσω της ΕΕ έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς
 • Πρώτα να απαντήσετε αν κάναμε καλώς και ενταχθήκαμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και κάναμε καλώς να αγοράσουμε τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ότι θα χρειαστούμε δυνητικά. Προλαβαίνω την κριτική σας.
 • Κάναμε αυτό που έκαναν οι χώρες τις ΕΕ
 • Ας αναλογιστεί κανείς και την άλλη όψη του νομίσματος. Τι θα είχε συμβεί αν η ΕΕ δεν είχε κάνει αυτή την επιλογή. Τι θα έκαναν οι μικρότερες χώρες.
 • Ηταν παράδειγμα έμπρακτο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
 • Δεν έγιναν διακρίσεις. Ολες οι χώρες παίρνουν τον ίδιο αναλογικά αριθμό εμβολίων
 • Τον Απρίλιο θα έχουμε περισσότερα εμβόλια για να καλύψουμε τη ζήτηση
 • Σε λίγο καιρό θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ηλικιών 8ο- έως 84 ετών
 • Πάλι καλά κ.Τσίπρα που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο
 • Μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδεντρα
 • Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε πολλές κρίσης ταυτόχρονα. Μεταναστευτικό, τουρκικά, κορωνοϊό, οικονομία
 • Με τη στήριξη τη κοινωνίας φέραμε αποτελέσματα
 • Είναι αδύνατον να πετύχουμε σε αυτήν την προσπάθεια αν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Γι αυτό και μιλώ για ατομική υπευθυνότητα
 • Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ
 • Γι αυτό και μετά από εισήγηση των ειδικών θα πρέπει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως με την επαναλειτουργία των καταστημάτων με το click away.
 • Αν η επιτροπή δώσει το πράσινο φως από τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει σταδιακά η οικονομία
 • Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ
Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια