ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

O Τσαβούσογλου απείλησε την Ελλάδα μπροστά στον Γερμανό ΥΠΕΞ


Το Καστελλόριζο ξανά στο στόχαστρο

Τη στιγμή που η Τουρκία κάνει πρόσκληση σε διερευνητικές, οι τουρκικές NAVTEX, οι προκλήσεις στα Ίμια οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου δίνουν και παίρνουν. Σα να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε νέες απειλές προς τη χώρα μας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας!

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Για ακόμα μια φορά, το Καστελλόριζο βρέθηκε στο στόχαστρο του Τούρκου ΥΠΕΞ ο οποίος ισχυρίστηκε κυνικά ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί με απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία».

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε στο ίδιο προκλητικό ύφος: «Η Ελλάδα μιλάει για διεθνές δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… Πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι η μειονότητα στη Θράκη».

Λίγο πριν την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Χάικος Μάας «έβλεπε» «εποικοδομητική πορεία και μηνύματα αποκλιμάκωσης όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα»!

Μάας: Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σέβεται το διεθνές δίκαιο
«Το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για την 'Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως δήλωσε ο Χ. Μάας, η συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου θα γίνει ώστε να τον ενθαρρύνει «να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων».

«Στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας αφήσαμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά. Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο οξύνθηκε σε κάποιες περιπτώσεις δραματικά. Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Ως εταίρος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της οδού της διαπραγμάτευσης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο κ. Μάας και πρόσθεσε ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το Βερολίνο «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Τουρκία από τις αρχές του έτους στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης - όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα».

Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν στις 25 Ιανουαρίου τις διερευνητικές τους συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2016, «είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» από την πλευρά της 'Αγκυρας τον «πρόωρο τερματισμό των σεισμικών ερευνών στα ανοικτά της Κύπρου με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους "Barbaros"».

Εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, «ταχθήκαμε ρητά υπέρ της επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ειδικά κατά την διάρκεια της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο», συμπλήρωσε ο κ. Μάας και έκανε λόγο για μια «πραγματική ευκαιρία βιώσιμης αποκλιμάκωσης» της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η θετική ορμή των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να έχει διάρκεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί η βάση για έναν διάλογο προσανατολισμένο στη λύση. Γι' αυτόν τον λόγο ταξιδεύω σήμερα στην 'Αγκυρα, προκειμένου να ενθαρρύνω τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων» ανέφερε ο κ. Μάας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια