ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μάτι: Νέο αίτημα του ανακριτή για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου


Κακουργηματικού βαθμού και ευθύνες υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας βλέπει ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθ. Μαρνέρης, σε ότι έχει να κάνει με την τραγωδία στο Μάτι.


Συγκεκριμένα με νέο αίτημα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητεί να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος τουλάχιστον 10 προσώπων που είχαν καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση κατάσβεσης.


Μεταξύ άλλων στο αίτημα του ανακριτή επιρρίπτονται ευθύνες σε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής προστασίας για «εγκληματική αδιαφορία» και «κωλυσιεργία» , ενώ τους καταλογίζει ενδεχόμενο δόλο.


«Η θέση που κατείχαν τους καθιστούσαν γνώστες του κινδύνου στον οποίο εξέθεταν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής , κίνδυνο που προφανώς αποδέχτηκαν , αφού ενώ είχαν τη δυνατότητα να πράξουν διαφορετικά, δεν έπραξαν. Δηλαδή, αν και είχαν στη διάθεσή τους μέσα και χρόνο, γνώριζαν φυσικά την επικινδυνότητα της κατάστασης και μάλιστα γνώριζαν την ιδιομορφία της περιοχής που καθιστούσε άμεσο τον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές , κωλυσιέργησαν σε σημείο που επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία , που στοιχειοθετεί τουλάχιστον τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου , ο οποίος και αρκεί στην περίπτωση της κακουργηματικής μορφής της έκθεσης», αναφέρεται στο κείμενο του αιτήματος.


Επιπλέον, ο κ.Μαρνέρης επιρρίπτει ευθύνες επειδή οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας για τους παρακάτω λόγους:

δεν έστειλαν εγκαίρως εναέρια και επίγεια μέσα
δεν διέταξαν την απομάκρυνση των πολιτών και την εκκένωση της περιοχής και
δεν κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στο αίτημα επισημαίνεται ότι εάν αρχικά είχαν επιχειρήσει τρία εναέρια μέσα πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή και στη συνέχεια συνέδραμαν ακόμα τρία ο κίνδυνος να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες θα μπορούσε να αποφευχθεί.


Επίσης, καταλογίζει ευθύνες επειδή οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν έδωσαν εντολή στις σωστικές λέμβους της ΕΜΑΚ και άλλα πλοιάρια που βρίσκονταν στην Ελευσίνα και στον Πειραιά να αποπλεύσουν προς το Μάτι για να συλλέξουν τον κόσμο που είχε πέσει στη θάλασσα για να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα.


Τέλος γίνεται αναφορά από τον ανακριτή για προσπάθεια συγκάλυψης των ενεργειών αλλά και των παραλείψεων των αρμοδίων μέσω ψευδών και πλαστογραφημένων ημερολογίων του αεροδρομίου της Πάχης και της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια