ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Κυρ. Μητσοτάκης για διερευνητικές: Συζητάμε με Τουρκία μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες


Την πάγια ελληνική θέση ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας επανέλαβε ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, με αφορμή τη συμφωνία απόκτησης από την Ελλάδα των 18 Rafale. Η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι βασικές προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ταυτόχρονα ειδική μνεία στο αμυντικό δόγμα της χώρας.

Η αγορά των Rafale αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με το οποίο η άμυνά μας είναι «δίδυμος» πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής, είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η θωράκιση της Ελλάδας άλλωστε ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. «Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη "mare nostrum", όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Μακρόν, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε.» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σημειωτέον ότι είναι η τρίτη φορά που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εμπιστεύεται τη γαλλική βιομηχανία καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια.

«Οι προκάτοχοι των Rafale έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στους ουρανούς του Αιγαίου. Και οι πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των πτήσεων, ένας παράγοντας ο οποίος αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας. Αλλά προφανώς ρόλο έπαιξε και η σημασία της άμεσης διαθεσιμότητας των αεροσκαφών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συμφωνία ως ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία των δύο χωρών, το οποίο διανοίγει νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Επεσήμανε τέλος ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά, το διδάσκει η Ιστορία, για να προσθέσει ότι αυτό αποδεικνύεται και από τις επιλογές των χωρών μας στο πέρασμα του χρόνου.

Αναλυτικά η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, Σας ευχαριστώ κατ’ αρχάς για την υποδοχή σας. Περάσαμε, ο ομόλογός μου, ο Νίκος, και εγώ κάποιες ιστορικές ώρες. Νομίζω ότι είμαι σε θέση να πω ότι, σήμερα, η διμερής σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σημείωσε πρόοδο. Όπως, όμως, και η ίδια η Ευρώπη.

Γιατί αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση για την οποία είχατε μιλήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο- στις 29 Ιανουαρίου 2020- με τον πρόεδρο Μακρόν, εγγράφεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο επιθυμούμε να προαγάγουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη μας και να συμβάλουμε από κοινού, μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι, στην προστασία των συμπολιτών μας και της ασφάλειάς μας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμότατα τις ελληνικές ομάδες εργασίας που κατέστησαν δυνατή πρώτα τη διαπραγμάτευση και έπειτα την υπογραφή, σε χρόνο ρεκόρ, μιας σημαντικής σύμβασης. Μιας σύμβασης που θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας.

Το 2020 υπήρξε μια πλούσια χρονιά. Και έχουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο πυκνό για τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο αεροπορίες μας θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις σε μερικές μέρες. Υπάρχει, επίσης, και το σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο. Αλλά και στη συνέχεια καθώς το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο, έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα θα μας συνοδεύσει με μια φρεγάτα κατά την επιχείρηση αυτή. Επομένως, το βλέπετε και εσείς, εργαζόμαστε και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια