ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Έγραψε ιστορία η Ελλάδα στις αγορές


Με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει δανειστεί ποτέ, μόλις στο 0,8%, ολοκληρώθηκε η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου για το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της οποίας άντλησε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η επενδυτική κοσμοσυρροή ήταν τέτοιας έντασης ώστε οι προσφορές έφτασαν τα 29 δισ. ευρώ, σχεδόν δέκα φορές πάνω από την αρχική ζήτηση.

Η ημέρα ήταν ιστορική, καθώς μία χώρα υπό επιτήρηση και αξιολόγηση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα καταφέρνει να δανειστεί με σχεδόν μηδενικό κόστος, σημάδι των πρωτοφανών συνθηκών που επικρατούν στις παγκόσμιες αγορές.

Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (περίπου στο 0,2%) και τελικά υποχώρησε έως και το 0,8%. Ο αρχικός στόχος ήταν στα 2,5 με 3 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να υπερβαίνει τελικά τα 29 δισ. ευρώ και το ποσό άντλησης να ανέρχεται τελικά στα 3,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αναμένεται πως θα χρειαστεί να αντλήσει από τις αγορές έως 12 δισ. ευρώ το 2021 για να καλύψει φέτος το έλλειμμά του προϋπολογισμού (περίπου 6,5% του ΑΕΠ) και τις υπόλοιπες ανάγκες της.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται με το ιστορικό χαμηλό επιτόκιο δείχνουν την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στην Ελλάδα και προμηνύουν ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί με ευκολία τις οικονομικές της ανάγκες το επόμενο διάστημα της πανδημίας, ενώ αποδεικνύεται παράλληλα ότι η χώρα μας έχασε πολύτιμο χρόνο και φθηνά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια καθώς ήταν η μοναδική που δεν συμμετείχε στο QE της ΕΚΤ.

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας την επιτυχία της έκδοσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε το νέο ιστορικό χαμηλό του κόστους δανεισμού, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας διατηρούνται σε ασφαλές ύψος.

Αναλυτικά η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα:

«Η Ελλάδα, σήμερα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Άντλησε από τις αγορές, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%.

Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας. Επιπλέον τονίζεται ότι, και στη σημερινή έκδοση, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική.

Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα. Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος.

Αποδεικνύεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του Οικονομικού Επιτελείου της για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές.

Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, κερδίζουμε για τη χώρα, αξιοπιστία, κύρος και ισχύ. Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια