ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Νέα δίκτυα 5G: Τι προειδοποιούν οι επιστήμονες

Τι είναι δίκτυα 5G; Θα είναι επικίνδυνα για την υγεία; Τι υποστηρίζουν επιστήμονες;


Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες από τα δίκτυα 4G.

Αν και το ακριβές πρότυπο εκπομπής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, τα νέα δίκτυα αναμένεται να χρησιμοποιούν πολύ υψηλότερες συχνότητες εκπομπής (μέχρι 30 GHz), οι οποίες επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα φυσικά εμπόδια, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα και εκατομμύρια νέες κεραίες έξω από τις κατοικίες θα είναι απαραίτητα για την λειτουργία του δικτύου 5G που αναμένεται να γίνει λειτουργικό κυρίως μετά το 2020.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τα δίκτυα 5G εδώ...

Ομάδα 180 επιστημόνων και γιατρών από 36 χώρες, κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G μέχρι έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να έχουν διερευνηθεί πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η προκαλούμενη τεράστια αύξηση στην έκθεση του πληθυσμού σε ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση επιβλαβών ελευθέρων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, ελλείψεις στη μάθηση και τη μνήμη, νευρολογικές διαταραχές και αρνητικές επιπτώσεις στη γενική ευημερία των ανθρώπων.

Προτείνουν επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στην υλοποίηση ενσύρματων ψηφιακών τηλεπικοινωνιών αντί των ασύρματων και να οριστούν νέα όρια συνολικής έκθεσης στα εκατοντάδες είδη ασύρματης ακτινοβολίας στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, με έμφαση στην προστασία των εγκύων και των παιδιών.

Κατεβάστε ολόκληρη την έκκληση των επιστημόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας κλικ εδώ.

Αν είστε επιστήμονας, μπορείτε να υπογράψετε και εσείς την έκκληση εδώ.

Τι ισχύει σήμερα;

Τα σημερινά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 2G, 3G και 4G εκπέμπουν σε 5 συχνότητες (800, 900, 1800, 2100 και 2600ΜΗz).

Η συνεχής αναβάθμιση των δικτύων σημαίνει την προσθήκη νέων κεραιών, χωρίς όμως να σταματά η εκπομπή των παρωχημένων τεχνολογικά κεραιών, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι συνδρομητές με συσκευές παλαιότερου τύπου.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τις επιπτώσεις τους στην υγεία, ποιες κεραίες βρίσκονται κοντά σας και πως θα μετρήσετε την ακτινοβολίας τους..


Προσοχή: Έρχεται το 5G με χιλιάδες νέες κεραίες – Τι μπορείς να κάνεις • Χιλιάδες νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G αναμένεται να εγκατασταθούν μέσα στο 2020-21.
 • Σε σχέση με τις υπάρχουσες κεραίες (2G, 3G, 4G) οι κεραίες αυτές θα παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες δεδομένων, αλλά θα εκπέμπουν σε υψηλότερες συχνότητες με συνέπεια να απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό κεραιών ή/και ισχύ εκπομπής για να είναι λειτουργικές.
 • Έχει ξεκινήσει η λειτουργία δοκιμαστικών δικτύων 5G σε στον Δήμο Ζωγράφου και στο Δήμο Τρικάλων, ενώ στον Δήμο Καλαμάτας με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχει γίνει προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τους.
 • Πολλοί έγκριτοι επιστήμονες και φορείς υποστηρίζουν ότι οι νέες κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G θα επιβαρύνουν την υγεία του γειτονικού πληθυσμού (ενδεχομένως σε μεγαλύτερο βαθμό από τις ήδη υπάρχουσες κεραίες) και ζητούν την αναστολή της εγκατάστασης τους μέχρι να γίνουν περισσότερες μελέτες.
 • "Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα 5 χιλιοστών είναι γνωστό ότι θερμαίνουν τα μάτια, το δέρμα και τους όρχεις... Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τις πιο ευάλωτες ομάδες όπως  τα έμβρυα, τα παιδιά, τους ασθενείς, τους  ηλικιωμένους  και τους ανάπηρους. Αναμένεται επίσης ότι ο αριθμός των μελισσών και των πτηνών θα μειωθεί σημαντικά.” Δρ. Lennart Hardell, MD, Καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Örebro της Σουηδίας, ειδικευμένος σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν καρκίνο
 • Οι ασύρματες ακτινοβολίες ανήκουν στην λίστα με τα πιθανά καρκινογόνα και έχει προταθεί η ένταξη τους στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα. 
 • Η ασύρματη ακτινοβολία των κεραιών την λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ οξειδωτικές βλάβες δείχνει το 93% των ερευνών.
 • Τα σύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών προσφέρουν αντίστοιχη απόδοση σε ταχύτητες, αλλά πολύ μικρότερες εκπομπές ακτινοβολίας.
 • Ενημερώστε την τοπική κοινότητα και τους πολιτικούς φορείς για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η εγκατάσταση νέων δικτύων 5G και τις ασφαλείς εναλλακτικές με φυλλάδια που θα βρείτε εδώ.
 • Έχετε ήδη εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας 5G στη γειτονιά σας; Ζητήστε τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του χώρου σας από μηχανικό της Home Biology, που περιλαμβάνει μετρήσεις όλων των ειδών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και λύσεις για την μείωση της έκθεσης.
 • Μειώστε την ακτινοβολία που δέχεστε από τις γειτονικές κεραίες κινητής τηλεφωνίας με πρωτοποριακά προϊόντα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης - βάφοντας τοίχους/οροφές με μπογιές, βάζοντας μεμβράνες ή κουρτίνες στα  παράθυρα, κουνουπιέρες στα κρεβάτια κ.α. 

                


ΠΗΓΗ -  https://www.home-biology.gr/5g


Υπόθεση 5G: Tρομολαγνεία ή πραγματικός κίνδυνος για την υγεία;

Καθηγητής της Ιατρικής - Ακτινοφυσικής έδωσε απαντήσεις για το θέμα στο newsbeast.gr


Γράφει
ο Νώντας Ευαγγελόπουλος

Η τεχνολογία κάνει άλματα τα οποία εκμεταλλευόμαστε στην καθημερινότητά μας, κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη. Ειδικά στις τηλεπικοινωνίες η εξέλιξη είναι τεράστια και πλέον ετοιμαζόμαστε να περάσουμε στην εποχή των δικτύων 5G.

Το κινητό μας για παράδειγμα δεν είναι μία συσκευή μόνο για κλήσεις ή γραπτά μηνύματα, όπως συνέβαινε πριν από μία 20ετια. Σχεδόν όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί το ίντερνετ μέσω των κινητών συσκευών (smartphones, tablet κλπ.) για τη δουλειά του, τα social media, να ακούσει μουσική, να δει βίντεο και πολλά ακόμη.

Η εφαρμογή της πέμπτης γενιάς δικτύων (5G) ξεκίνησε πιλοτικά σε τρεις δήμους της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, στα Τρίκαλα και στου Ζωγράφου.

Ωστόσο στην πόλη της Μεσσηνίας το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την άρση της λειτουργίας του, καθώς υπήρξαν φωνές πως το συγκεκριμένο δίκτυο θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των πολιτών λόγω της ακτινοβολίας.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από τις μετρήσεις που διενεργεί σε όλη τη χώρα, με τα στοιχεία να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΕΕΑΕ και είναι διαθέσιμα προς όλους τους πολίτες.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διαθέτει σταθερούς, αλλά και κινητούς σταθμούς που πραγματοποιούν μετρήσεις, ενώ στους τρεις δήμους με την πιλοτική εφαρμογή του 5G έχουν διατεθεί τρία ειδικά βαν. Έτσι και στην Καλαμάτα η κινητή μονάδα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης είχε κάνει τις σχετικές μετρήσεις.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω διάγραμμα, τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις 15/11 έως τις 21/11 ήταν αρκετά πιο χαμηλά από το αυστηρό επιτρεπτό όριο.

Η κίτρινη γραμμή δείχνει το όριο και η μπλε τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Επίσης και οι μετρήσεις του σταθερού σταθμού, ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο σημείο της πόλης της Καλαμάτας, για τον μήνα Δεκέμβριο (5-11/12) ήταν και εκείνες κάτω από το όριο.

Η κίτρινη γραμμή δείχνει το όριο και η μπλε τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Μύθοι ή πραγματικότητα οι φόβοι για την υγεία λόγω του 5G;

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Κάππα, προκειμένου να λάβουμε την επιστημονική άποψη σχετικά με την ακτινοβολία του 5G και κατά πόσο έχουν βάση οι ανησυχίες για την υγεία των πολιτών.

Ο κ. Κάππας είναι καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, υπεύθυνος Ακτινοπροστασίας των δύο Ιδρυμάτων και διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων της ειδικότητος ακτινοφυσικού του Υπουργείου Υγείας.

- Η ακτινοβολία από το δίκτυο 5G είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο; Τι έχουν δείξει οι έρευνες και οι μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία;

«Τρεις παρατηρήσεις είναι αρκετές για να καλυφθεί πλήρως το θέμα:  Υψηλή συχνότητα δεν σημαίνει υψηλή έκθεση. Όσο αυξάνει η συχνότητα της ακτινοβολίας, τόσο το εκτιθέμενο σώμα "ανθίσταται" τόσο το μέσο βεληνεκές της ακτινοβολίας μειώνεται σημαντικά. Στην πράξη, με τις υψηλές συχνότητες της 5G τεχνολογίας, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της ακτινοβολίας ανακλάται και διαχέεται στον χώρο, το δε υπόλοιπο απορροφάται επιφανειακά από το δέρμα και δεν εισέρχεται σε βάθος.

Από βιολογικής άποψης, με την αύξηση της συχνότητος λειτουργίας του δικτύου 5G (> 3,5 GHz) αυξάνεται σημαντικά και το επιτρεπτό όριο ασφαλείας ακόμη και 100% σε σχέση με το δίκτυο 4G, καθώς μειώνεται η αλληλεπίδραση της ακτινοβολίας με τους ανθρώπινους ιστούς. Εκτιθέμεθα ακτινικά στο 5G, πολύ λιγότερο από ότι στις προηγούμενες γενιές 2G, 3G, 4G.

Δεκάδες ιατρικές συσκευές όπως οι ορθοπαιδικές, δερματολογικές και άλλες εφαρμογές, οι οποίες λειτουργούν ήδη επί χρόνια και σώζουν ή ανακουφίζουν εκατομμύρια ανθρώπους εκπέμπουν στις ίδιες ακριβώς συχνότητες με τις κεραίες 5G και δεν εμφανίστηκε κανένα κρούσμα καρκινογένεσης».

- Υπήρξαν επιπτώσεις στην υγεία αυτά τα χρόνια από το 4G;

«Δεν αποδείχτηκε ποτέ και δεν υπήρξαν πράγματι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε ακτινοβολία 4G. Από πλευράς Φυσικής υπενθυμίζεται ότι το ορατό φως της ηλεκτρικής λάμπας εκπέμπει σε ενέργειες από 1.000.000 έως 3.000.000 μeV (μονάδα ενέργειας). Το σώμα απαλλάσσεται από την θερμότητα την οποία παράγει συνεχώς η καρδιά κατά 50% μέσω εξάτμισης και ιδρώτα και κατά 50% μέσω εκπομπής "θερμικής" ακτινοβολίας, ενέργειας 50.000 – 200.000 μeV (γίνεται αντιληπτή την νύκτα και μόνο με κιάλια νυκτός). Οι κεραίες όλων των τηλεπικοινωνιών, τα τοπικά δίκτυα, LAN, τα κινητά τηλέφωνα και οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν ακτινοβολία από 0,4 μeV έως 11 μeV.

Είναι τελείως αδύνατον η χαμηλή αυτή ενέργεια να προκαλέσει θραύση του DNA. Κανείς ποτέ δεν έπαθε καρκίνο επειδή διάβαζε στο φως της λάμπας ενέργειας εκατομμυρίων μeV, πόσο μάλλον από την κινητή τηλεφωνία των 11 μeV. και Μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι παρ’όλα αυτά υπάρχουν «αθερμικοί» μηχανισμοί οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα. Ακόμη δεν έχουν υποδείξει και εξηγήσει έστω έναν.

Από πλευράς Ιατρικής η πεμπτουσία της Επιστήμης είναι η επαναληπτικότητα. Η κάθε ερευνητική ομάδα μπορεί να ισχυρίζεται οτιδήποτε και να κατορθώνει να δημοσιεύει σε επιστημονικά περιοδικά την έρευνά της. Η έρευνα αυτή αποκτά αντικειμενική υπόσταση μόνο όταν μια άλλη ερευνητική ομάδα και χωρίς καμία σύνδεση με την πρώτη, αναπαραγάγει τις ίδιες πειραματικές συνθήκες της αρχικής επιστημονικής ανακοίνωσης και καταλήγει στα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

Υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει ούτε μία πειραματική εργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία να καταλήγει σαφώς ότι: η έκθεση σε ραδιοκυματική ακτινοβολία RF π.χ. από τα κινητά, προκαλεί βιολογική βλάβη, επακριβώς περιγραφόμενη, και το οποίο συμπέρασμα να έχει παραχθεί με τις ίδιες ακριβώς πειραματικές συνθήκες από άλλη ερευνητική ομάδα, ανεξάρτητη της πρώτης».

- Είδαμε ότι στην Καλαμάτα ότι το δημοτικό συμβούλιο μπλόκαρε το πιλοτικό πρόγραμμα 5G και ακούστηκε ακόμη πως μπορεί να προκληθεί στειρότητα και διάφορα θέματα υγείας. Θα πρέπει όντως να υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες από τους κατοίκους;

«Η στειρότητα είναι απλό πταίσμα. Ακούστηκε επίσης ότι: "θα ψηθούμε όλοι", "στα πρώτα πειράματα 5G στην Ολλανδία έπεφταν πουλιά από τον ουρανό", "εάν έχετε κατοικίδιο θα το δείτε να τρελαίνεται και να ψοφάει", "θα μαραίνονται τα δένδρα στο πέρασμα της ακτινοβολίας", "5G = καρκίνος", "πρόκειται για μυστικό πρόγραμμα του Διευθυντηρίου για μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού", "οι δόσεις ακτινοβολίας είναι νοσογόνες", "τρομακτικά υψηλές και μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλές συχνότητες, όπως τα μικροκύματα που είναι και οι πιο επικίνδυνες", "η τεχνολογία 5G θα κάνει τον Χίτλερ να μοιάζει με αλχημιστή συγκρινόμενο με τους σύγχρονους χημικούς".

Αγνοώντας αυτές τις κυριολεκτικά αντιεπιστημονικές μεσαιωνικές αντιλήψεις και κατηγορίες θα πρέπει να γίνει κατανοητό το εξής πως οι μόνοι οι οποίοι είναι σε θέση και δικαιούνται να μιλούν λόγω της επιστήμης τους είναι οι Ακτινοφυσικοί, οι Ακτινολόγοι, οι Ακτινοθεραπευτές, οι Πυρηνικοί Ιατροί, οι Επιστημονικές τους ενώσεις και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας.

Όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων και των ιατρών των υπολοίπων ειδικοτήτων έχουν διδαχθεί από τους πρώτους ότι "την Ακτινοβολία την σεβόμαστε αλλά δεν την φοβόμαστε". Έχουν διδαχθεί επίσης ότι η μη-ιοντίζουσα ακτινοβολία δηλαδή κινητά τηλέφωνα, πυλώνες, ηλεκτρικό ρεύμα, δίκτυα, κ.α. με σεβασμό στα υφιστάμενα όρια ασφαλείας είναι τελείως ακίνδυνη.

Μπορεί στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα όπως εκείνο στην Καλαμάτα, αλλά στο εξωτερικό Ανεξάρτητες Αρχές αναλαμβάνουν να εξετάσουν το ζήτημα από την επιστημονική του σκοπιά. Για παράδειγμα, η Αρχή Προστασίας από τη Ραδιενέργεια και την Πυρηνική Ενέργεια της Αυστραλίας ARPANSA (Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency) διευκρινίζει ότι τα δίκτυα 5ης Γενιάς, δεν ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Το επίσημο πόρισμα της Αρχής είναι ότι το 5G είναι ασφαλές και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ΑRPANSA προχώρησε σε διπλές, «τυφλές», όπως ονομάζονται, δοκιμές σε άτομα τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη βιώσει παρενέργειες από την πιλοτική λειτουργία των δικτύων 5G.  Τα υποκείμενα της έρευνας δήλωναν ότι είχαν τα ίδια συμπτώματα, ακόμα και όταν οι κεραίες δεν ήταν σε λειτουργία, στοιχείο που συνηγορεί ως προς το σενάριο της παντελούς έλλειψης κινδύνου από τη χρήση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Τονίζεται ότι τα δίκτυα 5G προϋποθέτουν την πιο πυκνή τοποθέτηση σταθμών βάσης και κεραιών, γεγονός το οποίο οδηγεί τα smartphones να λειτουργούν με μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα της ακτινοβολίας στα οποία είναι εκτεθειμένος ο πληθυσμός. Αυτό αποτελεί βασική εξέλιξη σε σχέση με το 2G, το 3G και το 4G.

Υπάρχει ήδη στην διάθεση της επιστημονικής κοινότητος μια πρώτη εκτεταμένη βιβλιογραφία άνω των 500 ερευνητικών άρθρων, για την επίδραση της υψηλόσυχνης 5G τεχνολογίας στην Υγεία. Όλες οι επιστημονικές μελέτες και εκθέσεις λαμβάνονται υπ’όψιν από τον WHO και την ICNIRP για τον καθορισμό των μέτρων ασφαλείας».

ΠΗΓΗ: https://www.newsbeast.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια