ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές με την Τουρκία


Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πριν από λίγη ώρα η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Η Άγκυρα μετέτρεψε μέχρι την τελευταία στιγμή σε παιχνίδι γοήτρου το προ πολλού ώριμο ζήτημα της πρόσκλησης της ελληνικής αντιπροσωπείας σε νέο γύρο διερευνητικών διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο – όπως πιέζει όλο το προηγούμενο ζήτημα ο διεθνής παράγοντας (και με την επικοινωνία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο) και προσπαθούσε να διευκολύνει και η Αθήνα κρατώντας χαμηλούς τόνους σε μικροπροκλήσεις, όπως το επεισόδιο στα Ίμια την περασμένη Τετάρτη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε αρχικά να κατηγορήσει την Αθήνα ως απρόθυμη να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις (οι οποίες έχουν διακοπεί από το 2016 και ήταν σειρά της γειτονικής χώρας να φιλοξενήσει την επανέναρξή τους), ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα πρέπει να συζητηθούν "όλα χωρίς προϋποθέσεις" - αν και η διευκρίνισή του πως αυτό αφορά ότι έχει συζητηθεί κατά τους προηγούμενους 60 γύρους διερευνητικών διαπραγματεύσεων, προφανώς σχετικοποιεί τη σημασία του "όλα". Με άλλα λόγια, η ελαστικοποίηση της τουρκικής στάση στη φάση αυτή, επενδύθηκε με φρασεολογία "αγέρωχης στάσης" και πίεσης προς την ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, η παρεμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος σε κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του στο πλευρό του τόνισε χαρακτηριστικά ότι "ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες", φαίνεται πως επέδρασε καταλυτικά, καθώς αργότερα επισημοποιήθηκε από τουρκικής πλευράς η πρόσκληση προς την ελληνική αντιπροσωπεία για έναρξη διαπραγματεύσεων στις 25 Ιανουαρίου.

Στον "αέρα" πάντως φαίνεται πως μένει, μέχρι την έναρξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, το έτερο "πυροτέχνημα" του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με οικοδεσπότη και μεσολαβητή τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα, με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα εξέπεμψε νέο ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα: "Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μία ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης,

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί ημερομηνία, στη βάση των αποφάσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι η Άγκυρα εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία, διαμηνύοντας πως αυτό που απαιτείται πάντα από την πλευρά της γείτονος είναι να δείξει "συνέπεια και συνέχεια" στην αποκλιμάκωση. "Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων έρχονται σε επικοινωνία, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια αυτή ανακοινώνεται από κοινού από τα υπουργεία Εξωτερικών. Εξ’ όσων γνωρίζω αυτό ακόμη δεν έχει γίνει. Όταν με το καλό γίνει, θα επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Αλλά, ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να κάτσουμε να βρούμε μία ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, ενημέρωσε τον κ. Κόστα αναλυτικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

"Ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη στον ευρωπαϊκό συμβούλιο του Μαρτίου να παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο για τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης σε σχέση με την Τουρκία. Εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε σε μία γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος όλων εάν η γειτονική χώρα αλλάξει πολιτική", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

"Αναμένουμε την τουρκική πρόσκληση, για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών", είπε ο πρωθυπουργός, με τον Πορτογάλο ομόλογό του να στέκεται στην ανάγκη της συνεχούς αλληλεγγύης των Βρυξελλών προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

"Η ευχή μου είναι, πέρα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, να είναι δυνατό να βρούμε με την Τουρκία ένα επίπεδο σχέσεων, όπως αυτό που πρέπει", είπε ο κ. Κόστα.

https://www.capital.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια