ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τι σημαίνει η απόκτηση των 18 γαλλικών Rafale για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας


Έξι γαλλικά Rafale μέχρι το τέλος του 2021, επιπλέον έξι -αυτή τη φορά καινούργια μέχρι την άνοιξη του 2022- κι ακόμα έξι -αυτή τη φορά μεταχειρισμένα- στις αρχές του 2023. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των 18 αεροσκαφών, που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς, ενώ το πρόγραμμα συνολικού ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει τόσο τα αεροσκάφη όσο και τον εξοπλισμό τους. Αυτός θα αφορά κατευθυνόμενα βλήματα «Meteor», καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην συγκεκριμένη αγορά, που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη και η οποία συζητείται σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, σύμφωνα με πηγές του υπ. Άμυνας, είναι η δυνατότητα άμεσης παράδοσης κάποιων εξ αυτών προκειμένου να ενισχυθεί γρήγορα η επιχειρησιακή ικανότητα της πολεμικής αεροπορίας αλλά και να συμπιεστεί το κόστος ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αγορά περαιτέρω οπλικών συστημάτων και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός ανά μήνα. Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος "RAFALE" είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία "DASSAULT AVIATION", παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Σημειώνεται, τέλος, πως από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια