ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δένδιας για Λαβρόφ: Χαιρετίζω την εξαιρετικά σημαντική δήλωσή του για χωρικά ύδατα 12 μιλίων


Ενίσχυση του «εθνικού οπλοστασίου» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την ψήφιση για καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ενώ χαιρέτισε και τη χθεσινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Βήμα για ενίσχυση του εθνικού μας οπλοστασίου, σε κλίμα αδιασάλευτης ομοψυχίας, αποτελεί η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Προϋπόθεση η παύση των προκλητικών ενεργειών

«Για την επανάληψη αλλά και για τη συνέχιση των διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών που υπενθύμισε ότι πάγια, «και όταν η κρίση στις σχέσεις μας με την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα έντονη, η κυβέρνηση επαναλάβαμε την ετοιμότητά της για διάλογο. Έθετε όμως πάντοτε διαχρονικά τις ίδιες σαφείς προϋποθέσεις. Απαιτούσε να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα μας, να αποχωρήσει το Όρουτς Ρέις» πρόσθεσε αναφορικά με τις διερευνητικές.

Σημείωσε δε πως την ελληνική θέση την υιοθέτησε στα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

«Στον διάλογο αυτό, η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη. Προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, γιατί η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα. Όχι με χρήση βίας και βεβαίως, όχι με απειλές πολέμου».

Υπογράμμισε ξανά ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν αποκλειστικά στη διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και υπενθύμισε ότι οι διερευνητικές είναι προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αντιλήψεις κοινές και να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος για μια διαπραγμάτευση.

«Εξυπακούεται δε ότι για να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, θα πρέπει να μην τεθεί στον παραμικρό κίνδυνο, η αποκλιμάκωση που έχει επέλθει» είπε ο Νίκος Δένδιας και επικαλέστηκε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Η Ελλάδα προετοιμάζεται

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην Επικράτειά της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγη ώρα προτού ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Προσέθεσε ότι είναι κατανοητό πως τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη, διότι εκεί έχει υπογραφεί το μνημόνιο με την Αίγυπτο, όμως τόνισε πως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα εάν μιλάμε μόνο για την Κρήτη.
«Εξαιρετικά σημαντική η δήλωση Λαβρόφ»

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε τέλος και στη χθεσινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με την οποία χαιρέτισε τη συμφωνία για έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

«Θέλω να χαιρετίσω την εξαιρετικά σημαντική, επαναλαμβανόμενη δήλωση του υπουργού της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτηρίζει, αυτονόητα, απολύτως νόμιμη την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της» είπε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: Σπούτνικ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια