ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Εκκλησία αντεπιτίθεται. Παρότι επικαλούνται τον Θεό, έχουν φανερά συμμαχήσει με τον διάολο της πανδημίας: τον κορωνοϊό


Παρότι επικαλούνται τον Θεό, έχουν φανερά συμμαχήσει με τον διάολο της πανδημίας: τον κορωνοϊό

Μάνος Βουλαρίνος

Ο θάνατος και η οικονομική καταστροφή που φέρνει η πανδημία δεν φαίνεται να συγκινούν τους Ιεράρχες οι οποίοι προτιμούν την εξουσία και την πίστη τους.

Στο «πρώτο κύμα» της πανδημίας η Εκκλησία της Ελλάδος διακρίθηκε για την απειθαρχία κάποιων μεγαλοστελεχών της τα οποία προσπάθησαν, όσο μπορούσαν, να βοηθήσουν στη διάδωση του ιού.

Αμφισβητώντας την σοβαρότητα της πανδημίας, διαφημίζοντας την αντισηψία που επιτυγχάνεται με την παρουσία στον ναό, διαδίδοντας ότι η πίστη από μόνη της είναι το καλύτερο φάρμακο και καλώντας τους πιστούς να εξαπατήσουν το κράτος και να παραβιάσουν τα μέτρα προστασίας, αυτά τα μεγαλοστελέχη της ιεραρχίας πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στον κορωνοϊό.

Ακόμα και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επιδεικνύοντας μια αλαζονεία που τον έκανε να νομίζει πως η εξουσία του τον κάνει άτρωτο, έφτασε, εν μέσω πανδημίας, να κάθεται στο τραπέζι με άλλους 15 συμπολίτες γράφοντας στα παλιά του τα ράσα κάθε οδηγία. Το αποτέλεσμα ήταν η νοσηλεία του και η διαπίστωση πως η ανθρώπινη εξουσία, όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν συγκινεί ιδιαιτέρως τη φύση.

Ο αρχιεπίσκοπος δεν ήταν ο μόνος που πλήρωσε (και μαζί μ’ αυτόν κι εμείς που πληρώνουμε τη νοσηλεία του) την ασέβεια του. Στο διάστημα των τελευταίων μηνών αρκετοί ιερείς διαπίστωσαν από πρώτο χέρι ότι κανένας χώρος και καμία προσευχή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσοχή και την υπακοή στους υγειονομικούς κανόνες.

To αποκορύφωμα της εκκλησιατικής επίθεσης στη δημόσια υγεία ήταν οι εκδηλώσεις για τον Άγιο τον Δημήτριο στη Θεσσαλονική, οι οποίες ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες της υγειονομικής έκρηξης που ακολούθησε και χτύπησε κυρίως την ανέμελη πόλη του Άνθιμου.

Θα έλεγε κανείς ότι οι αρχιερείς θα μάθαιναν από τα παθήματα των συναδέλφων τους, ότι θα τους συγκινούσαν κάπως οι 3.000 χιλιάδες νεκροί και ότι θα έβαζαν το συμφέρον της επιχείρησής τους λίγο πιο κάτω από τις ανάγκες της κοινωνίας. Στο κάτω κάτω, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους τραγουδιστές και ηθοποιούς, οι μισθοί των ιερέων πέφτουν κανονικά ανεξαρτήτως παραστάσεων και παρότι χάνονται τα «τυχερά» (όπως αποκαλούμε τη διακίνηση μαύρου χρήματος εντός των ιερών ναών) το λοκ ντάουν δεν τους επηρεάζει τόσο όσο άλλους κλάδους της τέχνης.

Δυστυχώς όμως ο θάνατος και η οικονομική καταστροφή που φέρνει η πανδημία δεν φαίνεται να συγκινούν τους Ιεράρχες οι οποίοι αξιολογούν ως σημαντικότερη την επιβεβαιώση της εξουσίας και της πίστης τους.

Έτσι ο μητροπολίτης Ξάνθης ανακοινώνει ότι οι εκκλησίες της περιοχής του θα είναι ανοιχτές παρά το λοκντάουν, ο (ακόμα υπόδικος για ζητήματα παραβίασης των μέτρων) μητροπολίτης Κέρκυρας απαιτεί ανοικτές εκκλησίες και δηλώνει ότι «το σώμα και το αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό, ο μητροπολίτης Πάτρας απειλεί λέγοντας πως «ο λαός δεν θα αντέξει κλειστές εκκλησίες τα Χριστούγεννα» (φαίνεται τα κλειστά φέρετρα είναι προτιμότερα) και ο Αρχιεπίσκοπος ζητά από τον πρωθυπουργό να υποκύψει στις απαιτήσεις ενός κλάδου που από τις αρχές της πανδημίας με την αντικοινωνική του συμπεριφορά έχει δημιουργήσει μόνο προβλήματα.

Με λίγα λόγια η Εκκλησία ζητάει να της επιτραπεί να βάλει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο ανθρώπους και οικονομία.

Πέρα από το πρόβλημα επίδειξης εξουσίας (του ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο), πέρα από το πρόβλημα της εμπορικής δραστηριότητας που χωρίς πελατεία όσο να ‘ναι πλήττεται, καταλαβαίνω και το υπαρξιακό πρόβλημα των προϊσταμένων της Εκκλησίας: όταν η ύπαρξη σου βασίζεται στην άρνηση της πραγματικότητας και στην επίκληση του μεταφυσικού είναι δύσκολο να υποχωρήσεις στην πραγματικότητα. Είναι δύσκολο όταν επικαλείσαι μια παντοδύναμη οντότητα να παραδεχτείς με τη στάση σου ότι αυτή η παντοδύναμη οντότητα δεν έχει καμία απολύτως δύναμη να προστατέψει.

Όμως η υγεία και η οικονομία είναι πολύ σημαντικότερες από τα αδιέξοδα των ρασοφόρων. Η ζωές και οι επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικότερες από τις επιθυμίες αυτών που δεν διστάζουν να παρασύρουν στην αρρώστια και τον θάνατο χιλιάδες συμπολίτες μόνο και μόνο για να μην αμφισβητηθεί η εξουσία και η πίστη τους.

Δυστυχώς, αν κρίνω από τις δηλώσεις και τα σήματα που στέλνει, για την κυβέρνηση η υγεία και η οικονομία μάλλον έπονται των επιθυμιών των ανθρώπων με τα μαύρα. Αυτών που παρότι επικαλούνται τον Θεό, έχουν φανερά συμμαχήσει με τον διάολο της πανδημίας: τον κορωνοϊό. Και μπράβο τους.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια