ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Έχει ευθύνες η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία για την εξάπλωση της πανδημίας: Υπάρχει ο κορωναϊός;

Πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά του κάμπου της Αργολίδας τίμησε την Υπεραγία Θεοτόκο στο δημοτικό διαμέρισμα Αργολικό του δήμου Ναυπλιέων, Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ

Εκτενέστατη ανταπόκριση από την Αθήνα της La Croix επικεντρώνει στην άρνηση της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να συμμορφωθεί με τους υγειονομικούς κανόνες.

Ο δημοσιογράφος Thomas Jacobi επισημαίνει ότι καθώς ο αριθμός των ιερέων που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19 συνεχίζει να αυξάνεται, οι πιστοί διστάζουν να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου από τη λειτουργία στις εκκλησίες της Αγίας Ζώνης και του Αγίου Θωμά στη Κυψέλη αναφέρεται σε ενορίτες που καταδικάζουν συνολικά τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση στις εκκλησίες.

Ίδια δυσπιστία και στη συνοικία του Γαλατσίου, όπου όχι μόνο είναι ανοιχτή μία από τις πόρτες της εκκλησίας για να εισέλθουν οι πιστοί, αλλά έχει διαμορφωθεί μια ουρά διακριτικά στη σκιά των ακακιών μπροστά από τη μικρή πόρτα του Ιερού για να λάβουν τη Θεία Κοινωνία, παρά την αυστηρή απαγόρευση που ισχύει.

Μια «πραγματική βόμβα για την υγεία», σύμφωνα με τους ιατρούς που, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του πρώτου περιορισμού, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησαν από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη Θεία Κοινωνία, κάτι που έκανε απρόθυμα.

Ήδη από τότε, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία άρχισε την αντίσταση. «Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των επιδημιών, κανείς δεν μολύνθηκε ποτέ από την Θεία Κοινωνία», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιωάννης του Λαγκάδα, στα βόρεια της χώρας.

«Μόνο η Κοινωνία και η Παναγία μπορούν να μας προστατεύσουν», επαναλάμβανε στα κηρύγματα του. Πέθανε από τον Covid στις 16 Νοεμβρίου. […]

Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, πάνω από εκατό ιερείς, αρχιερείς, ψάλτες, και άλλοι άνθρωποι της εκκλησίας έχασαν τη ζωή τους από τον Covid. Επομένως, η εκκλησία έπρεπε να βγει από τη σιωπή της και να ζητήσει από το ποίμνιό της, και ιδίως από τον κλήρο της, να ακολουθήσει τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Στο Γαλάτσι, προφανώς, δεν έγινε κατανοητό αυτό και έχει συσταθεί μια ολόκληρη επιχείρηση για να αποτρέψει τους ελέγχους. Μια ηλικιωμένη γυναίκα στέκεται φρουρός, μπροστά από το Ιερό. Πίσω της, σε λιγότερο από δέκα λεπτά, περίπου είκοσι άνθρωποι μπαίνουν και βγαίνουν.

ΠΗΓΗ: La Croix – Thomas Jacobi, L’église orthodoxe grecque refuse de se plier aux règles sanitaires


New York Times: Κριτική κατά της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη διάδοση του κορωναϊού
Εκτενέστατη ανταπόκριση από την Αθήνα της εφημερίδας New York Times επικεντρώνει στην κριτική που ασκείται στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς ο ιός ‘χτυπά’ την ιεραρχία της.

Ενώ οι επικεφαλής της εκκλησίας στήριξαν τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση, η μη τήρησή τους από τους σκληροπυρηνικούς και η δέσμευση προς τη Θεία Κοινωνία με κοινό κουτάλι, ίσως υπονομεύσει τις καλές προθέσεις.

Ορισμένοι κληρικοί μάλιστα, σημειώνει η δημoσιογράφος Niki Katsantoni επιμένουν ότι η πίστη στη Θεία Κοινωνία προστατεύει από τον ιό. Αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στη δέσμευσή του από την αρχή τους ξεσπάσματος της πανδημίας για στήριξη της κυβερνητικής εκστρατείας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Αναφορά και σε προτροπή του προς τους Έλληνες να περιοριστούν και να τηρούν τους κανόνες, μετά από δωδεκαήμερη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου του χορηγήθηκε θεραπεία κατά του κορωνοϊού.

Η ανταπόκριση καλύπτει δηλώσεις του Επισκόπου Αλεξανδρούπολης -με τις οποίες ασκείται αυστηρή κριτική κατά του κλήρου για μη τήρηση των μέτρων και για απόκρυψη κρουσμάτων- και σχολιασμό τους από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο. Αναφορά στους Επισκόπους που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, με την επίσημανση ότι ο ακριβής αριθμός των νοσούντων κληρικών δεν είναι γνωστός, διότι ορισμένοι το θεωρούν προσωπική υπόθεση και δεν το δημοσιοποιούν.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα τα πήγε αρχικά σχετικά καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το δεύτερο κύμα έχει αποδειχθεί πιο σκληρό. Μέχρι την Παρασκευή, η χώρα είχε 113.185 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.804 θανάτους, με τους περισσότερους να καταγράφονται τον τελευταίο μήνα.

Αρκετοί συντηρητικοί Βουλευτές λένε ότι συνεχίζουν να συμμετέχουν στο μυστήριο της κοινωνίας και ένας Υπουργός της κυβέρνησης φωτογραφήθηκε πρόσφατα να το κάνει. Καταγράφονται επίσης απόψεις επιδημιολόγων για την επικινδυνότητα μετάδοσης του ιού μέσω του μυστηρίου.

ΠΗΓΗ: New York Times, Niki Katsantoni, Greek Orthodox Church Faces Criticism as Virus Hits Its Ranks

https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια