ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πρόεδρος ΕΟΦ για εμβολιασμό: Πότε θα αποκτήσουμε ανοσία στην Ελλάδα«Αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού στην Ελλάδα μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021, θεωρητικά συνολική ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, εξηγώντας ότι από την στιγμή που θα εμβολιαστεί ο πρώτος θα χρειαστεί ένας μήνας για να αποκτήσει ανοσία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, o κ. Φιλίππου τόνισε πως εφόσον εφαρμοστεί το εν λόγω σχέδιο και πάλι «μεσολαβούν πολλοί μήνες» μέχρι να υπάρξει ανοσία.

Όσον αφορά τη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε πως είναι μια κεντρική διαδικασία από τον EMA, στην συνέχεια έρχεται στους εθνικούς οργανισμούς της κάθε χώρας που καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης δηλαδή πού θα πάει και με ποιους τρόπους θα διανεμηθεί και καθορίζονται οι συνθήκες ιδιαίτεροι περιορισμοί που θέτει κάθε χώρα.

Ο κ. Φιλίππου τόνισε πως ο ΕΟΦ είναι έτοιμος. «Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται τώρα και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Ήδη γνωρίζουμε ότι από το τέλος του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την έγκριση από τον EMA οπότε εντός 24 ωρών στους μηχανισμούς θα βρίσκονται όσοι πρέπει να είναι – ακόμη και αν είναι Πρωτοχρονιά – για να ληφθεί τάχιστα η απόφαση για τον τρόπο διάθεσης».

Σχετικά με το πότε θα ληφθεί η απόφαση και θα διατεθεί στην Ελλάδα ο κ. Φιλίππου υπογράμμισε πως με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρείται ότι το 3ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση – η έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου διευκρινίζοντας πως αυτό θα είναι το πρώτο της Pfizer και πως θα ακολουθήσουν και άλλα. «Από την στιγμή που θα γίνει αυτό θα χρειαστεί μια δυο μέρες για να γίνει η διαδικασία και σε εθνικό επίπεδο πρόσθεσε ο ίδιος και στην συνέχεια να ξεκινήσει η διαθεσή του με την προοπτική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου».

Σχετικά με το αν το εμβόλιο είναι ασφαλές ο ίδιος δήλωσε πως η έγκριση δεν είναι μια απλή διαδικασία και γι αυτό ο EMA έχει καθυστερήσει. «O EMA είναι ένα σχολαστικός οργανισμός σε θέματα ασφάλειας. Πρωτίστως ενδιαφέρει το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αυτό θα διασφαλίσει ο EMA».

Αναφορικά με την έγκριση που δόθηκε νωρίτερα στην Βρετανία είπε πως κάθε οργανισμός φαρμάκων ακολουθεί τα δικά του κριτήρια και ότι ο ελληνικός οργανισμός ακολουθεί τα ευρωπαϊκά κριτήρια που μέχρι τώρα δεν τους έχουν διαψεύσει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια