ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αχ. Γραβάνης: Γιατί είναι ασφαλέστατο το εμβόλιο - Να κινηθεί γρήγορα και η Ευρώπη


Τον ενθουσιασμό του για την έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τη Βρετανία, εξέφρασε ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγώντας παράλληλα ότι «τα εμβόλια της Pfizer αλλά και της Moderna, είναι απολύτως ασφαλή παρότι παρασκευάστηκαν με ταχύτητα και μάλιστα θα αλλάξουν συνολικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες την ανοσοποίηση».

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη και θα ακολουθήσει το καλό παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και δεν θα επιδείξει ολιγωρία και καθυστέρηση.

Καμιά έκπτωση στις κλινικές μελέτες παρά τη μεγάλη ταχύτητα

Ο κ. Γραβάνης διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλέστατα παρότι παρασκευάστηκαν με ταχύτητα και μάλιστα είπε πως τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna, είναι εντελώς καινούρια και θα αλλάξουν συνολικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ανοσοποίηση.

Εξήγησε ότι είναι πιο ασφαλή και από προηγούμενα εμβόλια γιατί είναι πιο “καθαρά” στο επίπεδο των υλικών που χρησιμοποιούνται για να ανοσοποιηθούν οι εθελοντές και αύριο ο πληθυσμός.

Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη δεν έγινε καμία έκπτωση στις κλινικές μελέτες, παρότι η βιομηχανία και τα κράτη συνεργάστηκαν υπό την τεράστια πίεση της απώλειας πολλών εκατοντάδων ανθρώπων.

Σχετικά με τις επιφυλάξεις σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Γραβάνης είπε ότι δεν τον απασχολεί καθώς πιστεύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα επιλέξει να εμβολιαστεί.

Τόνισε ότι θα εμβολιαστεί και ο ίδιος με mRNA εμβόλιο αμέσως μόλις έρθει, τόσο ως υγειονομικός όσο και ως πολίτης.

Με την ενημέρωση που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα στην κοινότητα, είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει εμβολιαστεί το 60% έως 70% του πληθυσμού της χώρας μας.

Στο ερώτημα εάν θα χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός, ο κ. Γραβάνης απάντησε ότι με βάση την εμπειρία από όσους έχουν νοσήσει οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία τους έχει ισχυρά αντισώματα για τουλάχιστον 9 μήνες. Εάν ισχύσει το ίδιο και για το εμβόλιο τότε σίγουρα θα παρέχει κάλυψη για ένα έτος.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχουν δεδομένα που συνηγορούν ότι η κυτταρική ανοσία κρατά περισσότερο και αν επιβεβαιωθεί τότε είναι πιθανόν να γίνονται επαναληπτικοί εμβολιασμοί κάθε 2 με 3 χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια