ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο υπάλληλος του προξενείου δεν καλύπτεται με διπλωματική ασυλία


Αβάσιμοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί

Χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο διορισμός των μελών μιας διπλωματικής αποστολής σε ξένη χώρα, τοποθετήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου ο Γραμματέας του, Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, ο οποίος και έχει συλληφθεί για την υπόθεση κατασκοπείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τοποθέτηση του έγινε με παράκαμψη των απαιτούμενων διαδικασιών, χωρίς δηλαδή να έχει ανακοινωθεί ο διορισμός του με ρηματική διακοίνωση, όπως επιβάλλεται για τα μέλη κάθε διπλωματικής αποστολής, τα οποία και απολαμβάνουν διπλωματική ασυλία.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο Σ. Μπαιράμ, ο οποίος έχει ελληνική ιθαγένεια, δεν απολαμβάνει την διπλωματική ασυλία που ισχύει κανονικά για τα μέλη μιας αποστολής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται επιτόπιο προσωπικό για το οποίο ο νόμος ορίζει πολύ περιορισμένη προστασία και με την στενή έννοια της άσκησης των καθηκόντων του. Ακόμη επομένως κι αν του εκδοθεί εκ των υστέρων διπλωματικό διαβατήριο, αυτό από μόνο του δεν θα αρκεί προκειμένου να του προσφέρει διπλωματική ασυλία.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό υπ. Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει κατασκευασμένη υπόθεση τη σύλληψη του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, «από κύκλους που», όπως υποστήριξε, «θέλουν να αυξήσουν την ένταση με την Τουρκία».

Η Άγκυρα καταδίκασε τη σύλληψη και κατηγόρησε την Ελλάδα για «παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης της Βιέννης», καθώς και «του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, όπως και τον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στην ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε πως δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και «στοχοποιούν το προσωπικό μας και την οικογένειά του».

«Τα απαραίτητα διαβήματα έγιναν προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις έρευνες που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από συγκεκριμένους κύκλους πρόθυμους να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο συνελήφθη κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, στις 11:10 το πρωί της Παρασκευής οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Από την ανακρίτρια Ρόδου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα.

Λίγο αργότερα συνελήφθη στη Ροδόπη και ο 56χρονος μάγειρας, ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών για κατασκοπεία στη Ρόδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. Τα δυο άτομα κατηγορούνται για κατασκοπεία και συγκεκριμένα ο ένας είναι μάγειρας σε επιβατικό πλοίο κι ο δεύτερος υπάλληλος του τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο υπάλληλος του προξενείου φέρεται να στρατολόγησε τον μάγειρα ο οποίος φωτογράφιζε πλοία που έκαναν το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο, μεταξύ των οποίων και πολεμικά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μάγειρας φέρεται να ενημέρωνε τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά Έλληνες στρατιωτικοί και το πότε περνούσαν από το κάθε σημείο τα πλοία.

Επιπροσθέτως ο μάγειρας έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ενώ έγινε έφοδος στο σπίτι του όπου βρέθηκαν λαπ-τοπ τα οποία μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια