ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ασφαλή τα εμβόλια - Καμία έκπτωση ή παράλειψη, λένε κορυφαίοι έλληνες επιστήμονες

APimages

Το θέμα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά του SARS-COV-2 βρέθηκε στο επίκεντρο του πρόσφατου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, που έγινε διαδικτυακά, και ειδικά στην ενότητα «Η αναζήτηση και διάθεση αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου για την COVID 19». Δεν υπήρξε καμιά έκπτωση ή παράλειψη σε θέματα ασφάλειας, διαβεβαίωσαν κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες που συμμετείχαν στον συνέδριο.

Σύμφωνα με τη Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, διευθύντρια της Β' Παιδιατρικής Κλινικής, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Λοιμώξεων, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας:

«Αυτό που συνέβη με την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 είναι πρωτοφανές στην ανθρωπότητα. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, της βιομηχανίας, των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών οργανισμών, αλλά και χάρη στην ταχύτατη χαρτογράφηση του SARS-COV-2, τα 15 έτη που χρειάζεται συνήθως η ανάπτυξη ενός εμβολίου συρρικνώθηκαν στην περίπτωση της παρούσας πανδημίας σε λιγότερο από ένα έτος, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση όσον αφορά στη μελέτη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας, προκειμένου να λάβουν τα εμβόλια αυτά άδεια κυκλοφορίας».

Όπως ανέφερε η κ. Τσολιά και τα δύο mRNA εμβόλια που έχουν δημιουργηθεί ( των Pfizer / BioNTech και Moderna ) έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, ήπιες έως μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες που υποχωρούν σύντομα και πάρα πολύ καλή ανοσογονικότητα.

Δεν υπήρξε καμία παράλειψη ή έκπτωση

Ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε η γενετική χαρτογράφηση και ο προσδιορισμός της ακριβούς χημικής σύστασής του ιού.

Η προσπάθεια δημιουργίας mRNA εμβολίων, ανέφερε ο κ. Γραβάνης, ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 2 δεκαετίες, με στόχο να δημιουργηθούν εμβόλια κατά των καρκινικών κυττάρων και νόσων σχετιζόμενων με τον ενδιάμεσο μεταβολισμό. Ο κ. Γραβάνης επισήμανε ότι τα mRNA εμβόλια θεωρούνται σήμερα τα πιο «καθαρά» εμβόλια.

«Όσον αφορά στο εμβόλιο που αναμένεται να έρθει σύντομα και στη χώρα μας, το οποίο είναι ένα από τα δύο αυτά εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση των δεδομένων του εμβολίου από την παρασκευάστρια εταιρεία, η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών, περίπου 80-85%, φαίνεται να αναπτύσσει υψηλή ανοσία από την πρώτη δόση του εμβολίου, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί σημαίνει πως ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται -τουλάχιστον σε ορισμένους πληθυσμούς- η χορήγηση 2 δόσεων», ανέφερε ο καθηγητής.

Η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια οφείλεται στο ότι ότι κάποια βήματα της διαδικασίας πραγματοποιήθηκαν παράλληλα, και όχι σε παραλείψεις ή εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας. Η ανάπτυξη των εμβολίων, τόνισε ο καθηγητής, έχει ακολουθήσει όλα τα απαιτούμενα στάδια.

«Η ταχύτατη λειτουργία του συστήματος ανάπτυξης και αξιολόγησης εμβολίων οφείλεται στη στενή συνεργασία των ακαδημαϊκών χώρων ανάπτυξης γνώσης, των νοσοκομείων και της βιομηχανίας που επένδυσε ταχύτατα, στο συντονισμό των τριών αυτών συνιστωσών από τα κράτη, καθώς και στην ταχύτατη ανταπόκριση των ρυθμιστικών οργανισμών, υπό την πίεση της πανδημίας», είπε ο κ. Γραβάνης.

Όσο περνάει ο χρόνος οι αντιστάσεις εξομαλύνονται

Ο Κώστας Αθανασάκης, οικονομολόγος Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του ΠαΔΑ και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, μιλώντας για τη στρατηγική διάθεσης του εμβολίου έναντι της Covid-19, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αφορούν τον τρόπο χορήγησης των εμβολίων, την ενημέρωση του κοινού και το πρόβλημα της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Τόνισε όμως ότι οι αντιστάσεις εξομαλύνονται με τον καιρό:

«Η κατάλληλη επικοινωνία όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, θα συμβάλει ώστε να κατανοήσουν όλοι τα πραγματικά χαρακτηριστικά και την αξία του εμβολιασμού, και να προσέλθουν για εμβολιασμό προκειμένου η στρατηγική να είναι επιτυχημένη».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια