ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αναρτήθηκε στον ΟΗΕ η συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για οριοθέτηση AOZ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι (Δ) υπέγραψαν τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, στο Κάιρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Στην ιστοσελίδα της Διεύνθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίων της Θάλασσας του ΟΗΕ αναρτήθηκε πριν από λίγο η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών, συμφωνία η οποία είχε υπογραφεί στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου.

Διπλωματικές πηγές των Αθηνών σημειώνουν ότι η σημασία της ανάρτησης δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου αυτής καθ εαυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Volkan Bozkir.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του παράνομου τουρκο-λυβικού μνημονίου είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο ανώτατο αξιωματούχο κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Έπεται η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, ευθύς μόλις αυτή τεθεί σε ισχύ.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αδάμος Ζαχαριάδης
Αθήνα, Ελλάδα

https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια