ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ψευδοεπιστημονικές συμβουλές για αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2


Ισχυρισμός:


Σπιτικά φάρμακα και αλκαλική διατροφή μπορούν να καταπολεμήσουν τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Συμπέρασμα:

Ορισμένες από τις υπό εξέταση συμβουλές ενδέχεται να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση για κάποια από τα συμπτώματα της νόσου Covid-19, ωστόσο δεν αποτελούν κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης ή τεκμηριωμένες μεθόδους θεραπείας της νόσου.

Τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί στο Facebook ευρεία αναπαραγωγή ενός κειμένου με ψευδοεπιστημονικές συμβουλές από υποτιθέμενα κέντρα απομόνωσης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τα “φάρμακα” που προτείνονται στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις δεν έχουν κάποια επιβεβαιωμένη θεραπευτική δράση έναντι του νέου κορωνοϊού.

Παραδείγματα: Άγιος Αντώνιος Άνω Πατησίων, Βιολογικά όπως παλιά, Βοτανο-γνωσία, ΦΥΣΗ -ΘΑΛΑΣΣΑ -ΒΟΥΝΟ, Αρχάγγελοι-Άγγελοι-Τα Τάγματα των Αγγέλων, agios-antonios.gr, gonia.gr.

Πιο συγκεκριμένα στο υπό εξέταση κείμενο διαβάζουμε τα εξής:


Κατόπιν πληροφόρησης αναγνωστών μας, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως το εν λόγω κείμενο κυκλοφορεί και μέσα από την εφαρμογή γραπτών μηνυμάτων Viber.

Παράδειγμα:

Ισχύουν;

1. Βιταμίνη C-1000
2. Βιταμίνη Ε (Ε)
3. Από (10:00 έως 11:00 π.μ.) καθισμένος στον ήλιο για 15 -20 λεπτά.
4. Γεύμα αυγών μία φορά την ημέρα.
5. Παίρνουμε ανάπαυση / ύπνο τουλάχιστον 7-8 ώρες.
6. Πίνουμε 1,5 λίτρα νερό καθημερινά.
7. Όλα τα γεύματα πρέπει να είναι ζεστά (όχι κρύα).

Είναι γεγονός πως για τη καλή υγεία και άμυνα του οργανισμού μας είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε βιταμίνες (πχ C, D, B, E, K κ.α.), πρωτεΐνες (πχ αυγά, κρέας κ.α.), υδατάνθρακες κ.α. μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετό νερό και να ξεκουραζόμαστε επαρκώς με ορθό ωράριο ύπνου. [πηγή1][πηγή2]

Ωστόσο, και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η λήψη συγκεκριμένων βιταμινών ή τροφών δεν αποτελούν ξεχωριστά φάρμακα προς αντιμετώπιση ασθενειών όπως η νόσος Covid-19 την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2. [πηγή1][πηγή2][πηγή3]Εν συνεχεία, ο ισχυρισμός αναφορικά με την έκθεση στον ήλιο, και μάλιστα σε συγκεκριμένο ωράριο, είναι αυθαίρετος καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν πως η έκθεση στον ήλιο θεραπεύει ή αποτρέπει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2.

Τέλος, όπως προαναφέραμε, δεν έχει τεκμηριωθεί εάν η θερμοκρασία επηρεάζει αρνητικά την μετάδοση και ανάπτυξη της νόσου Covid-19. Σε κάθε περίπτωση όμως η κατανάλωση ζεστών γευμάτων (ή ροφημάτων) δεν συνεπάγεται με αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος συνεπώς ο εν λόγω ισχυρισμός δεν έχει κάποια επιστημονική βάση.

Σημειώστε ότι το pH του κοροναϊού κυμαίνεται από 5,5 έως 8,5.
Επομένως, το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να εξαλείψουμε τον ιό είναι να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές πάνω από το επίπεδο οξύτητας του ιού.

Όπως: Μπανάνες Πράσινο λεμόνι -9,9 pH Κίτρινο λεμόνι – 8,2 pH Αβοκάντο – 15,6 pH * Σκόρδο – 13,2 pH * Μάνγκο – 8,7 pH * Μανταρίνι – 8,5 pH * Ανανάς – 12,7 pH * Κάρδαμο – 22,7 pH Πορτοκάλια – 9,2 pH

Αρχικά το pH είναι μια χημική κλίμακα η οποία δείχνει κατά πόσο ένα υδατικό διάλυμα είναι όξινο ή βασικό. Με απλά λόγια, για να υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης του pH μιας χημικής ένωσης θα πρέπει αυτή να βρίσκεται μέσα σε κάποιο διαλύτη.

Οι ιοί, και εν προκειμένω ο ιός SARS-CoV-2, δεν έχουν pH από μόνοι τους διότι δεν αποτελούν διαλύματα. Ακόμα όμως και αν θεωρήσουμε πως μπορούμε να μετρήσουμε το pH του ιού όταν αυτός βρίσκεται εντός κάποιου διαλύτη όπως για παράδειγμα το αίμα, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποδεικνύουν πως ο SARS-CoV-2 επηρεάζει τα επίπεδα του pH στο αίμα ενός ασθενή που έχει μολυνθεί από αυτόν.

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει εξειδικευμένους μηχανισμούς οι οποίοι ρυθμίζουν τα επίπεδα του pH για παράδειγμα του αίματος, του σάλιου, των υγρών του στομάχου κ.α. και δεν είναι εφικτό να επηρεαστούν από συγκεκριμένες τροφές. Συνεπώς ο ισχυρισμός πως η κατανάλωση αλκαλικών τροφών επηρεάζει τα επίπεδα της οξύτητας του αίματος και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου Covid-19 δεν ευσταθεί. [πηγή]

Επίσης θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η κλίμακα του pH κυμαίνεται από 0 έως 14. Τα διαλύματα με τιμές κάτω από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, πάνω από το 7 ως αλκαλικά/βασικά και με τιμή pH=7 ουδέτερα. Όλες οι αναφερόμενες τιμές pH για τις τροφές που υποδεικνύονται είναι λάθος. Ενδεικτικά το pH του κίτρινου λεμονιού κυμαίνεται στο 2-2,6, του αβοκάντο 6,27-6,58, του ανανά στο 3,2-4 και ούτω καθεξής. [πηγή]
Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, πράγματι κάποιες από τις παραπάνω πρακτικές, όπως για παράδειγμα η επαρκής ξεκούραση, η κατανάλωση υγρών και η ισορροπημένη διατροφή, ενδέχεται να προσφέρουν κάποια ανακούφιση απέναντι σε μερικά συμπτώματα ασθενειών όπως είναι η Covid-19, ωστόσο δεν διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες απέναντι στη νόσο και δεν αποτελούν επιστημονικά εδραιωμένες μέθοδοι καταπολέμησης της.


Ευτυχία Νάτση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια