ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μπασάρ Άσαντ: Oι κυρώσεις των ΗΠΑ και τις Δύσης εμποδίζουν την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία


Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Συρία μετά τη στρατιωτική σύγκρουση στη χώρα που μαίνεται από το 2011
Kυρώσεις σε στρατιωτικούς αξιωματούχους της Συρίας, μέλη του κοινοβουλίου και οντότητες του καθεστώτος επέβαλλαν οι ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Συρίας, al – Assad ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί εταίροι τους, εμποδίζουν την επιστροφή των Σύριων προσφύγων στην πατρίδα τους.
«Σήμερα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επίμονα για την επιστροφή κάθε πρόσφυγα που θέλει να επιστρέψει και να συμμετάσχει στην αποκατάσταση της πατρίδας» δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για την επιστροφή των προσφύγων την Τετάρτη 11/11.
Στο πλαίσιο αυτό, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μεγάλα εμπόδια […] υπάρχουν παράνομες οικονομικές κυρώσεις και αποκλεισμοί που επιβάλλονται από το αμερικανικό καθεστώς ή τους συμμάχους του».

Σύμφωνα με τον al – Assad, το «πρόβλημα των Σύριων προσφύγων» είναι ένα τεχνητό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από τις δυτικές δυνάμεις και ιδίως από τις ΗΠΑ.
Η Συρία έχει συγκλονιστεί από στρατιωτικές συγκρούσεις από το 2011 με τους Ισλαμιστές αντάρτες του ISIS να ελέγχουν μεγάλα κομμάτια της χώρας το 2015, έως ότου η τρομοκρατική ομάδα σχεδόν νικήθηκε τρία χρόνια αργότερα.

Η συριακή αντιπολίτευση χαιρετίζει τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος Assad
Η συριακή αντιπολίτευση δήλωσε την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2020 ότι χαιρέτισε τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν σε αξιωματούχους και άλλα πρόσωπα που κατηγορούνται ότι παρέχουν υποστήριξη στον Assad, γράφει η Daily Sabah.

«Ο συριακός λαός θεωρεί ότι οι κυρώσεις εναντίον των συνεργατών και των υποστηρικτών του καθεστώτος του Assad στηρίζουν τον αγώνα του συριακού λαού και αποδυναμώνουν τη συμμαχία τυραννίας και καταπίεσης», ανέφερε η αντιπολίτευση σε γραπτή δήλωση.
Τόνισε ότι οι νέες κυρώσεις «αποτελούν σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των πιθανοτήτων εξεύρεσης πολιτικής λύσης».

Ωστόσο, είπε ότι αυτά τα βήματα πρέπει να ενισχυθούν με πρακτικά βήματα «ειδικά καθώς το καθεστώς του Assad δεν έχει κάνει παραχωρήσεις και δεν έχει συμμορφωθεί με κανένα διεθνές ψήφισμα για μισό αιώνα εκτός από σοβαρές διεθνείς πιέσεις».

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τη Δευτέρα 9/11, σε δήλωση του, ανέφερε ότι επέβαλε κυρώσεις σε στρατιωτικούς αξιωματούχους της Συρίας, μέλη του κοινοβουλίου και οντότητες του καθεστώτος, καθώς και σε συριακούς και Λιβανέζους που κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να αναβιώσουν τη βιομηχανία πετρελαίου της Συρίας.

Δράσεις για τον τερματισμό του πολέμου

Η δράση στοχεύει να ωθήσει το καθεστώς του Assad προς τις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του σχεδόν δεκαετούς πολέμου της χώρας.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και εκατομμύρια ακόμη έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά.

Ο εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε από το 2011, με το Ιράν και τη Ρωσία να υποστηρίζουν το καθεστώς.
Μεταξύ των 19 ατόμων και οντοτήτων που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» της Δευτέρας 9/11 είναι ο επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας, Ghassan Ismail και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Ασφάλειας της Συρίας, Nasr al-Ali, καθώς και εταιρείες στον τομέα του πετρελαίου.

Η Συρία υπόκειται σε κυρώσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους και εκατοντάδες εταιρείες και άτομα.
Η Ουάσιγκτον απαγορεύει ήδη τις εξαγωγές στη Συρία και τις επενδύσεις από Αμερικανούς εκεί, καθώς και συναλλαγές που αφορούν προϊόντα πετρελαίου και υδρογονανθράκων.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια