ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Forbes: Γιατί η ήττα μπορεί να ωφελήσει τις δουλειές του Τραμπ


Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αντιμετωπίσει την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016 ως εργαλείο μάρκετινγκ για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. “Κατά κάποιον τρόπο, σχετίζεται με την αξία του brand”, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο του 2015 ως προπορευόμενος τότε του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις δημοσκοπήσεις. “Δεν με ενδιαφέρει όμως αυτό”, είχε πει τότε.

Εν αντιθέσει με τα λεγόμενά του, βέβαια, κάθε άλλο παρά αδιάφορο τον άφηνε. Όχι μόνο το ανέφερε στο Forbes, αλλά συζητούσε επ’ αυτού και με τους συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δικηγόρου του Μάικλ Κοέν. “Ο κ. Τραμπ έλεγε συχνά ότι αυτή η προεκλογική εκστρατεία θα ήταν η καλύτερη προωθητική καμπάνια στην πολιτική ιστορία”, είχε καταθέσει αργότερα ο Κοέν ενώπιον του Κογκρέσου. “Δεν περίμενε ποτέ ότι θα κέρδιζε το χρίσμα. Δεν περίμενε ποτέ ότι θα κέρδιζε τις εκλογές. Η προεκλογική εκστρατεία ήταν γι’ αυτόν πάντοτε μια ευκαιρία για μάρκετινγκ”, είχε δηλώσει ο πρώην δικηγόρος του προέδρου.

Η ενασχόληση με την πολιτική αποδείχθηκε πράγματι για τον Τραμπ μια ευκαιρία για μάρκετινγκ – απλώς όχι κερδοφόρα. Θέτοντας υποψηφιότητα, ο Τραμπ ουσιαστικά δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει να παρουσιάζει το τηλεοπτικό ριάλιτι επιχειρηματικών δεξιοτήτων “The Apprentice” (Ο Μαθητευόμενος), που προβαλλόταν στο NBC από το 2004 έως το 2015 και του απέφερε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, 214 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, ήδη από τις πρώτες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016, όσοι τον είχαν επιλέξει για να προωθήσει προϊόντα τους άρχισαν να λαμβάνουν αποστάσεις από τον Τραμπ εξαιτίας των αμφιλεγόμενων σχολίων του για τους Μεξικανούς μετανάστες. Ενώ λίγο πριν αναλάβει το Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ απεμπόλησε δεκάδες δυνητικές συμφωνίες συνεργασίας. Όσο δε, βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, τα κέρδη του από τα ακίνητά του, όπως το θέρετρο γκολφ Trump National Doral στο Μαϊάμι, βυθίστηκαν. Σήμερα, η περιουσία του υπολογίζεται σε 2,5 δισ. δολάρια, ήτοι 1 δισ. δολάρια λιγότερο από όσο ήταν την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά όμως, ο πρόεδρος σήμερα έχει μπροστά του μια σημαντική ευκαιρία. Ναι, έχει χάσει τις εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα θα χάσει και άλλα προεδρικά προνόμια, όπως η άσκηση “εξουσίας” στους πιστωτές του και η ασυλία έναντι των ομοσπονδιακών εισαγγελέων. Έχει, όμως, να κερδίσει και κάτι – την ευκαιρία, τα επόμενα χρόνια, να αποκομίσει πολλά περισσότερα εκατομμύρια. Όχι και μικρή παρηγοριά, φυσικά.

Δυνητικές νέες “καριέρες”

Ο Μπιλ Κλίντον, άλλωστε, απέδειξε πώς μπορεί κάποιος να “εξαργυρώσει” τη θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ. Όταν ο 42ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο το 2001 είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει, αφού χρωστούσε εκατομμύρια σε νομικές αμοιβές. Όμως, ο Κλίντον βρήκε γρήγορα τον τρόπο να βγάλει χρήματα, δίνοντας ομιλίες επί πληρωμή. Έκανε την αρχή με μια ομιλία που έδωσε έναντι 125.000 δολαρίων στη Morgan Stanley στις 5 Φεβρουαρίου του 2001, μόλις 16 ημέρες μετά την αποχώρησή του από το Οβάλ Γραφείο. Έως το τέλος του 2015, ο Κλίντον υπολογίζεται ότι είχε κερδίσει 106 εκατ. δολάρια από τις ομιλίες του.

Ο Τραμπ αναμφίβολα έλκει τα πλήθη. Γιατί λοιπόν να μην πληρώσουν κιόλας για να τον ακούσουν;

Έπειτα υπάρχουν και τα βιβλία. Η συγγραφή βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των απομνημονευμάτων του με τίτλο “My Life”, απέφερε στον Κλίντον περίπου 38 εκατ. δολάρια από το 2001 έως το 2015.

Ο δεινός “τουιταδόρος” Τραμπ σίγουρα δεν είναι γνωστός για τη λογοτεχνική του δεινότητα, αλλά στην πραγματικότητα έχει ήδη κυκλοφορήσει περισσότερα από 10 βιβλία, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο δημοσιευμένους δισεκατομμυριούχους της Αμερικής.

Δεδομένων, μάλιστα, των όσων είδε μέσα στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ θα πρέπει λογικά να έχει άφθονο “φρέσκο” υλικό.

Στη δε τηλεόραση, ο Τραμπ φαίνεται να έχει σχεδόν αναρίθμητες ευκαιρίες. Θα μπορούσε θεωρητικά να επιστρέψει στα ριάλιτι, και ενδεχομένως αυτή τη φορά να έχει την ευκαιρία να επιλέξει όχι “μαθητευόμενους επιχειρηματίες” αλλά “μαθητευόμενους πολιτικούς”. Είτε θα μπορούσε να παρουσιάσει μια ενημερωτική εκπομπή.

Ο Τραμπ εξάλλου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει τις απόψεις του να ακουστούν – γιατί λοιπόν να μην πληρωθεί για να το κάνει; Υπάρχουν μάλιστα ορισμένες φήμες ότι η οικογένεια του προέδρου έχει σκεφτεί να αγοράσει ή να φτιάξει δικό της τηλεοπτικό κανάλι.

Ο Τραμπ, άλλωστε, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η τηλεοπτική επιτυχία δημιουργεί πολλές ευκαιρίες. Ενδεχομένως κάποιοι από τους πάλε ποτέ συνεργάτες τους να ενδιαφέρονται και πάλι να τον πληρώσουν για να γίνει το “πρόσωπο” των προϊόντων τους. Επικεφαλής ξένων επιχειρήσεων έχουν επίσης δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμοι να συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας μαζί του. “Ο ουρανοξύστης θα είναι έτοιμος και πάλι να ‘φορέσει’ το brand του Τραμπ, εάν αυτός θελήσει να επιστρέψει”, είχε δηλώσει στο Forbes το 2017 ένας πρώην συνεταίρος του προέδρου από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας.

Τέτοιες ευκαιρίες θα περίμεναν τον Τραμπ ασχέτως το πότε θα έληγε η θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ. Αλλά όπως λένε και οι επενδυτές, τα χρήματα που μπορείς να βγάλεις αύριο αξίζουν περισσότερο από ό,τι αν τα βγάλεις μετά από τέσσερα χρόνια. Ειδικά για έναν 74χρονο που δεν έχει μπροστά του την αιωνιότητα για να χαρεί την περιουσία του.

“Εξαργύρωση” της προεδρικής θητείας… στο real estate

Ο Τραμπ επίσης, σε αντίθεση με τον Κλίντον, θα αποχωρήσει από το Οβάλ Γραφείο έχοντας στα χέρια του μια επιχείρηση αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Βέβαια, η θητεία του στην προεδρία έχει βλάψει τη φήμη του. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει, όπως στην περίπτωση ενός άλλου πρώην προέδρου των ΗΠΑ, του Τζορτζ Ουόρεν Μπους (Μπους ο νεότερος). Όταν ο Μπους αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο το 2009, η δημοτικότητά του βρισκόταν μόλις στο 34%, 12 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τη δημοτικότητα που έχει ο Τραμπ σήμερα, σύμφωνα με την Gallup. Εννέα χρόνια αργότερα, το 2018, δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι το 61% των Αμερικανών είχαν θετική άποψη για τον Μπους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο Μπαράκ Ομπάμα, η δημοτικότητα του οποίου εκτινάχθηκε από το 59% που ήταν την ημέρα που έληξε η θητεία του, στο 66% το 2018.

Η “αναζωπύρωση” της φήμης του Τραμπ θα ήταν επωφελής για τα εμπορικά ακίνητά του, όπως το θέρετρο Trump National Doral, του οποίου τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν από 13,8 εκατ. δολάρια το 2015 σε μόλις 4,3 εκατ. δολάρια το 2017. Εάν υποθέσουμε ότι ο πρόεδρος καταφέρει να ανακτήσει το 75% των κερδών του θερέτρου που εξανεμίστηκαν κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του στην προεδρία, σημαίνει ότι θα έχει επιπλέον κέρδη ύψους 7,2 εκατ. δολαρίων ετησίως. Η ίδια υπόθεση ισχύει και για το ξενοδοχείο Trump στο Σικάγο, τα κέρδη του οποίου συρρικνώθηκαν από 16,6 εκατ. δολάρια το 2015 σε μόλις 1,8 εκατ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Washington Post.

Η ήττα στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ενδεχομένως να ωφελήσει και τα οικιστικά ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος υπολογίζεται ότι κατέχει 17 διαμερίσματα στο κτήριο που βρίσκεται επί των οδών 59th Street και Park Avenue, συνολικής αξίας 100 εκατ. δολαρίων. Η αξία των εν λόγω διαμερισμάτων κατέγραψε “βουτιά” περίπου 32% από το 2015 έως το 2019, εν αντιθέσει με τις τιμές πώλησης άλλων πολυτελών διαμερισμάτων στο Μανχάταν που το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 15%. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί: Ο πρόεδρος, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις το 14% των ψήφων στο Μανχάταν στις πρόσφατες εκλογές, είναι ιδιαίτερα μισητός στον τόπο κατοικίας του. Εάν αυτή η αποστροφή προς το πρόσωπό του υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου και η αξία των ακινήτων του Τραμπ αυξηθεί, για παράδειγμα, 10%, θα γίνει πλουσιότερος κατά 10 εκατ. δολάρια.

Θα συνεχίζει να στοιχίζει χρήματα στους Αμερικανούς

Η προεδρία επίσης έδωσε στον Τραμπ την ευκαιρία να επωφεληθεί από χρήματα των φορολογουμένων. Αυτό δεν είναι κάτι που απαραιτήτως θα σταματήσει όταν θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες της θητείας του, ο Τραμπ επισκέφθηκε αρκετές φορές ακίνητά του με αποτέλεσμα οι Μυστικές Υπηρεσίες να ξοδέψουν 254.000 δολάρια για τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Property of the People. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ακριβώς κρατικό χρήμα εισέρευσε στην αυτοκρατορία του Τραμπ έκτοτε.

Οι Μυστικές Υπηρεσίες πάντως, δεδομένου ότι αναλαμβάνουν και την προστασία των πρώην προέδρων, θα πρέπει να συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα για τον Τραμπ ακόμη και μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ειδικά δε αφού έχει δηλώσει το θέρετρο Mar-a-Lago ως επίσημη κατοικία του. Εάν οι Μυστικές Υπηρεσίες συνεχίσουν λοιπόν να ξοδεύουν το 1/5 των χρημάτων που δαπάνησαν κατά τους πρώτους μήνες της προεδρίας του -και ο πρόεδρος φτάσει τα 93, όπως ο πατέρας του- θα μπορούσαν να ξοδέψουν επιπλέον 2,9 εκατ. δολάρια για χάρη του Τραμπ.

Η προεδρική “ασυλία”… και τα χρέη

Βέβαια, όπως η νίκη του Τραμπ στις εκλογές του 2016 δεν αποδείχθηκε μόνο επιζήμια για τις επιχειρήσεις του, έτσι και η ήττα το 2020 δεν θα έχει μόνο δυνητικά οφέλη.

Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ήττα στις πρόσφατες εκλογές αυξάνει τις πιθανότητες οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Τραμπ, ο οποίος τώρα προστατεύεται από την νομική γνωμοδότηση ότι οι εν ενεργεία πρόεδροι δεν μπορούν να διωχθούν για ομοσπονδιακά εγκλήματα. Ο πρόεδρος επίσης θα κληθεί να αντιμετωπίσει τελικά τον περιφερειακό εισαγγελέα του Μανχάταν και τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, οι οποίοι αμφότεροι ελέγχουν τα οικονομικά του.

Πέραν, δε, των νομικών προβλημάτων που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος, η έξοδός του από τον Λευκό Οίκο ενδεχομένως να αποδειχθεί επιζήμια και για ορισμένα από τα ακίνητά του. Τα οικιστικά ακίνητα που διαθέτει ως συνιδιοκτήτης ο Τραμπ πωλούνται σε ανεβασμένες τιμές στη Νεβάδα, όπου ο πρόεδρος είναι πιο δημοφιλής από ό,τι στη Νέα Υόρκη. Ποιος μπορεί όμως να πει με σιγουριά ότι αυτό θα συνεχιστεί και όταν ο Τραμπ θα βρίσκεται εκτός του Οβάλ Γραφείου; Επιπλέον, το ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον πιθανόν να χάσει μέρος της εξέχουσας πελατείας του, όπως ορισμένους λομπίστες ή ξένους αξιωματούχους, που συνήθως επιλέγουν να διαμείνουν εκεί ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στον πυρήνα των εξελίξεων.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ σχετίζεται με τα χρέη του. Το ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον βαρύνεται με υποθήκη από την Deutsche Bank έναντι χρέους 170 εκατ. δολαρίων. Το εν λόγω δάνειο λήγει το 2024. Είναι δε μόνο ένα αμελητέο ποσό σε σύγκριση με το συνολικό χρέος, άνω του 1 δισ. δολαρίων, που βαρύνει διάφορα ακίνητα του προέδρου. Οι πιστωτές του Τραμπ περιμένουν, μάλιστα, ότι οι εταιρείες του θα αποπληρώσουν χρέη ύψους περίπου 900 εκατ. δολαρίων το χρονικό διάστημα από το 2021 έως το 2024.

Η εξυπηρέτηση χρέους αυτού του ύψους πιθανόν να αναγκάσει τον Τραμπ να επιδιώξει τη συνδυαστική λύση της πώλησης περιουσιακών στοιχείων για την αποπληρωμή ενός μέρους και την αναχρηματοδότηση του υπολοίπου. Λογικά ένας από τους πιστωτές του Τραμπ που θα εμπλακεί σε αυτήν τη διαδικασία θα είναι η Deutsche Bank, η οποία άλλωστε επί του παρόντος είναι ένας από τους πιστωτές του προέδρου, καθώς του έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 340 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο, λίγο πριν από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές κυκλοφόρησε ένα δημοσίευμα που ανέφερε ότι η γερμανική τράπεζα ελπίζει να διακόψει τους δεσμούς της με τον Τραμπ, κάτι που τα στελέχη πιστεύουν ότι θα είναι ευκολότερο εάν δεν βρίσκεται πλέον στην προεδρία.

Το θετικό για τον Τραμπ, βέβαια, δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρει νέους πιστωτές το επόμενο έτος, καθώς θα είναι πλέον απαλλαγμένος από το βάρος των ηθικών ανησυχιών που συνεπάγεται η διαχείριση μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας αξίας πολλών δισ. δολαρίων μέσα από τον Λευκό Οίκο.

Των Dan Alexander, Chase Peterson-Withorn

Πηγή: Forbes

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια