ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Προσπαθούν τα πζεκασμένα και πάμπολλες φορές ανώνυμα τρολ να κυριαρχήσουν με την διακίνηση ψευδών ειδήσεων


Μέχρι σήμερα κάθε λογής ψεκασμένοι και ανώνυμα τρολ προσπαθούν να κυριαρχήσουν με την διακίνηση ψευδών ειδήσεων και έντονων επιθέσεων εναντίων όσων διαφωνούν μαζί τους. Οι επιθέσεις είναι συνήθως μαζικές, κατευθυνόμενες και μνημεία ασυναρτησίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν αλλά τις προηγούμενες φορές το διακύβευμα δεν ήταν η υγεία μας και η υγεία των συμπολιτών μας. 

Η αντιπαράθεση με όσους διακινούν ψευδείς ειδήσεις πρέπει να είναι συστηματική και σθεναρή. Με τους ψεκασμένους και τα τρολ δεν υπάρχει διάλογος. Διάλογος γίνεται με ορθολογιστές ανθρώπους που προτείνουν διαφορετικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές προτάσεις πάντα μέσα στα πλαίσια της αναγνώρισης ότι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη πανδημία. 

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η συστηματική και χυδαία επιθετικότητα στους επιστήμονες δεν είναι μέρος μιας πολυφωνικής και ανεκτικής κοινωνίας. Είναι η χειρότερη μορφή σκοταδισμού που υπονομεύει την υγεία μας, τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς μας. 

Από την αρχή της πανδημίας έχω κρατήσει μια σταθερή στάση απέναντι στους ψεκασμένους και στα τρολ. Χαίρομαι γιατί σήμερα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε διάγγελμα του στους ψεκασμένους. Πρέπει όμως να αντιδράσουμε όλοι πλέον. Όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, όλοι οι πολίτες. Δεν μπορεί μια μικρή μειοψηφία να τρομοκρατεί και παραπληροφορεί συστηματικά. 

Γνωρίζω ότι αρκετοί διστάζετε. Γράφετε ένα σχόλιο, πετάγονται δέκα ψεκασμένοι να σας ψέξουν και αισθάνεστε ότι πρέπει να απαντήσετε ορθολογικά σε μη ορθολογιστές συμπολίτες μας. Δεν γίνεται. Ο σκοπός τους δεν είναι να κάνουν διάλογο. Είναι να σας εκφοβίσουν. 

Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το φόβο και μια μικρή μειοψηφία να κυριαρχήσουν. Στους αγενείς δεν απαντάμε ευγενικά. Σε αυτούς που εκφοβίζουν είμαστε αμείλικτοι. 

Θα σας βομβαρδίσουν με προκλητικά μηνύματα στα ινμποξ σας. Αυτό ξέρουν να κάνουν και το κάνουν καλά. Γιατί οι υπόλοιποι σιωπούμε. Καιρός πλέον να σταματήσει αυτό.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την προβολή η μη συγκεκριμένων ψεκασμένων απόψεων για το αν υπάρχει πανδημία η όχι. Η άποψη μου είναι ότι δεν υπάρχει ισοδυναμία στην παρουσίαση επιστημονικών απόψεων και ψεκασμένων απόψεων. Αυτό που λείπει είναι η αντιπαράθεση και η σοβαρή συζήτηση διαφορετικών επιστημονικών απόψεων για τη διαχείριση της πανδημίας. Να ακουστούν ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πληρέστερη διαχείριση, στην καλύτερη συλλογή δεδομένων και στην ενίσχυση των πολιτικών που υιοθετούνται. 

Οι απόψεις των αρνητών της πανδημίας δεν πρέπει να αποκλείονται αλλά να αντιμετωπίζονται σθεναρά, όχι ως ευκαιρία για φθηνό τηλεοπτικό προϊόν. Δυστυχώς η κουλτούρα μέρους της Ελληνικής τηλεόρασης που ακροβατεί ανάμεσα σε Τουρκικές σειρές και εθνικιστικές εξάρσεις δεν επιτρέπει την άσκηση ερευνητικής και κοπιαστικής δημοσιογραφίας. 

Εύκολα τηλεοπτικά προϊόντα, βομβαρδισμός θεμάτων με αντικρουόμενα μηνύματα, τρομολαγνία αλλά και ‘δεν τρέχει τίποτα’ ανακατεύονται και σερβίρονται ως πετυχημένες συνταγές τηλεοπτικής επιτυχίας.

 Παρουσιαστές που διακόπτουν συνέχεια, πολλαπλά παράθυρα με καλεσμένους που υψώνουν τη φωνή τους και την ένταση των επιχειρημάτων τους για να ‘ακουστούν’. Ο ήρεμος λόγος και η αναλυτική προσέγγιση θεωρούνται από πολλούς αδυναμία και δεν συνάδουν με το γρήγορο και εφήμερο τηλεοπτικό προϊόν. 

Το πρόβλημα επομένως δεν είναι η προβολή η μη των ψεκασμένων απόψεων στη χώρα μας. Είναι πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο.https://www.facebook.com/i.mos2020

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια