ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Ιταλία αύξησε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρά τις διαδηλώσεις


Ισχυρισμός:


Η κυβέρνηση της Ιταλίας πήρε πίσω όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό μετά τις διαδηλώσεις των πολιτών.

Συμπέρασμα:

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της Ιταλίας αυξάνει τα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες εντοπίζεται η ψευδής είδηση ότι οι Ιταλοί κατάφεραν, μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν, να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα που είχε λάβει για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Παραδείγματα: sinomosiologos.blogspot.com, greek-dutch-truth.blogspot.comΔημοσίευση σε προσωπικό λογαριασμό στο Facebook.Δημοσίευση σε προσωπικό λογαριασμό στο Instagram.
Αύξηση των μέτρων παρά τις διαδηλώσεις

Αφορμή για τις διαδηλώσεις στην Νάπολη και σε άλλες ιταλικές πόλεις υπήρξαν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19. Οι διαδηλώσεις, όπως αποδεικνύεται, δεν άλλαξαν τα σχέδια της κυβέρνησης. Αντιθέτως, από την ημέρα που ξεκίνησαν, τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου που αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές αυξήθηκαν σημαντικά.

Η Νάπολη συγκαταλέγεται στις πόλεις που εφαρμοστήκαν αυστηρά μέτρα, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Σεπτέμβρη. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα, από τις 20 Οκτωβρίου εως τις 2 Νοεμβρίου 2020 καταγράφηκαν στη Νάπολη 20.956 κρούσματα, με το συνολικό αριθμο από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στα 40.730 κρούσματα. Στις κοινοποιήσεις που εντοπίσαμε η Νάπολη αναφέρεται ως μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις υποχώρησης της κυβέρνησης και αναστολής των μέτρων μετά τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 23 Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στις 20 Οκτωβρίου 2020, ο Vincenzo De Luca, Πρόεδρος της Περιφέρειας της Καμπανίας υπέγραψε το Διάταγμα με αριθμό 82, το οποίο είχε ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτό, οι μετακινήσεις των πολιτών περιορίζονται στα όρια του γεωγραφικού διαμερίσματος διαμονής εκτός κι αν υπάρχει ανάγκη και αναστέλεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και της εστίασης (εξαιρείται το take away και το delivery). Στο διάταγμα γινόταν ιδιαίτερη αναφορά για το Arzano, πόλη στην οποία επιβλήθηκαν πιο αυστηρά μέτρα λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της νόσου. Στις 22 Οκτωβρίου υπεγράφη το Διάταγμα με αριθμό 83 βάσει του οποίου απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών από 23:00 έως 05:00, με ισχύ από 23 Οκτωβρίου έως 13 Νοεμβρίου. Την επόμενη ημέρα σε δηλώσεις του ο κ. Luca ζητά από την κυβέρνηση θεσμοθέτηση πιο αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στις 26 Οκτωβρίου 2020 με νέο Διάταγμα (αριθμ. 85) τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που πάρθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο (DPCM) στις 24 Οκτωβρίου και τα οποία είχαν καθολική εφαρμογή. Τέσσερις μέρες μετά, στις 30 Οκτωβρίου, με το Διάταγμα 86, στην περιφέρεια της Καμπανίας από τις 2 έως τις 14 Νοεμβρίου 2020 αναστέλεται και η λειτουργία των νηπιαγωγείων. Τα δια ζώσης μαθήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και σε τμήματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιοχής είχαν ήδη ανασταλεί με παλαιότερο διάταγμα. Στις 31 Οκτωβρίου με νέο διάταγμα (87) παρατείνονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών εντός και εκτός της περιφέρειας μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 2020.
Τα διατάγματα του Υπουργικού Συμβουλίου

Η αυστηροποίηση των μέτρων εντοπίζεται και στα διατάγματα που υπέγραψε το Υπουργικό Συμβούλιο (DPCM), γεγονός που απεικονίζει την πιο σκληρή πολιτική που λαμβάνει η κυνέρνηση σε εθνικό επίπεδο για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους έγινε υποχρεωτική -εξαίρεση η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και η παραμονή σε απομονωμένα μέρη- με διάταξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Ιταλικής κυβέρνησης στις 7 Οκτωβρίου 2020 και τέθηκε σε ισχύ στις 8 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη διάταξη βρίσκεται ακόμη σε εφαρμογή. Μάλιστα, στο νέο DPCM (3 Νοεμβρίου 2020) η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική και για τους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, ακόμη κι όταν κάθονται στα θρανία.

Στις 24 Οκτωβρίου εκδόθηκε νέα απόφαση (DPCM) από την κυβέρνηση της Ιταλίας με ισχύ έως τις 13 Νοεμβρίου, η οποία επιβάλλει νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στη λειτουργία της εστίασης, των χώρων διασκέδασης, άθλησης, των μουσείων και των ινστιτούτων πολιτισμού και στον τρόπο τέλεσης των συνεδρίων.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας μέχρι τις 13 Νοεμβρίου στην περιφέρεια της Λομβαρδίας απο τις 23:00 έως τις 05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένα ανάγκη και όταν κάποιος πρέπει να μετακινηθεί από και προς τον τόπο της εργασίας του.

Το νέο DPCM του Υπουργικού Συμβουλίου εκδόθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με αυτήν, η Ιταλία χωρίζεται σε τρεις ζώνες (κόκκινη, πορτοκαλί και κίτρινη), ανάλογα με την εξάπλωση του ιού που εντοπίζεται στην εκάστοτε περιοχή. Τα μέτρα γίνονται σταδιακά πιο αυστηρά ανάλογα με την περιοχή και την εξάπλωση του ιού που καταγράφεται σε αυτήν.
Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση της Ιταλίας το τελευταίο διάστημα λαμβάνει όλο και πιο αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας. Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις δεν επηρέασαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.


Σπυριδούλα Μάρκου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια