ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν


Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παραιτήθηκε από τη θέση του.

Στην έκτακτη είδηση που μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα γίνεται αναφορά στη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως θες, ο Ερντογάν «ξήλωσε» από τη θέση του τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ.

Η απόφαση αντικατάστασης του Ουισάλ ελήφθη με προεδρικό διάταγμα και δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η τουρκική λίρα έκλεισε στα 8,5445 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή μετά το χαμηλό ρεκόρ των 8,58. Εχει αποδυναμωθεί φέτος κατά 30% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο Ουισάλ είχε οριστεί διοικητής τον Ιούλιο του 2019, αντικαθιστώντας τον Μουράτ Τσετίνκαγια.

Ο Νατσί Αγκμπάλ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

Ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου κατά τη διάρκεια παρουσίασης που έκανε προς βουλευτές του AKP δήλωσε:

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την άνοδο στις ισοτιμίες του νομίσματος. Οι ασάφειες στον κόσμο, οι αμερικανικές εκλογές, η πανδημία και τα προβλήματα μεταξύ των χωρών. Όλα γίνονται αίτια για την άνοδο του συναλλάγματος. Εμείς δεν ασχολούμαστε με το δολάριο. Αν θέλουμε μπορούμε να το ρίξουμε. Αν ανεβάσετε τα επιτόκια το συνάλλαγμα πέφτει. Αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημά μας. Αν ανέβουν τα επιτόκια πέφτει η παραγωγή και μειώνεται η απασχόληση.

Εν προκειμένω ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τις εισαγωγές και να αυξήσουμε την παραγωγή. Οι εισαγωγές είναι σαν ναρκωτικό, όταν το χρησιμοποιείς για πρώτη φορά αισθάνεσαι καλά αλλά αυτό σιγά-σιγά σε σκοτώνει. Για αυτό το λόγο ο στόχος μας είναι καταρχήν να μειώσουμε τις εισαγωγές. Η κινητικότητα που υπάρχει στο συνάλλαγμα προσδοκούμε πως σε μερικούς μήνες θα εξισορροπηθεί».

https://www.lykavitos.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια