ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν στο κλείσιμο της Θεσσαλονίκης


Για το πλήρες κλείσιμο που ισχύει στη Θεσσαλονίκη και την κατάσταση που επικρατεί εκεί μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, "θα θέλαμε πάρα πολύ να είχαμε αποφύγει αυτό το lockdown. Γνωρίζω πολύ καλά την κόπωση που υπάρχει στους συμπολίτες μου, γνωρίζω πάρα πολύ τη δύσκολη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σχεδόν όλοι, την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματική ζωή της πόλης, την αγωνία που έχουν οι εργαζόμενοι στην πόλη μας, αλλά τα επιδημιολογικά φαινόμενα ήταν τόσο σκληρά, που έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Πριν από λίγες μέρες είχαμε πάει στο κόκκινο. Πριν από λίγες μέρες είχε αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας συγκεκριμένες ώρες. Απ' ό,τι φαίνεται και με τις εισηγήσεις επιδημιολόγων ειδικών, έπρεπε να ληφθούν και αυτές οι αποφάσεις και να ξαναγυρίσουμε στο μενού του 13033 και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ελπίζω για λίγες ημέρες, ελπίζω γι' αυτές τις 14 ημέρες ούτως ώστε να γυρίσουμε σε ηπιότερα μέτρα".


Όσο για το τι δεν πήγε καλά στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε: "Στις 3 Οκτωβρίου είχε επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ένα κέντρο διάγνωσης κορονοϊού που είχαμε δημιουργήσει στον δήμο Θεσσαλονίκης. Εκείνη την ημέρα μου είχε στείλει ένα sms όπου είπε "στη Θεσσαλονίκη έχετε μόνο τρία κρούσματα. Εκείνη την ημέρα είχα πει ότι η Θεσσαλονίκη τα πάει καλά αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Απ' ό,τι φαίνεται υπήρξε από τη μια πλευρά ο εφησυχασμός και από την άλλη μας έδειξε ο ιός πόσο δυναμικός είναι και πόσο ευάλωτοι είμαστε εφόσον δεν τηρούμε όλα αυτά τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε. Έτσι είχαμε μια αλματώδη εξέλιξη και από αυτά τα ασήμαντα νούμερα και τα συγχαρητήρια του κ. Τσιόδρα να βρισκόμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να λαμβάνονται αυτά τα οδυνηρά μέτρα. Άρα πρέπει να ληφθούν κοντά στην προσωπική ευθύνη του καθενός, στην προσοχή που πρέπει να δείχνει ο καθένας και κάποια πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ελπίζω να είναι σύντομα και ελπίζω και πάλι η Θεσσαλονίκη, όπως τα κατάφερε τον Απρίλιο, να βγει από αυτήν την ιστορία πολύ γρήγορα και χωρίς μεγάλες απώλειες".


Ερωτώμενος για τον ρόλο που διαδραμάτισε η επιστροφή των φοιτητών, υπογράμμισε: Είμαι μηχανικός δεν είμαι γιατρός, αλλά έχω μάθει να διαβάζω τα νούμερα. Όταν άρχιζαν να σκαρφαλώνουν τα νούμερα, εκεί από τις αρχές Οκτωβρίου, είχα συζητήσει και με τον κ Χαρδαλιά που είχε επισκεφθεί την πόλη και μου είχε δώσει τότε τα νούμερα που αφορούσαν τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη τότε είχε μέσο όρος ηλικίας τα 28 έτη, 1 στα 2 κρούσματα ήταν μέχρι 26 ετών και μου είχε πει κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Ότι η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα είναι φοιτητουπόλεις και δέχονται τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Εκεί έγινε η μεγάλη διαφορά, θέλετε λίγο η ανεμελιά των φοιτητών, θέλετε τα καλά αποτελέσματα που είχαμε τότε θεωρώντας ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κορονοϊός, κι εκεί ακριβώς έγινε αυτό το άλμα. Αυτή η κατάσταση που αφορούσε τους νέους στην αρχή, τώρα πλέον έχει μεταφερθεί. Ο μέσος όρος ηλικίας ανέβηκε αρκετά, αρχίζουν οι ΜΕΘ να γεμίζουν, αρχίζουν οι διασωληνώσεις να γίνονται περισσότερες, πράγμα που σημαίνει ότι ξεφύγαμε από εκείνη την κατάσταση. Δεν είναι ώρα για ευθύνες, δεν είναι ώρα να πούμε τι έφταιξε, δεν πρέπει να κάνουμε blame game, έγινε ό,τι έγινε αλλά πρέπει όλοι ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση".


enikos.gr


Οι 4 παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το μέτρο


Σε τοπικό lockdown τίθενται από αύριο Τρίτη (3/11) στις 6 το πρωί η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το οποίο θα έχει ισχύ για 14 ημέρες.


Ποιοί είναι όμως οι παράγοντες που οδήγησαν σε lockdown στην Θεσσαλονίκη;


Τέσσερις είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στο έσχατο μέτρο:


Ο πρώτος είναι το RT δηλαδή ο δείκτης μετάδοσης του κορωνοιού που στην Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι ανέβηκε στο 4 δηλαδή τετραπλάσιος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα που κυμαίνεται γύρω στο 1.
Δεύτερος παράγοντας είναι ο δείκτης θετικότητας ο οποίος ξεπέρασε το 10 δηλαδή στους 100 πολίτες νοσούν οι 10 ενώ το όριο στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι το 4.
Τέλος η έκθεση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αφορά στην περιεκτικότητα σε κορωνοιό στα λύματα. Είναι τέτοια τα νούμερα που δείχνουν γενική διασπορά του κορωνοιου στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης
Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης σε κλίνες ΜΕΘ ή απλή νοσηλεία οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει αυτό το σκληρό μέτρο του lockdown.


Κορωνοϊός: Τα μέτρα που ισχύουν σε Θεσσαλονίκη -Σέρρες - Tα sms-Τηλεκπαίδευση σε λύκεια


Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία. Τονίζεται ότι είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.


Στις δύο αυτές περιοχές εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05.00-21.00 και 21.00-05.00). Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.


Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Πρόστασίας Νίκου Χαρδαλιά:


Για το διάστημα 05.00-21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:
1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).[SMS Επιλογή 1]


2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]


3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]


4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]


5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]


6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]


Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS - Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS - Επιλογή 6].


Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.


Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών. Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.


Επιπλέον:


Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.


Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.


Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).


Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.


Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.


Πηγή: skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια