ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Κυρ. Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται τον Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχουςΣτις ιδιαίτερα ευνοϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας στάθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το παρών σχέδιο νόμου αποσκοπεί στην αντοχή και τη συνοχή κοινωνίας ενώ παρέχει ασπίδες σε ευάλωτους. Στόχος της κυβέρνηση, άλλωστε, είναι, κατά τον πρωθυπουργό, «οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από τα βάρη και παράλληλα να τονώνεται η απασχόληση».

Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο κεντρικός στόχος είναι η νέα αποκλιμάκωση των βαρών εργαζόμενων και εργοδοτών.« Συνεπώς κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους διευκολύνει επενδύσεις και παράλληλα ενισχύει το πορτοφόλι εργαζόμενων Σωρευτικά οι εισφορές μειώνονται 3,9%. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατ. Εργαζόμενους», είπε αναφερόμενος στη σχετική ρύθμιση που ήρθε στη Βουλή. Συγκεκριμένα, όπως ανέλυσε ο πρωθυπουργός το ετήσιο κέρδος για τον μισθωτό των 1000 ευρώ είναι 228 ευρώ, 456 ευρώ για μισθωτό των 2000 ευρώ.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και διατάξεις για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικότερα, διευκολύνονται περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι και διευθετείται για 1,5 εκατ. Εργαζόμενους η πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού εισφορών.

Και βέβαια, ειδική μνεία έκανε στο ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα το οποία διπλασιάζεται στον Οκτώβριο και μάλιστα αφορά 500.000 πολίτες. «Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά άστεγοι συμπολίτες μας αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. Ισως είναι συμβολικό ότι ψηφίζεται σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης βίας κατά γυναικών και καλύπτουμε αυτό το κενό. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είναι μηχανισμός στήριξης πιο αδύναμων που δοκιμάζονται. Θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και  κατοχυρώθηκε συνταγματικά από την κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα διπλασιάζουμε το επίδομα του Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται, καθώς «ακολουθούν σύντομα στη Βουλή ένα εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες και τέλος θα ακολουθήσει, θα έχει κατατεθεί στις επιτροπές και θα ψηφιστεί μετά τις γιορτές, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις» το οποίο, «θα φέρει περισσότερη διαφάνεια αλλά κυρίως ταχύτητα, όχι μόνο στην εκτέλεση έργων αλλά και στους διαγωνισμούς προμηθειών του ελληνικού δημοσίου».

Να σημειωθεί ότι ειδική μνεία έκανε στην παρουσίαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας του σχεδίου Ανάκαμψης. «Όπως έχω δεσμευτεί, λίγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έρθει και στην εθνική αντιπροσωπεία να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων», προσέθεσε.


Αλέξανδρος Διαμάντης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια