ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πολλά τα 3,5 δις για τις Belharra αλλά τα 5 δις για τις σαφώς υποδεέστερες αμερικανικές φρεγάτες δεν είναι;

ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΔΩ ...!!! ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ....


΄Ώστε ήταν ακριβές οι γαλλικές φρεγάτες Belharra, που κάποιοι είχαν κοστολογήσει περίπου στα 3,5 δις ευρώ; Γι΄ αυτό λοιπόν από χθες διαρρέεται σενάριο σύμφωνα με το οποίο έχει “κλειδώσει” η επιλογή των αμερικανικών φρεγατών που σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει θα αγγίξουν τα 5 δις!!! Δεν το λες και επιτυχία και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη τίμη των “αμερικανικών φρεγατών” οι οποίες ακόμη δεν υπάρχουν!

Ποια είναι τα “τυράκια” που ρίχνουν οι Αμερικανοί και τα οποία πολύ πρόθυμα η ελληνική κυβέρνηση αναμασά;


“Θα μας δώσουν πλοία ως ενδιάμεση λύση”, λένε . Ποια πλοία είναι η ερώτηση. ¨Έλα ντε” η ανταπάντηση. Η Ελλάδα θα ΄θελε δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke, αλλά οι Αμερικανοί δεν το συζητούν. Κάτι είχε ακουστεί για τα …καταδρομικά Ticonderoga για να επιστρέψει το ΠΝ σε εποχές …του παρελθόντος. Τέλος τώρα τελευταία διαδίδεται ότι θέλουν να μας δώσουν κάποιες LCS που είναι επίσης βέβαιο ότι δεν μας κάνουν.


Την ενδιάμεση λύση θα την πληρώσουμε από 400 ως 500 εκατομμύρια. Συν το κόστος των νέων φρεγατών φθάνουμε τα 5 δις!

5 δις λοιπόν για πλοία που ΔΕΝ εξασφαλίζουν τη νούμερο ένα απαίτηση του ΠΝ  για εξασφάλιση αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής!

5 δισ για πλοία που δεν έχουν καν σόναρ!

Τι ακριβώς έχουν που κάνει στο ΠΝ;
Εδώ περνάμε στο τυράκι νούμερο δύο. “Θα φτιάξουμε 3 φρεγάτες σε ελληνικά ναυπηγεία και μία στις ΗΠΑ”. Σε ποια ακριβώς ναυπηγεία θα φτιάξουν τις 3 φρεγάτες γιατί εκτός από φωτογραφίες και δηλώσεις υπουργών λύση οριστική δεν υπάρχει για κανένα ναυπηγείο! Και όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό και την Ελευσίνα που τη θεωρούν “υπόθεση τελειωμένη” μάλλον δεν την προορίζουν για ναυπηγείο.


Όλα αυτά είναι ίσως περιττά να τα συζητάμε πριν απαντήσει η κυβέρνηση αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό στο …καίριο ερώτημα: Θα επιλέξουμε πλοίο λαμβάνοντας έστω υπ΄ όψιν τις πραγματικές ανάγκες του Στόλου ή θα δώσουμε δισεκατομμύρια για να υκανοποιήσουμε -υποτίθεται- τους συμμάχους μας;

ΥΓ. Να υπενθυμίσουμε ότι πολύ πρόσφατα οι ΗΠΑ επέλεξαν για το ναυτικό τους την ιταλική έκδοση των φρεγατών Fremm!!! Κάποιος τουλάχιστον να μας εξηγήσει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης ,γιατί δεν περίμεναν να πάρουν τις φρεγάτες που θέλουν να πουλήσουν σε εμάς.

ΥΓ 2. Η ενδιάμεση λύση των Ολλανδικών φρεγατών με λιγότερο από 250 εκατομμύρια γιατί δεν μας έκανε;

ΥΓ 3. Ενδιάμεση λύση που μπορεί να τραβήξει και σε χρόνο με γαλλικές Fremm έχει εξεταστεί ή δεν μας πέρασε καν από το μυαλό;

ΥΓ 4. Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά.


Έπεται συνέχεια …


Θα αγοράσουμε φρεγάτες για “Επιθεώρηση Στόλου” ή για να κάνουμε και επιχειρήσεις; Η απόφαση στην κυβέρνησηΑμέσως μετά από τα Ίμια, η κυβέρνηση Σημίτη σπατάλησε δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων για να “εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις”.


Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι επιλογές που έγιναν δεν ήταν επιτυχημένες. Δεν ήταν μόνο οι μίζες και η διαφθορά που οδήγησαν σε λάθος αποφάσεις. Ήταν και η λογική της χρησιμοποίησης των εξοπλισμών ως μέσο επίτευξης άλλων στόχων: να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ ,να γίνει δεκτή στην ΕΕ η Κύπρος.


Δεν θα ήταν κατακριτέο αν στα κριτήρια των αγορών που έγιναν τότε υπήρχε έστω κι ένα ψήγμα προσπάθειας να ικανοποιηθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ότι αυτό δεν έγινε. Το απέδειξε η ίδια η ζωή…


Μια χώρα όπως η Ελλάδα, μοιραία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί και διπλωματικά τα δισεκατομμύρια που πληρώνει για εξοπλισμούς. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΕΔ για να ικανοποιήσει τους “συμμάχους”. Αρκετά μ΄ αυτό το παραμύθι το οποίο το ακούσαμε πολλές φορές και ποτέ δεν είχε καλό τέλος. Σπάνιο για παραμύθι που συνήθως τελειώνουν με το “έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”. Οι μόνοι που έζησαν καλά ήταν οι μεγάλες εταιρείες που πληρώθηκαν πολύ καλά από την Ελλάδα, παίρνοντας μάλιστα και τεράστιες προκαταβολές για να χρηματοδοτήσουν εξοπλιστικά τους προγράμματα.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει τα “εξοπλιστικά ψώνια” με τη “μέθοδο Σημίτη”!


Η περίπτωση της επιλογής φρεγατών είναι ενδεικτική: το Πολεμικό Ναυτικό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει ζητήσει νέα πλοία με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το κυριότερο είναι η εξασφάλιση αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Μετά από πάρα πολλές συζητήσεις οι ναύαρχοι είχαν καταλήξει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Είχαν εισηγηθεί την απόκτηση φρεγατών Fremm. Η κρίση “πάγωσε” το θέμα ,οι φρεγάτες Fremm πουλήθηκαν και πλέουν σε θάλασσες άλλων χωρών ,όπως η Αίγυπτος και η σχεδίαση τους αποδείχτηκε τόσο καλή που το αμερικανικό ναυτικό επέλεξε την ιταλική εκδοχή τους!
Κάπως έτσι η Ελλάδα είπε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να μπει στο πρόγραμμα των φρεγατών Belharra. Μέχρι τις 15 Ιουλίου αυτή ήταν η ελληνική επιλογή που ικανοποιούσε πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τις διπλωματικές προτεραιότητες της χώρας. Η σύγκρουση Γαλλίας-Τουρκίας είχε ξεκινήσει και ο Μακρόν είχε προτείνει την υπογραφή ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας . Στις 16 Ιουλίου …θυμηθήκαμε ότι υπάρχουν τα αναδρομικά των συνταξιούχων τα οποία τελικά δεν τα δώσαμε όλα και από τις 18 Ιούλίου άρχισαν τα σενάρια περί αμερικανικών φρεγατών.


Μας κάνουν οι αμερικανικές φρεγάτες; Όσοι είναι γνώστες των αναγκών του ΠΝ λένε κατηγορηματικά όχι.
Πρώτα απ΄ όλα δεν γνωρίζουμε τι φρεγάτες θα ΄ναι και όσοι συγκρίνουν τη διαμόρφωση των πλοίων που θα ναυπηγηθούν για τη Σαουδική Αραβία μάλλον κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι θα έχουμε ίδιες φρεγάτες. Δεν έχουμε τα ίδια λεφτά.
Ως γνωστόν αυτό που ενδιαφέρει -ελπίζουμε να ενδιαφέρει κι εμάς- δεν είναι μόνο να πλέει μια φρεγάτα, αλλά τι όπλα και συστήματα μπορεί να φέρει.


Για να μη πολυλογούμε: η ελληνική κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη των αποφάσεων θα πρέπει να πάρει πρώτα απ΄ όλα μία πολύ απλή απόφαση:


*Θα αγοράσουμε φρεγάτες δισεκατομμυρίων για την επιθεώρηση Στόλου ή για να μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και σε επιχειρήσεις αν χρειαστεί; Κι όπως μας δείχνει η επικαιρότητα των τελευταίων μηνών τίποτα δεν αποκλείεται.


Η απόφαση είναι δική της. Δεν υπάρχει…ατομική ευθύνη! Εμείς θα κληθούμε ξανά να πληρώσουμε και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά τα χρήματα όλων των φορολογουμένων θα πιάσουν τόπο.


ΠΗΓΗ //www.militaire.gr/
Πολεμικό Ναυτικό: Προσανατολίζεται στην αποστολή LoR για τα MMSC


Γιάννης Νικήτας
Στην αποστολή του λεγόμενου «Letter Of Request» προσανατολίζεται το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) ώστε να λάβει επίσημες απαντήσεις αναφορικά με την υλοποίηση απόκτησης συνολικώς τεσσάρων πλοίων τύπου MMSC. Στην παραπάνω ενέργεια συνετέλεσε η απόφαση του τελευταίου Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα τη προηγούμενη εβδομάδα στο οποίο επιβεβαιώθηκε πως το ΠΝ θα αποστείλει επίσημο αίτημα για την παροχή πληροφοριών από τις ΗΠΑ.


Όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές του ΠΝ στον γράφοντα το ΠΝ επιθυμεί εκτός της ναυπήγησης τεσσάρων πλοίων MMSC, να συνδέσει και το ζήτημα του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός των MMSC το ΠΝ θα αιτηθεί στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με τα νέα πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ, του προγράμματος FFG(X).


Αποκλειστικές πληροφορίες του DefenceReview.gr σημειώνουν πως το ΠΝ θα θέσει ευθέως το ζήτημα ενδιάμεσης λύσης πλοίου από τα υφιστάμενα LCS του Αμερικανικού Ναυτικού, όχι όμως από τα πλοία που παροπλίστηκαν απόρροια σωρείας προβλημάτων αλλά υπό τα πλοία που ναυπηγούνται το παρόν χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται, ότι η παλαιότερη ενημέρωση του ΓΕΝ (τον Νοέμβριο του 2019) περιλάμβανε τέσσερα πλοία τύπου MMSC με διαμόρφωση Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας, στη τιμή των 4,4 δις δολαρίων ή αλλιώς 3,971 δις ευρώ, εκ των οποίων τα τρια δύναται να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. (αναλυτικά είχαμε τοποθετηθεί στις 7/11/2019,


Σε αυτό το ποσό πράγματι συμπεριλαμβάνονται όπλα και πλήρες πακέτο τεχνικής υποστήριξης. Επιτελείς του ΠΝ σημειώνουν στον γράφοντα πως εξακολουθεί να υπάρχει δυσχέρεια των Αμερικανών στην εγκατάσταση και ολοκλήρωση σόναρ τρόπιδας στα πλοία και τα πλοία να διαθέτουν μόνον σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS).


Στον ίδιο άξονα κινείται και το σκεπτικό για τον ΕΜΖ των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ ώστε να διασφαλίζεται ομοιοτυπία συστημάτων και κοινή τεχνική υποστήριξη με αμερικανικά συστήματα. Όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε η απόφαση του ΑΝΣ ήταν συνέπεια πολιτικών πιέσεων καθώς το ΠΝ έχει εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τα πλοία τύπου MMSC. Φυσικά δεν ισχύουν τα ίδια για τα πλοία του προγράμματος FFG(X) τα οποία θα αποτελούσαν μια εξαιρετική επιλογή για το ΠΝ με πολλαπλάσιο όμως κόστος έναντι των MMSC καθώς και μεταγενέστερο χρόνο παράδοσης των πλοίων.


Απόφαση υπέρ των πλοίων τύπου MMSC για το ΠΝ ασφαλώς και δεν θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή νέου πλοίου ή ορθότερα νέας φρεγάτας. Και αυτό γιατί τα πλοία υστερούν στον πόλεμο αεράμυνας περιοχής καθώς και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο έναντι άλλων ευρωπαϊκών σχεδιάσεων ενώ το ίδιο το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην σχεδίαση των LCS, κλάσης Freedom.


Η ερώτηση είναι η εξής: ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τέσσερις νέες φρεγάτες γενικών καθηκόντων. Θα γίνει τελικά ο διαγωνισμός ή απευθείας θα δοθεί το πρόγραμμα στους Αμερικανούς κατόπιν πολιτικών πιέσεων;


ΠΗΓΗ : https://defencereview.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια