ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σκληρή παρέμβαση UNESCΟ ακύρωσε το αίσχος στη Μονή Χώρας: Μάζεψαν άρον άρον τα χαλιάΤο εσωτερικό της Μονής της Χώρας με τα εξαίσια ψηφιδωτά. Πηγή: Γιώργος Ζαφειρόπουλος.


Αποτέλεσμα δυναμικής παρέμβασης της UNESCO φαίνεται να είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η ακύρωση την τελευταία στιγμή της μουσουλμανικής προσευχής που είχε προγραμματισθεί για σήμερα στην Μονή της Χώρας, παρουσία μάλιστα του Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα Μιλλί Γκαζετέ αποκαλύπτει ότι εκπρόσωποι της UNESCO δήλωσαν χθες σε Τούρκους αξιωματούχος πως στην περίπτωση μετατροπής της σε τζαμί, το μνημείο θα πάψει να περιλαμβάνεται στην λίστα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μετά από αυτό μαζεύτηκαν τα χαλιά που είχαν τοποθετηθεί στο κτίριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα σημείωσαν πως χθες ομάδα εκπροσώπων της UNESCO επισκέφθηκε τη Μονή της Χώρας και ανέφερε πως σε περίπτωση επαναλειτουργίας τους ως τζαμί θα πάψει να περιλαμβάνεται στη λίστα (παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς) της UNESCO.

Μετά την αναχώρηση της ομάδας της UNESCO μαζεύτηκαν τα χαλιά που είχαν τοποθετηθεί στο κτίριο. “Στο Kariye που αναμένονταν να εγκαινιασθεί σήμερα με την προσευχή της Παρασκευής, μαζεύτηκαν τα χαλιά, ξηλώθηκε ο άμβωνας και τα εγκαίνια μεταφέρθηκαν σε προσεχή ημερομηνία”, αναφέρεται.

Και το δημοσίευμα επισημαίνει πως «συνεπώς τίθεται πλέον το ερώτημα τι θα γίνει στο ‘τζαμί Kariye’ που περιμένει την απελευθέρωση από τα δεσμά του». Αναφέρεται μάλιστα πως σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει η πιθανότητα να μετατραπεί και πάλι σε μουσείο. ΠΗΓΗ ://hellasjournal.com/
Πηγή Φωτoγραφίας: GreeceWIthin
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Άννα Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια