ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ανεπαρκείς αποδείξεις για κατασκευή του ιού SARS-CoV-2 σε εργαστήριο από Κινέζα ιολόγο


Ισχυρισμός:

Η Κινέζα ιολόγος Li-Meng Yan παραθέτει αποδείξεις πως ο ιός SARS-CoV-2 κατασκευάστηκε σε εργαστήριο.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός πως ο SARS-CoV-2 δεν αποτελεί προϊόν φυσικής εξέλιξης, αλλά κατασκευάστηκε έχει καταρριφθεί από πληθώρα επίσημων επιστημονικών μελετών.
Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε στο Facebook δημοσίευση στην οποία αναφέρεται πως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 ο οποίος ευθύνεται για τη νόσο Covid-19, αποτελεί ανθρώπινη δημιουργία και κατασκευάστηκε σε εργαστήριο με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας η οποία αναπαράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Στην υπό εξέταση δημοσίευση, στο επίκεντρο της εν λόγω συνωμοσιολογικής θεωρίας βρίσκεται η Κινέζα ιολόγος Li-Meng Yan και πηγή των επικαλούμενων ισχυρισμών αποτελούν δύο προσωπικές της αναλύσεις τις οποίες έχει δημοσιεύσει η ίδια επί του θέματος τους τελευταίους μήνες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η δημοσίευση την οποία εξετάζουμε στο παρόν άρθρο εμφανίστηκε στις 8 Οκτωβρίου, ωστόσο τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν αναπαραχθεί σε διάφορες σελίδες στο Facebook και ιστοσελίδες του διαδικτύου βίντεο από συνεντεύξεις της Li-Meng Yan, στις οποίες υποστηρίζει ότι διαθέτει αποδείξεις πως ο SARS-CoV-2 κατασκευάστηκε σε εργαστήριο.

Παραδείγματα: nikosxeiladakis.gr, Ρωμαίικο Οδοιπορικό, Κυκλωπας, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ.. ΠΡΟΒΙΤ-19, pronews.gr

Συγκεκριμένα στην υπό εξέταση δημοσίευση απ’ το Facebook διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Για την καλύτερη αποσαφήνιση τους, ας εξετάσουμε τους παραπάνω ισχυρισμούς ξεχωριστά:

Η Li-Meng Yan (MD, PhD), που εργάστηκε σε εργαστήριο αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εγκαταλείποντας τη θέση της στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δημοσίευσε μια δεύτερη έκθεση στην οποία αναφέρει ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον COVID-19, όχι μόνον δημιουργήθηκε στο εργαστήριο του Wuhan, αλλά είναι ένα “απεριόριστο βιολογικό όπλο” (δηλαδή λειτουργεί στο διηνεκές), το οποίο απελευθερώθηκε σκόπιμα.

Οι βασικές εμφανίσεις της Li-Meng Yan που έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου τους τελευταίους μήνες ξεκίνησαν από συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι FoxNews τον Ιούλιο του 2020. Τον Σεπτέμβριο του 2020 φιλοξενήθηκε επίσης στη Βρετανική εκπομπή Loose Women και έπειτα ήταν προσκεκλημένη στην εκπομπή του Tucker Carlson στο κανάλι FoxNews. [βίντεο1][βίντεο2][βίντεο3]

Αναφορικά με την συνέντευξη της τον Ιούλιο του 2020, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ προέβη στις 11 Ιουλίου σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία, παρότι αναφέρθηκε το γεγονός πως ήταν μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο, διαψεύσθηκε ο ισχυρισμός πως διεξήγαγε έρευνα πάνω στην μετάδοση του νέου κορωνοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά το Δεκέμβρη του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020. [πηγή]


Η Δρ. Yan LiMeng ήταν μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Έχει φύγει από το Πανεπιστήμιο.

Παρότι το Πανεπιστήμιο σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, οι παρελθοντικές ή τωρινές απόψεις της Δρ. Yan δεν αντιπροσωπεύουν αυτές του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο σημειώνει πως το περιεχόμενο της εν λόγω ειδησεογραφικής αναφοράς δεν συνάδει με τα βασικά γεγονότα όπως τα κατανοούμε. Πιο συγκεκριμένα, η Δρ. Yan δεν διεξήγαγε ποτέ έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ πάνω στην μετάδοση του νέου κορωνοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά το Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020, ο οποίος είναι και ο βασικός της ισχυρισμός στην εν λόγω συνέντευξη.

Παρατηρούμε επίσης πως αυτό στο οποίο έχει εστιάσει στη συνέντευξη δεν έχει καμία επιστημονική βάση και πιθανότητα αποτελεί απλή φήμη.

Το πανεπιστήμιο δεν δρα σύμφωνα με φήμες και δεν θα σχολιάσει περαιτέρω το θέμα.

Όπως αναφέρεται και στην υπό εξέταση δημοσίευση, ο βασικός ισχυρισμός της Li-Meng Yan είναι πως ο ιός SARS-CoV-2 είναι αποτέλεσμα γενετικής τροποποίησης η οποία πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν, και απελευθερώθηκε ως βιολογικό όπλο με στόχο την σκόπιμη εξάπλωση της πανδημίας. Στην εκάστοτε εμφάνιση της υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή της αποδείξεις για τον ισχυρισμό πως ο SARS-CoV-2 δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής εξέλιξης της οποίες κοινοποίησε σε δύο αναφορές που δημοσίευσε η ίδια στις 14 Σεπτεμβρίου και 8 Οκτωβρίου αντίστοιχα. [πηγή1][πηγή2]

Και οι δύο αναφορές της έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα Zenodo, η οποία αποτελεί μια ελεύθερη βάση δεδομένων, στην οποία ο οποιοσδήποτε έχει την δυνατότητα να δημοσιεύσει κάποια προσωπική αναφορά ή κάποιο προσχέδιο μελέτης. Ωστόσο, το περιεχόμενο κανενός εκ των δύο αναφορών της Li-Meng Yan δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους (peer-review) και καμία εκ των δυο αναφορών δεν έχουν δημοσιευθεί ως επίσημες μελέτες σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Αντιθέτως, μετά την κυκλοφορία της πρώτης αναφοράς, ομάδα ειδικών προέβη σε σχολιασμό και κατάρριψη των δεδομένων που παρουσίασε η Li-Meng Yan κρίνοντας τα ελλιπή και χωρίς ουσιαστική επιστημονική βάση. [πηγή]

Επίσης, όπως παρατηρείται στην πρώτη σελίδα και των δύο αναφορών, η έρευνα δεν υποστηρίχτηκε από κάποιον επίσημο επιστημονικό φορέα, ενώ υπάρχει συσχετισμός με τον οργανισμό Rule of Law Society, ο οποίος αποτελεί μια πολιτική οργάνωση, και δεν έχει καμία σχέση με κάποιο ερευνητικό ινστιτούτο.

Στο υπόλοιπο κομμάτι της υπό εξέταση δημοσίευσης στο Facebook, εντοπίζουμε ισχυρισμούς που προκύπτουν από τις αναφορές της Li-Meng Yan.

Χρησιμοποιήσαμε βιολογικά στοιχεία και σε βάθος αναλύσεις για να δείξουμε ότι ο SARS-CoV-2 είναι εργαστηριακό προϊόν, το οποίο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας έναν πρότυπο ιό (τον ZC45 / ZXC21) που ανήκει σε στρατιωτικά ερευνητικά εργαστήρια υπό τον έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί τη βασική “απόδειξη” στις αναφορές της Li-Meng Yan, αλλά είναι αρκετά προβληματικός. Με απλά λόγια η διαφορά στο γενετικό υλικό μεταξύ των αναφερόμενων ιών και του SARS-CoV-2 είναι τόσο μεγάλη που καθιστά πρακτικά μη ρεαλιστικό το σενάριο να χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για γενετική τροποποίηση με σκοπό τη δημιουργία του ιού SARS-CoV-2. [πηγή]

Η θεωρία ότι ιός RaTG13, που έχει χρησιμεύσει ως θεμελιώδες στοιχείο για να αποδείξει ότι ο SARS-CoV-2 έχει φυσική προέλευση, δεν ευσταθεί. Κανένας τέτοιος ιός ή έστω ένα άθικτο γονιδίωμα του RaTG13, έχει απομονωθεί ή ανακτηθεί ποτέ. Ως εκ τούτου, η μόνη απόδειξη για τη ύπαρξη του RaTG13 στη φύση είναι η γονιδιωματική του αλληλουχία που δημοσιεύτηκε στο GenBank.

Ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ενώ είναι αλήθεια ότι έχουμε διαθέσιμη μόνο την γονιδιωματική αλληλουχία του RaTG13, αυτό δεν αποδεικνύει ότι ο ιός δεν υπάρχει ενώ σε καμία περίπτωση δεν είναι το “θεμελιώδες στοιχείο” προς υπεράσπιση της θέσης ότι ο νέος κορωνοϊός δεν είναι εργαστηριακά κατασκευασμένος. [πηγή1][πηγή2]

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εκτενής μελέτη με τίτλο “The proximal origin of SARS-CoV-2” η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Nature:

Αν είχε λάβει χώρα γενετική τροποποίηση, θα είχε χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον ένα από τα πολλά συστήματα αντίστροφης γενετικής τα οποία είναι διαθέσιμα για τους β-κορωνοϊούς. Ωστόσο, τα γενετικά δεδομένα δείχνουν πέραν αμφιβολίας ότι ο SARS-CoV-2 δεν προέρχεται από κάποιο προηγούμενο ιικό γενετικό σκελετό.

Με απλά λόγια αν ο ιός ήταν κατασκευασμένος θα υπήρχαν ενδείξεις ότι έχουν χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένα γενετικά εργαλεία κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, παρότι ο RaTG13 φαίνεται να έχει όντως σχεδόν 96% γενετική ομοιότητα με τον SARS-CoV-2, παρουσιάζει αποκλίσεις στις πρωτεΐνες της μεμβράνης που του επιτρέπουν να συνδέεται στα κύτταρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Pangolin-CoV έδειξε πολύ μεγαλύτερη ομοιότητα με τον SARS-CoV-2 όσον αφορά την ικανότητα πρόσδεσης στα κύτταρα. Μάλιστα το γεγονός ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίζει μεγάλη ομοιότητα με πολλαπλούς ιούς είναι ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ της θέσης ότι προέκυψε φυσικά μέσω μετάλλαξης. [πηγή1][πηγή2][πηγή3][πηγή4]

Εν ολίγοις το συμπέρασμα ότι ο SARS-CoV-2 δε θα μπορούσε να έχει συντεθεί εργαστηριακά δεν προκύπτει από ένα μόνο στοιχείο αλλά από τη συνολική επισκόπηση πολλών διαφορετικών παραμέτρων.

Η περίπτωση της Li-Meng Yan έχει αναλυθεί και από άλλες σελίδες ελέγχου γεγονότων όπως το Snopes και το PolitiFact.

Για το θέμα της μη εργαστηριακής προέλευσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχουμε ασχοληθεί σε διάφορα άρθρα μας στο παρελθόν κάποια εκ των οποίων μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Ωστόσο, πέρα από την πρόσφατη αναφορά στην εν λόγω εικασία μέσα από τη δημοσίευση στο Facebook, στην περιοχή της Αθήνας εντοπίστηκε η κυκλοφορία φυλλαδίου που διαδίδει την συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας με επίκεντρο την Li-Meng Yan.

Η αγγλική έκδοση του συγκεκριμένου φυλλαδίου εντοπίσαμε πως κυκλοφορεί και στην Αυστραλία. [πηγή]Όσον αφορά τη χρήση υδροξυχλωροκίνης, ψευδάργυρου και Βιταμίνης C στα πλαίσια πρόληψης και θεραπείας για τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) και τις υποδείξεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καμία εκ των τριών ουσιών δεν αποτελεί επιβεβαιωμένη θεραπεία για την νόσο Covid-19. [πηγή1][πηγή2][πηγή3][πηγή4]
Συμπέρασμα

Ανακεφαλαιώνοντας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει επαρκής απόδειξη πως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 αποτελεί προϊόν γενετικής μηχανικής, ενώ πληθώρα μελετών εξετάζουν την φυσική προέλευση του ιού και απορρίπτουν τη θεωρία πως ο ιός κατασκευάστηκε. Οι αποδείξεις τις οποίες ισχυρίζεται η Li-Meng Yan πως παρουσίασε στις αναφορές της, είναι ανεπαρκείς και δεν έχουν ουσιαστική επιστημονική βάση.


Ευτυχία ΝάτσηΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια