ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σε "mission impossible" o Χάικο Μάας


Του Κώστα Ράπτη

Η αποστολή του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα έμεινε χωρίς αντικείμενο. Αρχικά σχεδιασμένη ως κίνηση υποβοήθησης του δρομολογούμενου διαλόγου με την τουρκική πλευρά για την αποσόβηση περαιτέρω εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο η περιοδεία του Χάικο Μάας περικόπηκε κατά ένα σκέλος μετά την νέα έξοδο του Ορούτς Ρέις για έρευνες οι οποίες, σύμφωνα με τη σχετική ναυτική οδηγία, θα φτάνουν μέχρι το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Χωρίς ρητές εξηγήσεις ("αυτή είναι η απόφασή του", περιορίστηκε να αναφέρει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών) ο Χάικο Μάας ακύρωσε την επίσκεψη στην Άγκυρα. Ωστόσο το ταξίδι σε Λευκωσία και Αθήνα πραγματοποιείται σήμερα κανονικά - άγνωστο πλέον με ποιον ουσιαστικό στόχο, γιατί αν είναι κάποιος στον οποίο θα πρέπει να μεταφερθούν μηνύματα αυτός είναι η τουρκική πλευρά.

Προφανώς ο Γερμανός υπουργός θα εκφράσει στους Κύπριους και Ελλαδίτες συνομιλητές του την περιώνυμη "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” - όταν αποτελεί κοινό μυστικό ότι με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό το κύριο ενδιαφέρον του ήταν (όπως καταδεικνύει και η χρονική ακολουθία των επισκέψεων στις επιμέρους πρωτεύουσες) να διασφαλίσει ότι η ελληνική πλευρά θα παραμείνει "συνεργάσιμη” και οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα διατηρήσουν τον "δημιουργικό” χαρακτήρα τους, κατά τα γερμανικά μέτρα.

Όμως ο Χάικο Μάας έχει πλέον ακυρωθεί ως μεσολαβητής - διότι η "διαπραγμάτευση" του Ταγίπ Ερντογάν διεξάγεται "επί του πεδίου" και η μελλοντική προσέλευση στο "τραπέζι" νοείται απλώς ως επικύρωση μιας ατζέντας που θα έχει διαμορφωθεί δια των επιδείξεων ισχύος, με ανάλογη προκαταβολική μετατόπιση της διαπραγματευτικής αφετηρίας της ελληνικής πλευράς.

Οι αποφάσεις της τελευταίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής των "27" βρίσκονται στον αέρα: Αθήνα και Λευκωσία πληρώνουν ήδη το τίμημα της "συνεργασιμότητάς" τους.

Η γερμανική διπλωματία βρίσκεται σε εξαιρετικά αμήχανη στιγμή. Αλλά η μεν κοινή γνώμη της Γερμανίας δεν θέλει να ξέρει (η κάλυψη του θέματος στη δημόσια συζήτηση είναι περιορισμένη), ενώ η πολιτική ηγεσία διαβάζει τις σχέσεις με την Τουρκία υπό το πρίσμα συμφερόντων και ανησυχιών στις οποίες οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο δεν κατέχουν πρωτεύουσα θέση.

Όχι ότι και στα θέματα που δείχνουν στη συγκυρία να απασχολούν περισσότερο το Βερολίνο, όπως λ.χ. ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στον Καύκασο ή η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του Ερντογάν, περισσεύουν οι δυνατότητες ουσιαστικού διαλόγου ή και άσκησης πίεσης στην Άγκυρα.

Απέναντι σε παίκτες οι οποίοι έχουν εύκολο το χαρτί της "σκληρής ισχύος” τα "soft ”ερμηνευτικά εργαλεία δεν λειτουργούν και η ιστορικά καταγεγραμμένη τάση της γερμανικής ελίτ να υποτιμά το γεωπολιτικό στοιχείο για άλλη μία φορά πολλαπλασιάζει τους κινδύνους.

Capital

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια