ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Όχι, ο ΠΟΥ δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται μέτρα lockdown για αντιμετώπιση της πανδημίας


Ισχυρισμός 1:


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε τις απόψεις του Προέδρου Trump ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται lockdown λόγω της πανδημίας.

Συμπέρασμα 1:

Ο ΠΟΥ από την αρχή της πανδημίας έχει επισημάνει ότι τα lockdown δεν πρέπει να είναι τα μόνα μέτρα που λαμβάνει μια χώρα προς αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αποτελούν θεμιτά μέτρα προς επιλεκτική χρήση, στα πλαίσια ενός συνολικότερου σχεδίου αντιμετώπισης.

Ισχυρισμός 2:

Η θνητότητα του κορωνοϊού είναι χαμηλότερη από της εποχικής γρίπης.

Συμπέρασμα 2:

Ο ΠΟΥ και οι τελευταίες επιστημονικές δημοσιεύσεις, αναγνωρίζουν ότι η COVID-19 παρουσιάζει πολλαπλάσια θνητότητα από την εποχική γρίπη και είναι ευρύτερα πολύ πιο επικίνδυνος.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ανάρτηση, σύμφωνα με την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε τις απόψεις του Προέδρου Trump ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται lockdown λόγω της πανδημίας. Όμως η ανάρτηση διαστρεβλώνει τα πραγματικά στοιχεία και συνιστά παραπληροφόρηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έβγαλε ανακοίνωση με την οποία συμφωνεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο και επιβεβαιώνει τις απόψεις του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος δίνει τις κεντρικές οδηγίες στις δημόσιες αρχές και τους λοιμωξιολόγους όλου του κόσμου, προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να επιβάλλουν ακραία μέτρα, δεν πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς, γιατί η παγκόσμια οικονομία, ο κόσμος ολόκληρος είναι έτοιμος να καταρρεύσει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταυτιζόμενος πλήρως με τις απόψεις του Προέδρου Τραμπ επισημαίνει ότι η Δημοκρατία, ο πολιτισμός και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται ισχυρά πλήγματα από την «ιατρική τυραννία» που επιβάλλουν διάφορες κυβερνήσεις.

Ήδη επισημαίνεται από ένα πλήθος διάσημων επιστημόνων ότι ο κορονοϊός έχει ελάχιστη θνησιμότητα, μικρότερη ακόμη και της συνήθης γρίπης. Δύο τοις χιλίοις και πιο κάτω επί των νοσούντων, και φυσικά όχι των ασυμπτωματικών.
Τα παραπάνω γράφτηκαν αρχικά σε άρθρο του Γεώργιου Τράγκα στο crashonline.gr.
Τι ισχύει;

Ο ισχυρισμός ότι ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε τις σχετικές απόψεις του Προέδρου Trump κυκλοφόρησε πρώτα από τον ίδιο, σε ανάρτησή του στο Twitter:
Ωστόσο, όπως σημειώνουν σε έρευνές τους τα μέσα ενημέρωσης Newsweek και Associated Press, ο ισχυρισμός είναι προβληματικός. Η ανάρτηση του Trump φαίνεται να έγινε με αφορμή σχετικές δηλώσεις του ειδικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, David Nabarro, στο Spectator TV, τις οποίες μπορούμε να παρακολουθήσουμε παρακάτω:
Όπως δήλωσε και ο Dr Nabarro στο Newsweek, τα λόγια του χρησιμοποιήθηκαν εκτός συφραζομένων. Δε δήλωσε ότι η εφαρμογή περιορισμών και lockdown είναι εξ ορισμού λανθασμένη, αλλά ότι μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, η πορεία που ενδείκνυεται να ακολουθήσουν τα κράτη είναι μια μεσαία οδός, που ούτε θα οδηγήσει σε ελεύθερη διάδοση του ιού, ούτε σε επαναλαμβανόμενες γενικές καραντίνες.

Συγκεκριμένα, στο 5:28 του παραπάνω βίντεο δηλώνει:

Η ραχοκοκαλιά ελέγχου [της πανδημίας] είναι τα τεστ, η ιχνηλάτηση και η απομόνωση.

Από το 6:37 δηλώνει επίσης:

Πιστεύουμε ότι τα lockdown υπηρετούν μόνο ένα σκοπό, και αυτός είναι να δώσουν λίγο χρόνο σταματώντας τα πάντα, κόβοντας τη διάδοση του ιού, και σε αυτόν τον χρόνο, [τα κράτη] θα πρέπει όντως να κτίζουν το μηχανισμό ελέγχου, ιχνηλάτησης, τοπικής οργάνωσής τους, έτσι ώστε, όσο χαλαρώνει το lockdown και εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα, αυτά να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με πραγματική κομψότητα. […]

Η μόνη στιγμή που πιστεύουμε ότι ένα lockdown δικαιολογείται είναι όταν σου δίνει χρόνο να ξαναοργανωθείς, να ανασυντακτείς, να ισορροπήσεις και πάλι τους πόρους σου, να προστατεύσεις τους εργαζόμενους υγείας σου που είναι εξαντλημένοι, αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα το προτιμούσαμε. […]

Πραγματικά κάνουμε έκκληση στους ηγέτες του κόσμου, σταματήστε να χρησιμοποιείτε το lockdown ως τη βασική μέθοδο ελέγχου σας. Αναπτύξτε καλύτερα συστήματα, εργαστείτε μαζί και μάθετε ο ένας από τον άλλο, αλλά να θυμάστε ότι τα lockdown έχουν μια συνέπεια που δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάτε, κάνουν τους φτωχούς πάρα πολύ φτωχότερους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απάντησε επίσης σχετικά μέσω email στο Newsweek ως εξής:

Ο ΠΟΥ σταθερά πρέσβευε πως τα μέτρα ελέγχου της COVID-19 βασίζονται σε τοπικές εκτιμήσεις ρίσκου. Τα εθνικά lockdown δεν πρέπει να είναι το προεπιλεγμένο μέτρο, αλλά οι περιορισμένες μετακινήσεις μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ευρύτητας μέτρων που βρίσκονται στη διαθεσιμότητα των κυβερνήσεων, αναφορικά με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Τέλος, ο Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κοινοποίησε στο Twitter του βίντεο που καταδεικνύει ότι η στάση του ΠΟΥ απέναντι στα lockdown, δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά από την αρχή της πανδημίας:

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Lancet που καταγράφει την ομοφωνία των ειδικών, αναφέρει πως:

Tα μέτρα lockdown ήταν απαραίτητα για τη μείωση της θνησιμότητας, την αποτροπή υπερφόρτωσης των συστημάτων υγείας, και την εξασφάλιση χρόνου για την εκγαθίδρυση συστημάτων απόκρισης στην πανδημία, ώστε να κατασταλθεί η μετάδοση μετά τη λήξη του lockdown.

Συνεπώς, καθίσταται σαφές ότι ο ΠΟΥ ούτε αποκήρυξε συνολικά τα μέτρα περιορισμού κινήσεων, ούτε παραδέχτηκε με ανακοίνωσή του ότι ο Πρόεδρος Trump είχε δίκιο που δεν ήθελε να εφαρμόσει τέτοια μέτρα εξαρχής. Ο ΠΟΥ από την αρχή της πανδημίας έχει επισημάνει ότι τα lockdown δεν πρέπει να είναι τα μόνα μέτρα που λαμβάνει μια χώρα προς αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αποτελούν θεμιτά μέτρα προς επιλεκτική χρήση, στα πλαίσια ενός συνολικότερου σχεδίου περιορισμού εξάπλωσης της νόσου.

Η επίμαχη δημοσίευση κάνει τέλος τον ισχυρισμό ότι η θνητότητα του κορωνοϊού είναι χαμηλότερη από της εποχικής γρίπης, ο οποίος ισχυρισμός πιθανόν βασίζεται επίσης σε παλιότερη ανάρτηση του Προέδρου Trump. Η ανάρτηση αυτή έχει πλέον χαρακτηριστεί παραπλανητική και πιθανώς επικίνδυνη από το Twitter:


Στην πραγματικότητα, σε παλιότερα άρθρα μας έχουμε εξηγήσει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι τελευταίες επιστημονικές δημοσιεύσεις, αναγνωρίζουν ότι η νόσος COVID-19 παρουσιάζει πολλαπλάσια θνητότητα από την εποχική γρίπη και είναι ευρύτερα πολύ πιο επικίνδυνη.
Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι ισχυρισμοί των υπό εξέταση δημοσιευμάτων περί συνταύτισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις απόψεις του Donald Trump ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα περιορισμού όπως τα lockdown δεν ευσταθούν. Πρόκειται για διαστρεβλώσεις των πραγματικών συστάσεων που έχουν γίνει από τον εν λόγω οργανισμό.


Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια