ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τούρκος αναπλ. υπουργός σε Charlie Hebdo: «Είστε μπάσταρδοι». Ποια διπλωματία και ποιος διάλογος; Πώς να συζητήσεις με τους Τούρκους; Η διαφορά επιπέδου είναι… χαοτική!Ποια διπλωματία και ποιος διάλογος; Πώς να συζητήσεις με τους Τούρκους; Η διαφορά επιπέδου είναι… χαοτική!

Με άκρως υβριστικά σχόλια αντέδρασε για το σκίτσο του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo που σατιρίζει στο εξώφυλλό του τον Ταγίπ Ερντογάν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Σερντάρ Τζαμ. «Είστε μπάσταρδοι, σκύλας γιοι», έγραψε στα γαλλικά στο twitter.

Πριν από λίγο καιρό, ο Τούρκους υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού, είχε πει ότι «η Τουρκία εξάγει πολιτισμό, ιδέες, φιλοσοφία και ότι είναι ευγενής λαός». Πραγματικά, γελάμε! Όχι μόνο εμείς, αλλά όλος ο πολιτισμένος κόσμος.

Στο παραλήρημα που τον τελευταίο καιρό βρίσκεται η τουρκική πολιτική ηγεσία και οι «αυλικοί» της έρχεται να προστεθεί σωρεία αλλοπρόσαλλων δηλώσεων και αδιανόητων ύβρεων που δείχνουν πανικό, έλλειψη λογικών επιχειρημάτων και σίγουρα το μόνο που προκαλούν είναι θυμηδία.

Το τελευταίο διάστημα ο «σουλτάνος» βρίσκεται σε ρήξη με τη Γαλλία και το Γάλλο πρόεδρο. Αφού ο ίδιος ο Ερντογάν είπε πως ο Εμάνουελ Μακρόν χρειάζεται ψυχίατρο, σήμερα βγήκε ο υφυπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, ο Σερντάρ Τσαμ και εξαπέλυσε μέσω Twitter ασύλληπτες ύβρεις κατά των Γάλλων αποκαλώντας τους: «μπάσταρδους και σκύλας γιους».

Είναι προφανές πως οι στοιχειώδεις κανόνες που συνθέτουν ένα πολιτικό λόγο, όπως ευγένεια και σεβασμός έχουν... ξεχαστεί από την τουρκική πλευρά. Μια πλευρά που κατά τ’ άλλα δηλώνει σε όλους τους τόνους υπέρμαχος του «διαλόγου» και της «διαπραγμάτευσης.

Η έλλειψη ορθολογικής συλλογιστικής είναι προφανής. Όταν στερεύει από επιχειρήματα το τουρκικό κράτος καταφεύγει σε ευφάνταστες θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και σε χυδαίες ύβρεις κατά όσων τολμούν να εναντιώνονται στο καθεστώς Ερντογάν.

Το ήθος των συνομιλητών, όπως είναι ευρέως γνωστό, δίνει άλλη αξία και βαρύτητα στο διάλογο. Και αυτό το ήθος το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει πολιτισμένες δημοκρατίες στην επίλυση των όποιων διαφορών αυτές έχουν, φαίνεται να λείπει από την τουρκική πλευρά.

Ας το καταλάβουν όσο είναι καιρός και οι Γάλλοι, αλλά και όλος ο πολιτισμένος κόσμος.

Την ίδια στιγμή εξώφυλλο της εφημερίδας «Vatan Emrooz», παρουσιάζει σε καρικατούρα τον Γάλλο πρόεδρο με διαβολικά χαρακτηριστικά και με σχόλιο «Ο διάβολος του Παρισιού».Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια