ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Μακρόν ανοίγει τον δρόμο για τον επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων. Την Αφροδίτη της Μήλου και την Νίκη της Σαμοθράκης θα τα επιστρέψει;Πέρασε νόμος στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών της Αφρικής που είχαν κλαπεί επί αποικιοκρατίας

Σε αντίθεση με τους σκληροπυρηνικούς Βρετανούς, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση πέρασε νόμο που επιτρέπει τον επαναπατρισμό ξένων πολιτιστικών θησαυρών τα οποία βρίσκονται σε μουσεία της Γαλλίας. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή αντικειμένων αφρικανικής πολιτιστικής κληρονομίας στη Σενεγάλη και το Μπενίν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι ο πρώτος ηγέτης της Δύσης που ξεκίνησε μια συνολική επανεξέταση των λεηλασιών της περιόδου της αποικιοκρατίας, με στόχο να φέρει κοντά ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες για την οικοδόμηση μιας πολιτικής και πολιτιστικής ανταλλαγής». Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει το 2017 ότι «η αφρικανική κληρονομιά δεν μπορεί απλά να βρίσκεται σε ευρωπαϊκές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία».

Ο νέος νόμος πού ήδη ψηφίσθηκε από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση και αναμένεται να περάσει και από την Γερουσία δημιουργεί πλέον ένα πολιτιστικό δεδικασμένο, ώστε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να διεκδικήσουν αρχαιότητες και θησαυρούς που βρίσκονται τόσο σε γαλλικά, όσο και σε βρετανικά μουσεία.
Τα γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια, που εκτίθενται στο Βρεττανικό Μουσείο του Λονδίνου

Σε πρώτη φάση 26 έργα τέχνης που κλάπηκαν το 1892, ως λάφυρα πολέμου από το Μπενίν, γνωστά και ως «Θησαυρός του Μπεχανζίν» και σήμερα βρίσκονται στο μουσείο Quai Branly στο Παρίσι, θα επιστρέψουν πίσω.

Περίπου το 90% της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Αφρικής πιστεύεται ότι βρίσκεται σήμερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς 46.000 αντικείμενα που βρίσκονται στο μουσείο Quai Branly στο Παρίσι πληρούν τις προϋποθέσεις για επαναπατρισμό. Το Μπενίν έχει ήδη ζητήσει να επιστραφούν περίπου 5.000 έργα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια