ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι Ρώσοι δεν είναι και τόσο φίλοι μας...«Ποτέ δεν είχαμε την στήριξη των Ρώσων στα ελληνοτουρκικά».


Δεν είναι μόνον η Τουρκία που δυσφόρησε από την επίσκεψη (28-30 Σεπτεμβρίου) του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα. Παλινδρομώντας στις αντιφάσεις της πολιτικής της, η Άγκυρα την ώρα που φαντασιώνεται ρόλο ισότιμου συνομιλητή των μεγάλων, ισχυρών δυνάμεων, την ίδια στιγμή διαμαρτύρεται επειδή η αμερικανική διοίκηση "έσπασε" την
παράδοση δεκαετιών σε ένα ισορροπημένο παιχνίδι επικοινωνιακής διαχείρισης των τριγωνικών σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρα-Αθήνα.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, έφθασε στο σημείο να δηλώσει πως «δεν βοηθούν την περιφερειακή ειρήνη η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά η επίσκεψη και στην Ελλάδα και οι δηλώσεις υποστήριξης. Αυτό επισκιάζει την πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ και δημιουργεί μια μη ικανοποιητική κατάσταση ως συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη τους πολιτική»!

Κι αν η στάση της Τουρκίας είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, έκπληξη προκαλεί η δυσανεξία της Ρωσίας, όπως εκφράσθηκε μέσω της Πρεσβείας της στην Αθήνα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν τη χώρα στο αντιρωσικό μέτωπο. Η αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στο φίλο ελληνικό λαό», σχολίασε με ανάρτησή της στο Τwitter η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, προσδίδοντας στην επίσκεψη Πομπέο ένα περιεχόμενο που δεν προκύπτει απ΄όσα έγιναν γνωστά από τις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης.

Η ενόχληση που εξέφρασε η Μόσχα πάντως, είναι μια καλή ευκαιρία για να σταθμισθεί η στάση ΗΠΑ και Ρωσίας –και πριν της ΕΣΣΔ– τις τελευταίες δεκαετίες, με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Στο "ελληνικό φαντασιακό" και για λόγους που ανάγονται στη μεταφυσική… θεολογία των σχέσεων με το "ξανθό γένος", η Ρωσία –τσαρική, κομμουνιστική και μετασοβιετική– έχει καταγραφεί ως μια φίλη χώρα, σταθερή σύμμαχος της Ελλάδας, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που ακόμη και σήμερα θεωρούνται από σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών πρόξενος μεγάλων δεινών για την πατρίδα μας.

Δεν χρειάζεται να περιπλανηθεί κανείς στις σελίδες της Ιστορίας, για να διαπιστώσει πόσο ρηχή είναι η παραπάνω προσέγγιση που "αγιοποιεί" την μία μεγάλη δύναμη και "δαιμονοποιεί" την άλλη. Ούτε χρειάζεται να θυμηθεί τα Ορλωφικά, την εναντίωση στην Ελληνική Επανάσταση και στην ανακήρυξη του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κρατιδίου. Ούτε να ασχοληθεί με τα καμώματα του πρίγκιπα Νικολάϊ Παύλοβιτς Ιγνάτιεφ, ως Ρώσου πρέσβη στην Υψηλή Πύλη ή τις συμφωνίες Λένιν-Κεμάλ και πολύ περισσότερο με την επαμφοτερίζουσα στάση του Κρεμλίνου στα χρόνια του Ελληνικού Εμφυλίου…

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια