ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δυναμική αντίδραση στον ισλαμικό φανατισμό


Ο αποκεφαλισμός ενός καθηγητή στη Γαλλία, την περασμένη βδομάδα, συγκλόνισε τη χώρα. Ο Σαμιέλ Πατί δολοφονήθηκε από έναν νεαρό Τσετσένο φονταμενταλιστή επειδή έδειξε στους μαθητές του μια γελοιογραφία του Μωάμεθ, στο πλαίσιο του μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης. Η επίθεση ρίχνει για άλλη μια φορά τα φώτα της στον ισλαμικό φανατισμό.

Η Γαλλία έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στην ισλαμική τρομοκρατία. 259 άνθρωποι έχουν πέσει θύματα του άνευ προηγουμένου κύματος τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλονίζει τη χώρα από το 2015. Από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα μέχρι τους εξτρεμιστές που δρουν ως μοναχικοί λύκοι, οι απειλές με το πέρασμα του χρόνου γίνονται όλο και πιο έντονες, όλο και πιο βίαιες.

Η γαλλική Ακροδεξιά βρήκε αφορμή να ξεσαλώσει. Η Μαρίν Λεπέν δεν σταμάτησε να επιρρίπτει την ευθύνη στη γαλλική Κυβέρνηση και συσπειρώνει τους οπαδούς της χρησιμοποιώντας τον μπαμπούλα του Ισλάμ. «Είμαστε σε πόλεμο», επιμένει κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν για αφέλεια απέναντι στη γαλλική τρομοκρατία, σε μια στιγμή μάλιστα που η δίκη των δολοφόνων του Μπατακλάν συγκλονίζει τη χώρα.

Τέτοιες δηλώσεις κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς σε δύο χρόνια θα διεξαχθούν εκλογές για ανάδειξη Προέδρου και η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ίσως και να τις κερδίσει. Η Γαλλία δεν βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλάμ, την ίδια ώρα όμως δεν έχει ούτε και ειρήνη. Η πολυπολιτισμικότητα ουδέποτε λειτούργησε. Οι μουσουλμανικές κοινότητες της χώρας είναι στο περιθώριο και γίνονται φυτώρια για κάθε είδους εξτρεμιστικές ιδέες και βία.

Ο μόνος τρόπος για να νικηθεί ο σκοταδισμός, η μισαλλοδοξία και η βία είναι η Γαλλία να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αρχές της. Μέχρι τώρα επέδειξε μια χλιαρή στάση, η οποία όμως δεν οδήγησε πουθενά, αντίθετα, έκανε τα πράγματα χειρότερα. Οι αρχές του κοσμικού κράτους πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους. Η ανεκτικότητα, η ελευθερία της έκφρασης αφορούν όλους τους πολίτες σε οποιαδήποτε θρησκεία έχουν. Οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με αυτές τις αρχές πρέπει να εκριζωθεί.

Το Ισλάμ, που με όχημα την πίστη κάνει σημαία του τον σκοταδισμό και τη βία, πρέπει να καταπολεμηθεί με όλα τα νόμιμα μέσα. Η φανατικότερη και βιαιότερη εκδοχή του Ισλάμ δεν έχει χώρο σε μια φιλελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία. Το πολιτικό Ισλάμ πρέπει να μπει στο περιθώριο, οποιοδήποτε κι αν είναι το κόστος.

Ξένια Τούρκη
Philenews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια