ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Με νίκη Μπάιντεν η Τουρκία θα είναι ο μεγάλος χαμένος


Η Τουρκία θα είναι ο μεγάλος χαμένος σε περίπτωση επικράτησης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αναφέρει ανάλυση του πρακτορείου Reuters, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αναμένεται ότι θα κρατήσει σκληρότερη στάση απέναντι στις στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό και την στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία του Ταγίπ Ενρτογάν.

Επενδυτές και αναλυτές σημειώνουν ότι η υποτιμημένη τουρκική λίρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη αν ο Τζο Μπάιντεν ως Πρόεδρος επιβάλει τις κυρώσεις με τις οποίες απειλούν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ την Τουρκία για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον υποβιβάζει το ΝΑΤΟ.

Η δοκιμή των πυραύλων S-400 την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, ενώ εξέχοντες γερουσιαστές ζήτησαν να επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην ήδη αδύναμη τουρκική οικονομία.

Ο Ερντογάν υποβαθμίζει τον πιθανό κίνδυνο και υπόσχεται αντίποινα.

Οι αμερικανικές απειλές μοιάζουν κενές κυρίως επειδή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να δηλώνει ότι θα επιλύσει το ζήτημα με συνομιλίες.

Ωστόσο, η στενή σχέση που έχει αναπτύξει το Τούρκος πρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν θα τον βοηθήσει αν ο Τζο Μπάιντεν αναδειχθεί νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ήδη τον Δεκέμβριο, ο Μπάιντεν είχε υποστηρίξει ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση του «απολυταρχικού» Ερντογάν και εκδήλωσε την αντίθεσή του στη στενή συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, δηλώσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Η αξία της τουρκικής λίρας έχει σημειώσει πτώση 24% φέτος, σε ιστορικό χαμηλό, και αυτό ήδη αντανακλά τον κίνδυνο που αποτελεί η νίκη του Μπάιντεν.

«Μία νίκη του Μπάιντεν σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων…και φυσικά θα επιστρέψει η ανησυχία σε μία ήδη ασταθή οικονομική αγορά που έχει πληγεί από την πανδημία», δήλωσε ο Ρότζερ Κέλι, οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Παρόλο που υπάρχουν και άλλη παράγοντες για την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η μεγάλη κατρακύλα ξεκίνησε τον Ιούλιο, όταν σταθεροποιήθηκε το προβάδισμα του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια