ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Μακρόν και τα ελληνικά συμφέροντα


Η δημόσια ευχαριστία του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, μέσα στην Ελληνοτουρκική κρίση αναδεικνύει την ηγετική μορφή του Γάλλου Προέδρου βάζοντας φρένο στα συμφέροντα της Γερμανίας και Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας τον περασμένο Αύγουστο. Είναι προφανές ότι η Γερμανία έχει ‘’επενδύσει’΄ στην Τουρκία – αντιπρόσωπό της – στην ΝΑ Μεσόγειο ώστε να προωθήσει τα ενεργειακά – οικονομικά συμφέροντα της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τουρκικές προκλήσεις άρχισαν τον Ιούλιο όταν η Γερμανία ανέλαβε την προεδρεία της ΕΕ την 01 Ιουλίου 2020.

Στα σχέδια της Γερμανίας – Τουρκίας όμως αντιτάσσεται η Γαλλική πολιτική και προσωπικά ο Πρόεδρος Μακρόν ο οποίος εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές ιδέες της δημοκρατίας στο διεθνές περιβάλλον και τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ.

Ποιος είναι ο ηγέτης Μακρόν που αναδεικνύεται τελευταία σε σχέση με τα Ελληνικά συμφέροντα;

Ο Μακρόν είναι αυτός που την 02 Μαρτίου 2020 δήλωσε πρώτος ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης (όταν άρχισε η μεγάλη συγκέντρωση λαθρομεταναστών στην παραμεθόριο περιοχή του Έβρου) και ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο Μακρόν είναι αυτός που διαβλέπει τον κίνδυνο των Τουρκικών επιθετικών – μαξιμαλιστικών – αναθεωρητικών σχεδίων στην ΝΑ Μεσόγειο την 13 Αυγούστου 2020 εναντίον της Ελλάδας και στέλνει άμεσα Γαλλικές ΕΔ στην Κρήτη.

Ο Μακρόν είναι αυτός που στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 01 Οκτωβρίου 2020 διακήρυξε ότι όταν ένα κράτος μέλος της ΕΕ δέχεται επίθεση ή απειλή, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη.

Ο Μακρόν είναι αυτός που αποκάλυψε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι η Τουρκία στέλνει τζιχατζιστές – μαχητές από την Συρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω της πόλης Γκαζιαντέπ εκθέτοντας διεθνώς την Τουρκία για τον ρόλο της στην Συρία και Αζερμπαϊτζάν.

Ο Μακρόν είναι αυτός που μέσω της Γαλλικής Δημοκρατία ζήτησε την ανάκληση του Γάλλου Πρέσβη από την Άγκυρα την 24 Οκτωβρίου 2020, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του.

Ο Μακρόν είναι ο πρώτος ηγέτης της Δύσης που ξεκίνησε μια συνολική επανεξέταση των πολιτιστικών λεηλασιών της περιόδου της Γαλλικής αποικιοκρατίας. Ο νέος νόμος που πρόσφατα ψηφίσθηκε από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να δημιουργήσει πλέον ένα πολιτιστικό δεδικασμένο, ώστε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να διεκδικήσουν αρχαιότητες και θησαυρούς που βρίσκονται τόσο σε γαλλικά όσο και σε βρετανικά μουσεία.

Εθνικό συμφέρον της χώρας μας είναι η επίσπευση μίας αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία με την οποία τα συμφέροντα μας έχουν πολλά κοινά σημεία. Δεν θα πρέπει να μείνει η χώρα μας μόνο στα θέματα των εξοπλισμών. Στο συγκεκριμένο timing της κρίσιμης κατάστασης των εθνικών μας θεμάτων μόνο η Γαλλία μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η Γαλλία έχει την σκληρή εθνική στρατιωτική ισχύ (hard power) για να επιβάλει καταστάσεις, την οποία στρατιωτική ισχύ υπολείπεται η Γερμανία. Επιπρόσθετο στοιχείο της υπεροχής της Γαλλίας είναι ότι κατέχει μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Αγγλία).

Κώστας Κουσαντάς
Αντιστράτηγος ε.α.
Militaire

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια