ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ένας Έλληνας από την Καστοριά πίσω από τη θεραπεία του Αμερικανού προέδρουΔείτε την επιστολή του Λευκού Οίκου που περιγράφει αναλυτικά τη θεραπευτική μέθοδο που ακολουθείται για την ίαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του Μελάνια Τραμπ που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Δείτε την επιστολή:Μεταξύ των θεραπευτικών “εργαλείων”, περιλαμβάνεται το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron, μιας εταιρίας βιοτεχνολογίας που ίδρυσε ο Τζον Γιανκόπουλος, αμερικανός ελληνικής καταγωγής (από την Καστοριά).Δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα του “Π” για τον Τζον Γιανκόπουλο και την Regeneron:

Κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του COVID-19

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron ανακοίνωσε μερικά πρώτα και πρώιμα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών από την χρήση ενός κοκτέιλ αντισωμάτων της σε ασθενείς με COVID-19. :όπως αναφέρει η ανακοίνωση το κοκτέιλ φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα του ιού και να βελτιώνει τα συμπτώματα στους ασθενείς.Το μεγαλύτερο όφελος αναφέρεται ότι παρατηρήθηκε σε ασθενείς που δεν είχαν ήδη αναπτύξει φυσική ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αφορούν μόνο 275 ασθενείς από τους 1.000 που έχουν ενταχθεί σε αυτή τη συγκεκριμένη κλινική μελέτηδοκιμή, αλλά φαίνεται ότι είναι«πολύ ελπιδοφόρα», όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές.Η θεραπεία με το κοκτέιλ των αντισωμάτων έδειξε επίσης θετικά αποτελέσματα όσον αφορά και στην ελάττωση της ανάγκη για νοσηλεία μεταξύ των ασθενών που στην αρχή δεν είχαν αρκετάσοβαρή νόσο ώστε να απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Όμως, οι αριθμοί σε αυτήν την πρώιμη ανακοίνωση είναι μικροί και τα δεδομένα δεν έχουν ακόμααξιολογηθεί από ανεξάρτητουςκριτές. Μόνο λίγαδεδομένα είναιδιαθέσιμα μέσω του δελτίου τύπου από την εταιρεία.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι η θεραπεία λειτούργησε όπως ακριβώς περίμεναν ενώ τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν να υπάρχουν σημαντικά θέματα όσον αφορά την ασφάλεια της θεραπείας , όποτε τα αποτελέσματα είναι «ενθαρρυντικά». Είπε ότι, μαζί με την προηγούμενα δεδομένα της εταιρείας Regeneron που έχουν ήδη δημοσιευθεί τον Αύγουστο, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η προσέγγιση με “κοκτέιλ” αντισωμάτων είναι αποτελεσματική. Η θεραπεία με κοκτέιλ αντισωμάτων , χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερα μονοκλωνικά αντισώματα που παράγονται στο εργαστήριο. Το συγκεκριμένο κοκτέιλ τηςRegeneron περιλαμβάνει ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλλει σε υγιή κύτταρα, και ένα άλλο αντίσωμα που στοχεύει ένα διαφορετικό τμήμα νέου κορονοϊού. Με δύο διαφορετικά αντισώματα, αυξάνεται η πιθανότητα να παγιδευτεί και να εξουδετερώνει ο ιό και να σταματήσει η αναπαραγωγή του.

Μια από τους ερευνητέςαναφέρει ότι αυτό που κάνει ξεχωριστή την μελέτη είναι ότι διαχώρισε τους ασθενείς από την αρχή με βάση την ανοσολογική τους απαντήση πριν από τη θεραπεία και μπόρεσε να διαχωρίσει ποιοι επωφελήθηκανπερισσότερο. Αυτό, όπως αναφέρει, δείχνει ότι τα αντισώματα έχουν μεγάλη σημασία και ότι τα αντίσωματαέναντι τηςπρωτεΐνης-ακίδαςείναιπράγματι αποτελεσματικά για την προστασία από τον ιό, ειδικά όταν οι ασθενείςμπορούν να παράγουν τα αντισώματα οι ίδιοιμέσω του ανοσοποιητικού τους. Οπότε, είτε πρόκειται για θεραπεία με χορήγησηαντισωμάτων είτε για εμβόλιο που που στοχεύει στην παραγωγή τέτοιωναντισωμάτωνφαίνεται ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την αντιμετώπιση της νόσου. Επίσηςείναιενθαρρυντικό ότι μειώθηκε το ιϊκόφορτίο στο ρινοφάρυγγα των ασθενών , γεγονός που σημαίνει ότι θεωρητικά μπορεί να μειωθεί και ο κίνδυνοςδιασποράς της μόλυνσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θεραπείες με χορήγηση κοκτέιλ αντισωμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν πληθυσμούς ασθενών που δεν αναπτύσσουν ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ένα εμβόλιο, όπως π.χ. ασθενείς σε γηροκομεία ή άλλοι ηλικιωμένους. Επίσης θα μπορούσε να είναι χρήσιμη κατά τη μεταβατική περίοδο, προτού όλοι μπορούν να εμβολιαστούν.ΗRegeneron είπε ότι θα προκύψουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το κοκτέιλ των αντισωμάτων, από επιπλέον κλινικές δομικές σε νοσηλευόμενους ασθενείς και μια άλλη που το αξιολογεί ως πρόληψη σε άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με άτομο που πάσχει από Covid-19.

Η Regeneron δεν είναι η μόνη εταιρεία που εργάζεται σε θεραπεία αντισωμάτων, και άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως ηEliLillyδιεξάγουν επίσης κλινικές δοκιμές με αντισώματα ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 70 διαφορετικές θεραπείες αντισωμάτων υπό έρευνα.

Επειδή η εταιρεία δημοσίευσε τις πληροφορίες σε δελτίο τύπου και όχι ως αναλυτική επιστημονική εργασία, δεν είναι σαφές ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ασθενών που εντάχθηκαν στην μελέτηκαι κατά πόσο αντανακλούν τον πραγματικόπληθυσμό που προσβάλλεται ή βρίσκεται σε κίνδυνο να νοσήσει από την COVΙD-19. Επιπλέον, η θεραπεία θα πρέπει να δοκιμαστεί σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους ώστε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια είναι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της. Επίσης, είναισημαντικό να έχουμε περισσότερα στοιχεία για τους αριθμούς των ασθενών που έλαβαν την θεραπεία και χρειάστηκε τελικά να νοσηλευτούν. Τα στοιχείααυτά αναμένεται να ανακοινωθούν σε δεύτεροχρόνο. Ανεξάρτητοιερευνητές, δήλωσαν ότι πράγματι μια τέτοιαθεραπεία που δίνει αντισώματα σε έναν ασθενή θα βοηθούσε το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν τα δεδομένα από ανεξάρτητους κριτές, και μέχριτότε δεν θα εκφέρουν κάποια κρίση για τα αποτελέσματα.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια