ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Παρασκηνιακές κινήσεις Μέρκελ με συνδρομή ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΗΠΑ: “Κλείνουν” Κυπριακό και ελληνοτουρκικά


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το έναυσμα για επίσπευση διαδικασιών τόσο στο Κυπριακό όσο και τα ελληνοτουρκικά, καθορίζοντας χρονοδιάγραμμα δύο μηνών για επίλυση των προβλημάτων.
Είναι προφανές από τις κινήσεις που γίνονται παρασκηνιακά πως μέχρι τον Δεκέμβριο, που υποτίθεται θα επανεξεταστεί η συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας, υπάρχει αρκετός χρόνος μέσω δύο παράλληλων διαδικασιών, που θα αλληλοσυνδέονται, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Το θέμα της πακετοποίησης είναι ορατό, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η Γερμανία και προσωπικά η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ έχει επιστρατεύσει το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές, για να συνδράμουν στις προσπάθειες.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αναμένεται να συγκληθεί Πενταμερής Διάσκεψη με στόχο να επιτευχθεί στρατηγική συμφωνία, ενώ οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνέχεια σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Περαιτέρω, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προωθήσει την τουρκικής έμπνευσης πρόταση για περιφερειακή διάσκεψη, στην οποία θα συζητηθούν οι θαλάσσιες ζώνες και τα ενεργειακά. Η Ένωση άφησε ανοικτό το θέμα της σύνθεσης για να κρατά από «κοντά» τον Ερντογάν, που επιμένει στη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων. Σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή τη συμμετοχή των Τ/κ, συμφωνεί και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Οδηγίες Ερντογάν για Αμμόχωστο

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δώσει οδηγίες στο κατοχικό καθεστώς να προχωρήσει με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εντολές από την Άγκυρα είναι να γίνει η κίνηση πριν από τις ψευδοεκλογές της ερχόμενης Κυριακής, είτε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Ενόψει του περιορισμένου χρόνου φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τις «διαδικασίες» για εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τον Αττίλα στο κατοχικό καθεστώς και γι’ αυτό εξετάζεται και το ενδεχόμενο για μικρότερης έκτασης κίνηση.

Όπως είναι το άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου (των ξενοδοχείων που χρησιμοποιεί ο κατοχικός στρατός για τα μπάνια το καλοκαίρι).


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια