ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το όριο του Καστελλόριζου

Ο Ερντογάν θα δοκιμάσει το επόμενο διάστημα τις αντοχές του πολιτικού μας συστήματος και της κοινής γνώμης. Θα κάνει κινήσεις που θα φέρουν την Αθήνα στα όριά της. Τα σενάρια είναι γνωστά.

Να εμφανισθεί το «Ορούτς Ρέις» στα 7 ή και στα 12 μίλια από το Καστελλόριζο συνοδευόμενο από πολεμικά σκάφη. Εκεί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «παρεξήγησης» για το αν πρόκειται για ελληνική υφαλοκρηπίδα, ακόμη και σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για το ποια είναι η επήρεια του νησιού.

Ενα συναφές, αλλά ακόμη πιο επικίνδυνο, σενάριο είναι ο ταυτόχρονος αποκλεισμός από αέρα και θάλασσα του Καστελλόριζου με το –σαθρό– επιχείρημα πως η αυξημένη στρατιωτικοποίησή του παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Στόχος και στις δύο περιπτώσεις είναι να αναγκασθεί η Ελλάδα να «πατήσει πρώτη το κουμπί» απαντώντας στην τουρκική πρόκληση. Σε αυτά τα σενάρια δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για χειρισμούς που έχουν στόχο να αποφευχθεί η σύγκρουση, όπως π.χ. η τήρηση αποστάσεων από τους τουρκικούς ναυτικούς σχηματισμούς.

Στο ένα σενάριο το «Ορούτς Ρέις» θα φαίνεται από το Καστελλόριζο. Και στο άλλο, θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα προσπαθεί να αποκόψει ένα νησί πεντακάθαρης ελληνικής κυριαρχίας από την υπόλοιπη χώρα.

Το θετικό αυτή την ώρα είναι ότι άπαντες έχουν καταλάβει πως ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά. Θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να προκαλέσει το τελικό μπρα ντε φερ, τον τελικό «τσαμπουκά», την ώρα που ο Πομπέο θα είναι στην Κύπρο και όλη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Δεν μιλάμε όμως για κανονικές καταστάσεις, ψυχοσυνθέσεις, παγκόσμιες συγκυρίες. Πράγματα που φαίνονταν αδιανόητα πριν από είκοσι χρόνια είναι τώρα πιθανά.

Η Αθήνα θα χρειαστεί να χαράξει κόκκινες γραμμές που θα είναι πραγματικές κόκκινες γραμμές, αλλά θα δίνουν ένα ή δύο εικοσιτετράωρα περιθώριο για κάποια μεσολάβηση.

Το ερώτημα είναι πού το πάει ο Ερντογάν. Ολο και περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι θέλει να μας καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου είτε έπειτα από ένα ταπεινωτικό επεισόδιο είτε με όρους που δεν μπορεί να δεχθεί καμία κυβέρνηση.

Ο ίδιος πιέζεται εσωτερικά, θέλει μία «νίκη» κάπου. Ισως να μην καταλαβαίνει ότι παίζει με την ύβριν, που μπορεί να καταλήξει σε ένα οικονομικό κραχ.

Το κρίσιμο είναι να μην αποσταθεροποιήσει εμάς εδώ, εσωτερικά. Θα χρειαστεί ψυχραιμία, συνεννόηση, σύνεση, αποφασιστικότητα σε σωστή δοσολογία τις επόμενες ημέρες, ίσως ακόμη και όταν διαβάζονται αυτές οι γραμμές.

Αλέξης Παπαχελάς
Καθημερινή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια