ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ζητά η Αθήνα: 75 δισ. τον χρόνο θα χάσει η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με επιστολή του ζητάει να εξεταστεί το θέμα της αναστολής της τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε Τουρκίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Σκανδαλώδης η συμφωνία Ε.Ε Τουρκίας

Μόνο κατά τη δεκαετία 2009-2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Τουρκία επωφελήθηκε από την τελωνειακή ένωση το ιλιγγιώδες ποσό των περίπου 750 δις ευρώ.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από από μία συμφωνία η οποία έχει χαρακτηριστεί ως σκανδαλώδης και προβλέπει εξαγωγή τουρκικών προϊόντων χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και χωρίς δασμούς στην ΕΕ.

Αντίστοιχα η τουρκική πλευρά εισάγει σε ευρωπαϊκά προϊόντα σχεδόν το ισόποσο, δηλαδή ο ετήσιος «τζίρος» Ε.Ε Τουρκίας ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 120-140 δις το χρόνο.

Το προνόμιο αυτό είναι που δίνει την ευχέρεια στον Ερντογάν να εξοπλίζεται συνεχώς για να ασκεί την στρατιωτική διπλωματία του σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του σε Συρία και Λιβύη.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η αναστολή της τελωνειακής Ένωσης αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κατά της Άγκυρας και ίσως το μόνο μέτρο που ενδεχομένως θα υπολογίσει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από gr.euronews.com

https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια