ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Όχι, οι μαζικές διαδηλώσεις στην Μπανγκόκ το Σεπτέμβριο του 2020 ΔΕΝ στρέφονταν κατά της «απάτης COVID-19»


Ισχυρισμός:

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2020 έλαβαν χώρα διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, που στρέφονταν εναντίον της «απάτης του κορωνοϊού», σημαίνοντας την αρχή παγκόσμιας «αφύπνισης».

Συμπέρασμα:

Οι διαδηλωτές εκφράστηκαν κατά της κυβέρνησης και του μοναρχικού καθεστώτος, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Prayuth Chan-ocha, ζητώντας δημοκρατικές, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, και εκλογές.
Εκατοντάδες κοινοποιήσεις συγκεντρώνουν στο Facebook αναρτήσεις με τον ισχυρισμό ότι οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, στα μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 στρέφονταν εναντίον της «απάτης του κορωνοϊού», σημαίνοντας την αρχή παγκόσμιας «αφύπνισης» απέναντι στη δήθεν πανδημία – απάτη. Στην πραγματικότητα, όμως, οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν είχαν εντελώς διαφορετικούς λόγους διαμαρτυρίας.

Παραδείγματα στο Facebook:
Τι συνέβη;

Σύμφωνα με πλείστα ρεπορτάζ διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και ιστοσελίδων, στις 19 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Σάββατο, και παρά τον βροχερό καιρό, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου (υπολογίστηκαν από τους εμπνευστές της πολιτικής, όπως θα δούμε, διαμαρτυρίας, σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες) στους δρόμους και τις πλατείες της Μπανγκόκ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί κατά της κυβέρνησης και του μοναρχικού καθεστώτος, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Prayuth Chan-ocha και ζητώντας δημοκρατικές, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και εκλογές. Τη διοργάνωση διαδήλωσης με τίτλο “19η Σεπτεμβρίου – Ημέρα Ανάκτησης της Λαϊκής Κυριαρχίας” είχε αναλάβει η δημοκρατική, αντικυβερνητική κίνηση – συμμαχία Thammasat με βάση σπουδαστές από το ομώνυμο πανεπιστήμιο, που έχουν καθιερώσει ως σύμβολο αντίστασης την ένωση τριών δακτύλων – έμπνευση από τη σειρά ταινιών Hunger Games. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4] [πηγή 5] [πηγή 6] [πηγή 7]

Δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε ειδησεογραφικές ή άλλες ενδείξεις ότι οι ογκώδεις διαδηλώσεις εκείνου του Σαββάτου καταφέρονταν κατά της “απάτης” του κορωνοϊού ή έστω ειδικά κατά περιοριστικών μέτρων της πανδημίας Covid-19. Οι βασικές αιτιάσεις και αιτήματα των παρισταμένων, ωστόσο, από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτουν να είναι αμιγώς πολιτικά, σε συνέχεια προηγούμενων διαδηλώσεων τον Αύγουστο και διογκούμενης πολιτικής έντασης κατά τα τελευταία χρόνια στη χώρα, ιδίως μετά το πραξικόπημα του 2014, την ανάρρηση και στέψη στο θρόνο του τρέχοντος βασιλιά Vajiralongkorn και τις σκιώδεις εκλογές το 2019.Στιγμιότυπα από εκτενή ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης που κάλυψαν τα γεγονότα στην Μπανγκόκ.


 

 Η κύρια φωτογραφία που επισυνάπτεται στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις προέρχεται από τις ανωτέρω διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν υπό το προαναφερθέν πλαίσιο αναφοράς. [πηγή: reddit.com / thainewsroom.com]

Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι οι μαζικές διαδηλώσεις εξέφραζαν την αγανάκτηση των συμμετεχόντων για την “απάτη της Covid-19”, αλλά, αντίθετα, από τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει ως βασικός λόγος της συνάθροισής τους η αντίθεσή τους απέναντι στην υπάρχουσα πολιτική εξουσία. Οι Ταϊλανδοί πολίτες στην Μπανγκόκ στις 19 Σεπτεμβρίου 2020 βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτειακό και πολιτικό σύστημα της χώρας, και όχι για να διαδηλώσουν εναντίον της, αποκαλούμενης από συνωμοσιολογικούς κύκλους, “απάτης της Covid-19”.


Αθανάσιος Περδικόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια