ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Tι σημαίνει η είσοδος των Ολλανδών της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ

Απόστολος Σκουμπούρης

Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ομίλου Ελλάκτωρ που έχει μεγάλα projects σε τομείς όπως ενέργεια, υποδομές, ΑΠΕ, διαχείριση αποβλήτων και παραχωρήσεις είναι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η δυναμικότερη είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest.

Πιο αναλυτικά, το ολλανδικό fund έχει ήδη αποκτήσει το 4,96% των μετοχών του ομίλου Ελλάκτωρ, ενώ απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) επιπλέον 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, οπότε έως τον προσεχή Μάρτιο αν κάνει χρήση της διάταξης, θα ανεβάσει το ποσοστό του στο 17,51%. Θυμίζουμε πως το Reggeborgh Invest ελέγχει το 30,26% του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα σε όλη την αγορά του κλάδου κατασκευών, υποδομών και ενέργειας, σε μια συγκυρία όπου πολλά projects έχουν να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ ήδη αρκετά είναι σε εξέλιξη.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Χ.Α. η Ελλάκτωρ η Reggeborgh Invest B.V. με έδρα το Rijssen της Ολλανδίας, ενημέρωσε για τη μεταβολή της συμμετοχής της και τα δικαιώματα ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, ως αποτέλεσμα πιθανής μελλοντικής άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης (Call Option).

Συγκεκριμένα, στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην Ελλάκτωρ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης. Η ημερομηνία λήξης είναι 180 ημέρες μετά την 10.09.2020 και η περίοδος άσκησης/μετατροπής είναι μεταξύ της 1ης και της 180ης ημέρας μετά την 10.09.2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, το ολλανδικού fund Reggeborgh Invest φέρεται να είναι σε διαδικασία εξαγοράς του ποσοστού που ανήκε στον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η εξέλιξη «σφραγίζει» την οριστική αποχώρηση του κ. Μπόμπολα από τον όμιλο, καθώς οι όποιες ελπίδες επανόδου στη διοίκηση φαίνεται πως επέβησαν άκαρπες.

Μάλιστα, το Reggeborgh Invest B.V. είχε προτείνει και προ διετίας την αγορά των μετοχών του Λεωνίδα Μπόμπολα και μάλιστα σε τιμές πολύ πιο πάνω από τις σημερινές, ήτοι στην περιοχή των δύο ευρώ, όμως τότε δεν υπήρξε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, το ολλανδικό fund δεν είναι «ξένο» προς τη διοίκηση Καλλιτσάντση, καθώς το φθινόπωρο του 2017, ήτοι περίπου 9-10 μήνες πριν την ιστορική γενική συνέλευση του Ιουλίου 2018, που άλλαξε τα δεδομένα στον όμιλο, είχε επιχειρήσει και τότε να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου. Τότε είχε προσεγγίσει την πλευρά των κ.κ. Κούτρα και Μπόμπολα για την εξαγορά των ποσοστών τους, όμως δεν υπήρξε συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ εξαιρετικά θετικά αντιδρά η μετοχή της Ελλάκτωρ που μετά τη γνωστοποίηση των ανωτέρω εξελίξεων πραγματοποιεί ράλι ανόδου σε ποσοστό έως και 17% με όγκο που ξεπερνά τα 2 εκατ. τεμάχια.

Το γεγονός που καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την κίνηση του ολλανδικού fund και εκτιμάται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο, είναι ότι η Reggeborgh Ιnvest B.V έχει αποκτήσει ισχυρό μετοχικό ποσοστό και στον έτερο ισχυρό παίκτη των κατασκευών και της ενέργειας, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 30,26% και αποτελεί τον ισχυρότερο μέτοχο της εισηγμένης.

Η διπλή είσοδος ενός ισχυρού διεθνούς παίκτη των επενδύσεων στους δύο ισχυρότερους επιχειρηματικούς πυλώνες της εγχώριας κατασκευαστικής-ενεργειακής αγοράς, είναι βέβαιο ότι αποτελεί μια επιχειρηματική-επενδυτική κίνηση πρώτου μεγέθους για τη χώρα, η οποία όχι μόνο επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των Ολλανδών να εκμεταλλευτούν μερίδιο από την πίτα των έργων μεγάλου βεληνεκούς που θα δρομολογηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αυτή καθ αυτή ως κίνηση δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις στο μέλλον τις οποίες στη φάση αυτή επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει η αγορά.

Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση η Ελλάκτωρ αναφέρει τα εξής:

«Η REGGEBORGH INVEST B.V. με έδρα το Rijssen της Ολλανδίας, μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, σε συμμόρφωση με την Οδηγία περί Διαφάνειας, ενημερώνει για μεταβολή στη συμμετοχή της και τα δικαιώματα ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, ως αποτέλεσμα πιθανής μελλοντικής άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης (Call Option).

Συγκεκριμένα, την 10.09.2020 απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στη ΕΛΛΑΚΤΩΡ AE, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η ημερομηνία λήξης είναι 180 ημέρες μετά την 10.09.2020 και η περίοδος άσκησης/μετατροπής είναι μεταξύ της 1ης και της 180ης ημέρας μετά την 10.09.2020.

Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου πριν τη συναλλαγή: άμεση συμμετοχή 4,9693% (ήτοι 10.647.870 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές), έμμεση συμμετοχή 0% (ήτοι 0 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές και συνολικό ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου (άμεσο και έμμεσο) 4,9693% (ήτοι 10.647.870 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές) εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.

Αριθμός μετοχών και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου μετά την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς (Call Option): άμεση συμμετοχή 17,5150% (ήτοι 37.529.893 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές), έμμεση συμμετοχή 0% (ήτοι 0 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές) και συνολικό ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου (άμεσο και έμμεσο) 17,5150% (ήτοι 37.529.893 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές) εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.

Πρόσθετες πληροφορίες – Παρατήρηση.

Η REGGEBORGH INVEST B.V. δεν ελέγχεται από κανένα φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3556/2007 και δεν ελέγχει καμιά άλλη οντότητα που να κατέχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό συμμετοχής στην εκδότρια ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ».

https://www.liberal.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια