ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Mark V: Τα «βέλη» των Ομάδων Ανορθόδοξου Πολέμου ετοιμάζονται...!
Το Mark-V είναι ένα σκάφος με γάστρα σχήματος V, κατασκευασμένο από αλουμίνιο τύπου 5086, το οποίο όπως αποδείχτηκε προκάλεσε σοβαρά προβλήματα κατά την χρήση του σκάφους σε συνθήκες κυματισμού με υψηλές ταχύτητες. Το μήκος του Mark-V είναι 25 μέτρα, το πλάτος του 5,33 μέτρα, το ύψος του 5,33 μέτρα και το βύθισμα του 1,5 μέτρα.Το εκτόπισμα του σκάφους, πλήρες φορτίου, είναι 57 τόνοι και το προωθητικό σκεύος περιλαμβάνει δύο κινητήρες ντίζελ τύπου MTU 12V396 TE94 που αποδίδουν 2.285 ίππους έκαστος και δύο υδροπροωθητές τύπου KaMeWa K50S, που επιτρέπουν στο σκάφος να επιτύχει ταχύτητα 47-50+ κόμβων σε Κατάσταση Θαλάσσης 2 και 25-35 κόμβων σε Κατάσταση Θαλάσσης 3.Η εμβέλεια του σκάφους με ταχύτητα πλεύσης, είναι 550+ ναυτικά μίλια και η αυτονομία του για μία τυπική αποστολή φτάνει τις 12 ώρες.
Του Χρήστου Μαζανίτη

Η χθεσινή επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανό Πετράκη στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας αποκάλυψε μία ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη. Φαίνεται ότι οι εργασίες για τα MARK V – ταχύπλοα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, τρέχουν πυρετωδώς. Τα σκάφη αυτά, όπως είχαμε γράψει σε ειδικό αφιέρωμα στο enikos.gr, τον περασμένο Ιούνιο με αποκλειστικές φωτογραφίες, παραχωρήθηκαν δωρεάν από το απόθεμα των ΗΠΑ και θα διατεθούν για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού. Οι ΟΥΚαδες ή τα «βατράχια» όπως συνηθίζεται να τους αποκαλούν θα αποκτήσουν με τα σκάφη αυτά ένα τρομακτικό πλεονέκτημα κινήσεων στο Αιγαίο, αφού τα 25μετρα σκαριά τους μπορούν να κινηθούν με ταχύτητες έως 65 κόμβων.Η σχεδίαση τους, που παραπέμπει σε σχήμα V, τους εξασφαλίζει χαμηλό ίχνος στα αντίπαλα ραντάρ, ενώ η μεταφορική ικανότητα των 16 ατόμων με τον εξοπλισμό τους σε συνδυασμό με τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν τα καθιστούν ως ιδανικά μέσα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών. Σκάφη του ίδιου τύπου χρησιμοποιούν και οι NAVY SEALS των ΗΠΑ.
Τα σκάφη παραχωρήθηκαν δωρεάν από το πλεόνασμα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.Βρίσκονται στον ναύσταθμο της Ελευσίνας όπου συντελούνται οι εργασίες συντήρησης τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να φθάσει και κλιμάκιο αμερικανών τεχνικών οι οποίοι θα προχωρήσουν στον τελικό έλεγχο των κινητήρων των τεσσάρων σκαφών.
 Στην ουσία αυτοί θα ορίσουν και το οριστικό χρονοδιάγραμμα που θα σημάνει και την ένταξη τους στις επιχειρησιακές ανάγκες της ΔΥΚ.
 ΜΕ ΠΛΗΡΟΦ ΑΠΟ : https://www.enikos.gr
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια