ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μανώλης Δερμιτζάκης: Πολύ κοντά το lockdown στην Αττική αν δεν ληφθούν αυστηρότερα μέτρα

Συνέντευξη: Μανώλης ΔερμιτζάκηςΚαμπανάκι ότι εφόσον δεν πάρουμε επειγόντως περισσότερα και πιο γενναία μέτρα σε σχέση με όσα θα ισχύσουν από σήμερα, τότε το σενάριο ενός lockdown έρχεται ακόμη πιο κοντά, κρούει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλάει για μάσκες παντού τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους και αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας πολύ πάνω από το 40% των εργαζομένων, το οποίο ισχύει από σήμερα. Διαφορετικά θεωρεί ότι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα μειωθεί και τότε θα πρέπει να πάμε αναγκαστικά σε ένα lockdown, τουλάχιστον στην Αθήνα, για να τα ρίξουμε κάτω από τα 50 ανιχνεύσιμα την ημέρα.

«Αν εισέλθουμε στο χειμώνα με 300 - 400 κρούσματα την ημέρα, τότε θα έχουμε τεράστια προβλήματα», σημειώνει και δίνει ένα μικρό περιθώριο μερικών εβδομάδων το πολύ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα

- Τα τελευταία 24ωρα διαπιστώνουμε όχι μόνο σταθερή αύξηση κρουσμάτων αλλά και αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών καθώς επίσης και των θανάτων. Αρκούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο για να μην εκτιναχθούν τα κορύσματα;

Αυτή τη στιγμή απαιτούνται άμεσα, δηλαδή μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, περισσότερα μέτρα και μάλιστα εμπροσθοβαρή. Για παράδειγμα ένα απλό μέτρο που θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και καιρό, είναι μάσκες παντού στο κέντρο της Αθήνα.

Μάσκες παντού, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Κι αυτό για δύο λόγους: Αφενός για να μην υπάρχουν μεταδόσεις ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους, αφετέρου για να μην γίνονται εκπτώσεις στη χρήση μάσκας εκεί όπου πρέπει. Και η επιτήρηση ενός τέτοιου μέτρου είναι πολύ απλή. Όποιος κυκλοφορεί χωρίς μάσκα παρανομεί. Αρα, του επιβάλλεται πρόστιμο.- Είπατε ότι πρέπει να επιβληθουν και άλλα μέτρα. Τι εννοείτε ;

Εννοώ ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας πάνω από το 40% του προσωπικού, το οποίο ανακοινώθηκε. Γενικά θεωρώ ότι αυτό που απαιτείται είναι πολλά νέα μέτρα και γρήγορα. Τα λίγα μέτρα είτε θα επιβραδύνουν την αύξηση των κρουσμάτων είτε θα επιβραδύνουν το ρυθμό μετάδοσης. Όσο για την απαγόρευση κυκλοφορίας φοβάμαι ότι δεν θα δουλέψει. Είναι, βέβαιο ότι θα υπάρχουν διαμαρτυρίες και μεγάλα προβλήματα γενικά στη διαχείριση ενός τέτοιου μέτρου.

- Αν συνεχιστεί η αύξηση είναι μονόδρομος ένα lockdown; Και πόσο καιρό περιθώριο έχουμε για να τα καταφέρουμε προτού πάμε σε lockdown;

Ναι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πάμε σε lockdown. Από τη στιγμή που δεν θα μπορούμε με άλλα μέτρα να μειώσουμε τα κρούσματα θα πρέπει επειγόντως να πάμε σε ένα lockdown για να κατεβάσουμε τον ημερήσιο ρυθμό αύξησης. Δηλαδή, να τα ρίξουμε κάτω από τα 50 ανιχνεύσιμα ώστε να μπούμε στο χειμώνα με πολύ καλύτερες συνθήκες. Αν εισέλθουμε στο χειμώνα με 300 - 400 κρούσματα την ημέρα, τότε θα έχουμε τεράστια προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση σαν εκείνη του Μαρτίου προσπαθώντας να αποφύγουμε το lockdown. Πρέπει να βρούμε όσο πιο βιώσιμα μέτρα μπορούμε. Στην πράξη οι επόμενες εβδομάδες αποτελούν μια πρόβα τζενεράλε για τον χειμώνα που θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Στόχος μας πρέπει να είναι και να μειώσουμε τα κρούσματα σημαντικά και να έχουμε ένα βιώσιμο πλαίσιο συμπεριφοράς, έστω και ακραίο το οποίο να μπορούμε να το εφαρμόσουμε τον χειμώνα

- Τι περιθώριο χρόνου έχουμε μπροστά μας, προκειμένου να αποφύγουμε το lockdown ;

Νομίζω ότι έχουμε περίπου 4 με 5 εβδομάδες. Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Το αργότερο μέχρι να αρχίσουν οι βροχές, η πτώση της θερμοκρασίας και ότι μας αναγκάζει να κάνουμε περισσότερες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.- Στο σενάριο που δεν ληφθούν τα νέα μέτρα που όπως λέτε, απαιτούνται, το σενάριο του lockdown είναι μονόδρομος ;

Ναι αυτή είναι η πρόβλεψή μου, ότι θα οδηγηθούμε σε lockdown. Θα ήθελα να δουλέψουν τα μέτρα που έχουμε λάβει και όσα θα ισχύουν από σήμερα, ωστόσο φοβάμαι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι αρκετά. Επομένως, αν δεν συμβεί αυτό, τότε το lockdown θα πρέπει να εφαρμοστεί, τουλάχιστον στην Αθήνα, προκειμένου να μειωθούν απότομα τα κρούσματα με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Εγώ δεν θα ήθελα να καταλήξουμε σε καραντίνα, παρά να βρούμε λύση προτού φτάσουμε εκεί. Υπό αυτές πάντως τις συνθήκες, εφόσον δεν πάρουμε άμεσα πιο γενναία μέτρα σε σχέση με όσα έχουν ανακοινωθεί και θα ισχύσουν από σήμερα, είναι πιο πιθανό το σενάριο να οδηγηθούμε σε lockdown, παρά το αντίθετο. Ελπίζω να κάνω λάθος.

AP Photo

* Ο Μανώλης Δερμιτζάκης είναι καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

https://www.liberal.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια