ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

H Εισαγγελία Αρείου Πάγου ΔΕΝ έδωσε οδηγίες για αυτόφωρο «σε όσους δεν φορούν μάσκα»


Ισχυρισμός:

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε, σε εγκύκλιό του, οδηγίες για αυτόφωρο για όσους δεν φορούν μάσκα.

Συμπέρασμα:

Η εγκύκλιος αναφέρεται σε όσους τελούν το έγκλημα του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), δηλαδή σε υποκινητές μη χρήσης μάσκας, και όχι συλλήβδην όσους δε φορούν μάσκα, όπου αυτό είναι υποχρεωτικό.

Αναπαρήχθη σχεδόν από το σύνολο των ελλαδικών μέσων ενημέρωσης η είδηση ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε εγκύκλιό της τον Σεπτέμβριο του 2020 επισήμανε τη δυνατότητα χρήσης της αυτόφωρης διαδικασίας για αρνητές της μάσκας που προτρέπουν πολίτες να μην την χρησιμοποιούν. Ωστόσο, η εγκύκλιος δεν αναφερόταν συλλήβδην σε όσους αρνούνται τη χρήση μάσκας και δεν τη φορούν, όπως μερίδα των ενημερωτικών ιστοσελίδων γράφει.

Παραδείγματα: newsit.gr, star.gr, diaforetiko.gr, fanpage.gr, newsitamea.gr, agriniotimes.gr, trikalafocus.gr, oncamera.gr, indicator.gr, medlabgr.blogspot.com, westcity.gr, piraeuspress.grΠαραδείγματα τίτλων και αποσπάσματα δημοσιευμάτων από τις 22 Σεπτεμβρίου 2020.
Τι ισχύει;

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, η Εισαγγελία του ανώτατου ποινικού και αστικού δικαστηρίου, Αρείου Πάγου, εξέδωσε την Εγκύκλιο υπ’ αριθμόν 16/2020, σε συνέχεια των Εγκυκλίων 4/2020 και 7/2020, με θέμα “Τήρηση της νομιμότητας και προστασία των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού COVID-19”.Πηγή: eisap.gr. Πατήστε εδώ για λήψη.

Όπως διεξοδικά αναλύεται παραπάνω στο έγγραφο από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, η εγκύκλιος επισημαίνει την δικονομική μεταχείρηση των όποιων τελούντων το έγκλημα της διέγερσης σε ανυπακοή (183 ΠΚ), και συγκεκριμένα όσων προκαλούν ή διαγείρουν σε απείθεια κατά των διατάξεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339 – ΦΕΚ Β΄ 3780/8-9-2020, η οποία στο άρθρο 2 θεσπίζει την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σχολεία.

“Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή.”Ποινικός Κώδικας, άρθρο 183

Δηλαδή, η εγκύκλιος αφορά τις ενδεδειγμένες ενέργειες των εισαγγελικών αρχών απέναντι σε όσους τυχόν τελούν αυτό το έγκλημα, ήτοι διεγείρουν ή προκαλούν σε απείθεια κατά των διατάξεων αναγκαστικού δικαίου που αφορούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ιδίως στα σχολεία. Εν ολίγοις, οι εκδοθείσες οδηγίες και υπενθυμίσεις του Εισαγγελέα για την υποχρέωση σχηματισμού ποινικής δικογραφίας, τήρησης της διαδικασίας του αυτόφωρου και αυτεπάγγελτης προανάκρισης, αφορούν τους υποκινητές κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, και όχι γενικά όσους δεν φορούν μάσκα.

Για τους τελευταίους, προβλέπονται εξάλλου διοικητικά πρόστιμα (των 150 ευρώ), ενώ η ίδια η εγκύκλιος, παραπέμποντας και στις παλαιότερες σχετικές, υπενθυμίζει ότι μπορούν να προκύψουν ποινικές ευθύνες έως και κακουργηματικού χαρακτήρα, βάσει του άρθρου 285 ΠΚ (Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών), όταν η αντικειμενική του υπόσταση πληρούται.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο ισχυρισμός ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε οδηγίες για αυτόφωρο σε όσους δεν φορούν μάσκα δεν είναι αληθής. Η από 21/09/2020 εγκύκλιος έχει σχέση με εκείνους τους αρνητές της χρήσης μάσκας οι οποίοι διαπράττουν το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή, δηλαδή σε όσους τυχόν προκαλούν ή διαγείρουν σε απείθεια κατά των σχετικών νόμων, όπως ορίζει το άρθρο 183 ΠΚ.

Δείτε και παλαιότερο άρθρο μας εδώ:
Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν προέβλεψε τον κορωνοϊό


Αθανάσιος Περδικόπουλος

https://www.ellinikahoaxes.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια