ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το Facebook βλάπτει σοβαρά... την υγεία!


Θα ξεκινήσω µε το απόφθεγµα του µεγάλου Ουµπέρτο Εκο: «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωµα άποψης σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν µίλαγαν παρά µόνο σε µπαρ, αφού είχαν πιει κάνα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαµε αµέσως να σωπάσουν, αλλά σήµερα έχουν το ίδιο δικαίωµα λόγου µε έναν κάτοχο βραβείου Νόµπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων».

Το θέµα µε τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ότι αραδιάζεις µόνο τη φωτογραφία µε τις µπριζόλες και την παρέα για να γελάσετε, είναι ότι όλο και πιο µεγάλος αριθµός ανθρώπων ευρισκόµενος µέσα στην πλατφόρµα κοινωνικής δικτύωσης λαµβάνει πληροφορίες, οι οποίες είναι αυτά που λέµε ειδήσεις και νέα. Μάλιστα σε µελέτη, η οποία διεξήχθη το 2020, περισσότεροι από το 70% των ερωτηθέντων από την Κένυα, τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Αργεντινή απάντησαν πως τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τον βασικό τους φορέα λήψης ειδήσεων και άντλησης πληροφόρησης. Στον αντίποδα, οι Ιάπωνες µόνοι κάτω από το 30%, και συγκεκριµένα στο 25%, αντλούν την πληροφόρησή τους για τα θέµατα που τους απασχολούν µε αυτόν τον τρόπο. Κοντά στο 50%, αλλά πάντως πάνω από αυτό, θα δούµε χώρες όπως η Σουηδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, ενώ λίγο πιο κάτω έρχονται οι ΗΠΑ µε 48%... Μπορούµε να δούµε σε µια άλλη έκδοση τον συγκεκριµένο πίνακα και να κάνουµε σχόλια επ’ αυτού. Για την ώρα να κρατήσουµε στο µυαλό µας πως τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης σε έναν πολύ µεγάλο βαθµό «ενηµερώνουν» τον κόσµο για τις εξελίξεις. Ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι είτε µέσω της αναδηµοσίευσης περιεχοµένου, το οποίο ο κάθε χρήστης αναρτά κατά τη διακριτική του ευχέρεια, είτε µέσω δηµοσιοποιηµένου υλικού που µπορεί ακόµη και να διαφηµίζεται µέσα στις διάφορες πλατφόρµες για να δηµιουργήσει κινητικότητα και επισκεψιµότητα στον διαφηµιζόµενο.

Είναι πια πολύ απλό να διαβάσεις κάτι για ένα θέµα από µια ιστοσελίδα, να αντιγράψεις τον σύνδεσµο που οδηγεί σε αυτήν, να το αναρτήσεις στο προφίλ σου, να γράψεις και κάποιο σχόλιο για το θέµα και να το σηκώσεις στο προφίλ σου. Αυτό µετά θα διαβαστεί από τους φίλους / ακολούθους σου και όσοι επιθυµούν θα µπορέσουν να διαβάσουν το περιεχόµενο που µόλις ανέβασες, πατώντας στον σύνδεσµο και πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα δηµοσίευσης. Social Media 101, τα βασικά δηλαδή.

Το αν το περιεχόµενο το οποίο ανέβασες είναι αληθές, έχει επιστηµονική βάση, αν πρόκειται π.χ για ένα θέµα υγειονοµικού ενδιαφέροντος, δεν έχει σηµασία πια. Σηµασία έχει ότι µπορούσες να το κάνεις τεχνολογικά µε έναν πολύ απλό τρόπο, διαδίδοντας το περιεχόµενο σε αυτούς οι οποίοι έχουν πρόσβαση στις αναρτήσεις σου. Αν είσαι και κάποιος που έχεις και µια µεγάλη οµάδα ανθρώπων να σε ακολουθεί, τότε το περιεχόµενο που µόλις ανέβασες µπορεί να έχει πολλαπλασιάσει την αναγνωσιµότητά του κατακόρυφα. Και τι γίνεται αν αυτό που ανέβασες είναι ένα χονδροειδές ψέµα; Και εντάξει, αν ανέβασες λάθος σκορ στον αγώνα µεταξύ των δύο οµάδων της γειτονιάς σου, µικρό το κακό. Τι γίνεται όµως αν τελικά έχεις πεισθεί ότι το δηµοσίευµα που αναφέρει πως η µη χρήση ζώνης, ας πούµε, κατά την οδήγηση σώζει περισσότερες ζωές; Αν έχεις πεισθεί -και δικαίωµά σου κιόλας- και το έχεις ανεβάσει, τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Υπάρχει κάποιος τρόπος να προστατευθεί η κοινωνία από τέτοια φαινόµενα; Και εντάξει τα κατά λάθος, τα επίτηδες;

Μελέτη σοκ

Το γνωστό σε όλους πια γκρουπ ακτιβιστών Avaaz εξέδωσε µια νέα µελέτη, σύµφωνα µε την οποία οι περιπτώσεις επιβεβαιωµένων ψευδών πληροφοριών που έχουν αναρτηθεί στο Facebook σχετικά µε θέµατα υγείας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους µήνες. Τονίζει πως η Facebook ως εταιρεία αδυνατεί να προφυλάξει πια το κοινό από την κακή πληροφόρηση, ενώ ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδηµίας οµάδες, οι οποίες έχουν ως κεντρικό τους θέµα τον αντι-εµβολιασµό, τις θεωρίες συνωµοσίας σχετικά µε τον ιό, αλλά και επικίνδυνες προτάσεις θεραπείας κατά του ιού, έχουν πλέον κατακλύσει το µέσο κοινωνικής δικτύωσης σε επικίνδυνο βαθµό.*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε στις 29 Αυγούστου

Κωνσταντίνος Καρδιασμένος

https://www.liberal.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια