ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Κύπρος: Θύελλα αντιδράσεων για πίνακες εκπαιδευτικού που απεικονίζουν τον Χριστό γυμνό - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ


Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στην Κύπρο οι πίνακες ενός εκπαιδευτικού, στους οποίους απεικονίζεται ο Ιησούς Χριστός είτε γυμνός, είτε ως χούλιγκαν, είτε πάνω σε μοτοσυκλέτα. Ο ίδιος καλλιτέχνης έχει και άλλα έργα, τα οποία συζητιούνται τις τελευταίες ημέρες. Σε ένα παρουσιάζεται ένας ιερέας με αντιασφυξιογόνα μάσκα να θυμιατίζει με καπνογόνο και σε ένα άλλο ένας σκύλος κάνει την ανάγκη του πάνω στον Γεώργιο Γρίβα και τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο καλλιτέχνης των συγκεκριμένων έργων τέχνης είναι εκπαιδευτικός και διευθυντής γυμνασίου της επαρχίας Λευκωσίας, ο οποίος στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την τέχνη. Ο κ. Γιώργος Γαβριήλ ανήρτησε μια σειρά από έργα τέχνης με στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, και αμέσως προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, συνάδελφοι του εκπαιδευτικού αλλά και απλοί πολίτες κατηγορούν τον κ. Γαβριήλ ότι ξεπέρασε τα όρια της τέχνης, ότι θίγει τα θεία, καθώς και ότι προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών. Αρκετοί μάλιστα χαρακτηρίζουν τα έργα ως «χυδαία»
Δείτε μερικά από τα έργα του εκπαιδευτικού:

Πειθαρχική έρευνα από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, που το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικής έρευνας κατά του εκπαιδευτικού. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος τα έργα του να δημιουργήσουν προβλήματα και να καλλιεργήσουν τη μισαλλοδοξία στη μαθητική κοινότητα.

«Ούτε η ελευθερία της έκφρασης ούτε η ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορεί, όταν πρόκειται για αξιωματούχο στον χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα μέσα σε σχολείο, να δικαιολογήσουν την προσβολή του δημόσιου αισθήματος και την προαγωγή μηνυμάτων που καλλιεργούν λογική περιφρόνησης ή και ενδεχομένως κλίμα μισαλλοδοξίας μέσα στην μαθητική κοινότητα. Εφόσον πρόκειται για διευθυντή σχολείου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχουν ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικής έρευνας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Απόλυση του εκπαιδευτικού ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
Την απόλυση εκπαιδευτικού που αποτύπωσε με τον δικό του τρόπο τον Ιησού σε πίνακες ζωγραφικής του ζητά από το υπουργείο Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

«Κ. Υπουργέ, πιστεύουμε ταπεινά ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, έθεσε από μόνος του, συνειδητά, τον εαυτό του εκτός Παιδείας. Είναι ανεπίτρεπτο να εξακολουθεί να ασκεί το λειτούργημα του εκπαιδευτικού – παιδαγωγού. Και παρόλο που του δόθηκε η ευκαιρία να μετανοήσει για τα όσα προσβλητικά προέβαλε, εντούτοις όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά ακόμη περισσότερο επέμεινε στις ανόσιες θέσεις του, κατηγορώντας επιπλέον και μέσω των ΜΜΕ την Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της για καταχρήσεις και πολυτελή ζωή. Το θέμα δεν είναι προσωπικό και ούτε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ούτε η αλήθεια της πίστεώς μας, ούτε η Εκκλησία ή ο Προκαθήμενός της μειώνονται από αυτές ή παρόμοιες προσεγγίσεις. Εξάλλου ο Χριστός τόνισε πως «Μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσιν καὶ εἴπωσιν πᾶν πονηρὸν καθ’ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ (Ματθ. 5,11)», αναφέρει στην σχετική του επιστολή ο Μακαριώτατος.

Αντιδράσεις υπέρ του εκπαιδευτικού

Μετά την πειθαρχική έρευνα που διέταξε το υπουργείο Παιδείας της Κύπρο, υπήρξαν νέες αντιδράσεις, αυτή τη φορά υπέρ του καλλιτέχνη και του δικαιώματός του να εκφράζεται μέσα από τα έργα του. Αρκετοί υποστηρικτές του κ. Γαβριήλ καταδικάζουν την φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης, κάνοντας λόγο για «εποχές σκοταδισμού» και για «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τι απαντάει ο εκπαιδευτικός–καλλιτέχνης για τα έργα του

Ο Γιώργος Γαβριήλ, μιλώντας στο politis.com.cy, υπερασπίστηκε τον εαυτό του, το δικαίωμά του στην έκφραση και την ελευθερία των καλλιτεχνών στη δημιουργία, αναφέροντας πως έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το ανατρεπτικό στοιχείο και τα ιερά σύμβολα στην τέχνη του, αλλά δεν είχαν προκύψει αντιδράσεις.

«Δεν πρέπει ο καλλιτέχνης να σκέφτεται τις αντιδράσεις και να φοβάται να εκφραστεί, διότι μετά δεν θα μπορέσει να προχωρήσει ούτε εκείνος, μα ούτε η κοινωνία. Μεταξύ σοβαρού και αστείου ονόμασα αυτά τα έργα αντισυστημική τέχνη η οποία αντιμάχεται το σημερινό διεφθαρμένο σύστημα. Όλες οι τέχνες είναι πολιτικοποιημένες. Ο καλλιτέχνης είτε θα ασχοληθεί με την πολιτική είτε όχι. Υπάρχει η τέχνη η οποία ασχολείται με τοπία, την προσωπογραφία κ.λπ. Είναι δηλαδή επιλογή του καλλιτέχνη αν θα ασχοληθεί με τα κοινά και όσα συμβαίνουν γύρω του», ανέφερε ο Γιώργος Γαβριήλ.

«Στο εξωτερικό, μέσα από την τέχνη χλευάζουν και την πίστη τους αλλά και ότι άλλο ιερό μπορείς να φανταστείς. Βέβαια στο εξωτερικό δεν αντιδρούν με τον ίδιο έντονο τρόπο αλλά αποδέχονται το γεγονός ότι αυτού του είδους η τέχνη αποτελεί μέσο έκφρασης κάποιων καλλιτεχνών. Η τέχνη πολλές φορές έχει σκοπό να διεγείρει τη φαντασία και να προσβάλει ακόμα και τα πιστεύω μας. Η τέχνη δεν έχει κανένα όριο και αν κάποιος θεωρεί ότι πρέπει να περιορίζεται τότε δεν έχει ιδέα τι είναι η τέχνη. Η τέχνη είναι ένα μέσο επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων, βιωμάτων, προβληματισμών, ιδεών και θέσεων. Προσωπικά αυτό κάνω μέσα από τη δουλειά μου», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο Alpha Live News, o Γιώργος Γαβριήλ υποστήριξε πως δεν θεωρεί ότι προσβάλλει τον Χριστό ή τον Θεό, ενώ πρόσθεσε ότι έχει έντονη άποψη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εκκλησία και υπογράμμισε ότι αντικείμενό του δεν στρέφεται εναντίον της θρησκείας, αλλά εναντίον του ρόλου της εκκλησίας μέσα στο σύστημα.

«Θεωρώ ότι ο Χριστός είναι ένας από εμάς, κατ’ εικόνα και καθ' ομοίωσιν, όπως λέμε. Τον βλέπω ανάμεσα στις βάρκες με τους πρόσφυγες, ανάμεσα στους διαδηλωτές μπροστά από τα ΜΑΤ, ή τον βλέπω μέσα κερκίδες με τους φανατικούς οπαδούς μιας ομάδας. Δεν θεωρώ ότι προσβάλω τον Χριστό, αλλά αντίθετα προβάλω τη θέση Του, ή τουλάχιστον αυτή που εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είναι», ανέφερε, ενώ τόνισε πως η δουλειά του στο σχολείο όπου εργάζεται είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και ανεξάρτητο από την καλλιτεχνική του ιδιότητα.

https://www.enikos.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια