ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Όχι, τα θερμόμετρα υπερύθρων δεν προκαλούν βλάβη στην υπόφυση


Ισχυρισμός:

Τα θερμόμετρα υπερύθρων που χρησιμοποιούνται για να ελέγχεται η θερμοκρασία πιθανών περιπτώσεων COVID-19 προκαλούν βλάβες στην υπόφυση του εγκεφάλου.

Συμπέρασμα:
Τα θερμόμετρα υπερύθρου δεν εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία αλλά τη μετράνε. Η μορφή της ακτινοβολίας που εκπέμπουν δεν είναι ικανή να διαπεράσει το ανθρώπινο σώμα και να φτάσει μέχρι την επίφυση ή την υπόφυση και να προκαλέσει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη αναφορά οποιουδήποτε προβλήματος υγείας ή εγκεφαλικής βλάβης από τη χρήση αυτών των μηχανημάτων και συνεπώς οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί δεν είναι βάσιμοι.

Σε δημοσιεύσεις που κυκλοφόρησαν στο Facebook εμφανίζεται η δήλωση πως τα θερμόμετρα υπερύθρων που χρησιμοποιούνται για να ελέγχεται η θερμοκρασία πιθανών περιπτώσεων COVID-19 προκαλούν βλάβες στην υπόφυση του εγκεφάλου. Αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Στα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε πρόσφατα από δημοσιεύσεις σε ξένες σελίδες στο Facebook όπου αναφέρουν ότι η χρήση αυτών των θερμομέτρων προκαλεί βλάβες στην επίφυση (pineal gland) όχι στην υπόφυση. [πηγή]

Είναι πιθανό κατά τη μεταφορά του ισχυρισμού στα ελληνικά να έγινε λάθος μετάφραση μετατρέποντας την επίφυση σε υπόφυση. Ωστόσο και οι δυο ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι η επίφυση είναι ένας μικρός αδένας ο οποίος εκκρίνει μελατονίνη, την ορμόνη που μας βοηθάει να συντονίζουμε την αίσθηση της μέρας και της νύχτας. Ο αδένας αυτός είναι πολύ βαθιά στον εγκέφαλο γεγονός που σημαίνει ότι για να φτάσει μια μορφή ακτινοβολίας μέχρι εκεί θα έπρεπε να διαπεράσει πολλά επίπεδα ιστού.


Για να γίνει αυτό η συγκεκριμένη μορφή ακτινοβολίας πρέπει να έχει πολύ μεγάλο μήκος κύματος, κάτι που δεν ισχύει για το laser που περιέχουν οι συσκευές ανέπαφων θερμομέτρων. [πηγή 1][πηγή 2]

Τα θερμόμετρα υπερύθρων, παρά το όνομα τους, δεν εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία αλλά την μετράνε. Επομένως, επειδή το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει θερμότητα σε μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας αυτά τα θερμόμετρα είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να μετρήσουμε τη θερμοκρασία μας χωρίς να χρειάζεται επαφή, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστάσεις όπως η τωρινή πανδημία.

Η συσκευή περιέχει συνήθως ένα laser, το οποίο είναι μια λεπτή ακτίνα φωτός, που εστιάζει στο σημείο μέτρησης ώστε να επιτρέψει στον αισθητήρα να μετρήσει την εκπεμπόμενη υπέρυθρη ακτινοβολία από το εκάστοτε σώμα (σε αυτή τη περίπτωση έναν άνθρωπο) και να δώσει την ανάλογη ένδειξη θερμοκρασίας.

Μάλιστα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αναφέρει πως τα θερμόμετρα υπερύθρων μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση ασθενειών στο πληθυσμό καθώς μπορούν να μετρήσουν θερμοκρασία χωρίς άμεση επαφή. Δεν αναφέρει πουθενά τον ισχυρισμό πως υπάρχει κίνδυνος για βλάβη στον εγκέφαλο. [πηγή]

Αντίστοιχα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε σχετικό του έγγραφο για τα θερμόμετρα υπερύθρων δεν αναφέρει πουθενά ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος για εγκεφαλική βλάβη από τη χρήση του οργάνου. [πηγή]

Το ίδιο θέμα έχει καταρριφθεί και από άλλες ομάδες ελέγχου γεγονότων ανά το κόσμο μερικά παραδείγματα εκ των οποίων θα βρείτε εδώ, εδώ και εδώ.
Συμπέρασμα

Όπως είδαμε από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα τα θερμόμετρα υπερύθρου δεν εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία αλλά τη μετράνε. Η μορφή της ακτινοβολίας που εκπέμπουν δεν είναι ικανή να διαπεράσει το ανθρώπινο σώμα και να φτάσει μέχρι την επίφυση ή την υπόφυση και να προκαλέσει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη αναφορά οποιουδήποτε προβλήματος υγείας ή εγκεφαλική βλάβης από τη χρήση αυτών των μηχανημάτων και συνεπώς οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί δεν είναι βάσιμοι.


Ευτυχία Νάτση

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια