ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μακρόν προς Ερντογάν: Σεβαστείτε πλήρως την κυριαρχία των κρατών – μελών της ΕΕ

Να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των κρατών – μελών της ΕΕ καθώς και το Διεθνές Δίκαιο κάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος τον Τούρκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Εμάνουελ Μακρόν κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αλλά και να κάνει δεκτό έναν παρόμοιο διάλογο με τη Δημοκρατία της Κύπρου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Γαλλικής Προεδρίας αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, συνομίλησε τηλεφωνικώς για πάνω από μια ώρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan, με θέμα την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και στη Συρία.

Ο Πρόεδρος χαιρέτισε την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προς επίλυση των διαφορών τους. Εξέφρασε την επιθυμία ο διάλογος να διεξαχθεί καλή τη πίστει και να οδηγήσει στην επίτευξη μακροπρόθεσμης εξομάλυνσης των εντάσεων. Απηύθυνε εξάλλου κάλεσμα για να γίνει δεκτός από την Τουρκία ένας παρόμοιος διάλογος με τη Δημοκρατία της Κύπρου, στο ίδιο πνεύμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε την πάγια διάθεσή του για διάλογο και το ενδιαφέρον του για μια σταθερή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σε μια ξεκάθαρη βάση, με σεβασμό στα συμφέροντα του καθενός.

Συναφώς, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το διεθνές δίκαιο, να αποφύγει οποιαδήποτε νέα μονομερή ενέργεια πρόκλησης εντάσεων και να δεσμευτεί με σαφήνεια υπέρ της οικοδόμησης ενός χώρου ειρήνης και συνεργασίας στη Μεσόγειο. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο πλαίσιο που έχει οριστεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τα συμφέροντα ασφαλείας των συμμάχων της στη Συρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συχνό διάλογο αναφορικά με τα ζητήματα αυτά, τόσο μεταξύ τους όσο και σε επίπεδο υπουργών».

liberal.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια